Утре местят колекцията на Васил Божков

Само 213 от 3000 артефакта са регистрирани по Закона за културното наследство
2 фев 2020 21:45, Нели Христова
98
Утре местят колекцията на Васил Божков
Снимка: БГНЕС

Васил Божков притежава една от най-забележителните колекции не само в България, но и в света, по оценка на експерти. Ритони, антични съдове за вино и единствените сребърни вази с изображението на митичния Орфей са част от сбирката.

Изземането на античните предмети от колекцията на Васил Божков ще започне утре, съобщават от БНТ.

Само 212 от близо 3000 артефакта са регистрирани по Закона за културното наследство, сочи справка на Министерството на културата. Какво прави тази колекция толкова ценна и каква ще бъде съдбата й, коментира Иван Маразов. Тракологът е сред консултантите на Божков в периода, когато бизнесменът се сдобива с най-ценните находки в своята колекция.

"Той успя да набави страшно много предмети, някои от които просто нямат аналози в музейните експозиции на света", казва проф. Иван Маразов.

Няколко изложби представиха великолепието на колекцията през годините. Днес, според наши източници, тя е предмет на разследване, което трябва да установи произхода на предметите. По закон той трябва да бъде посочен при регистрацията им. За 2700 от тях тя е започнала преди близо 10 години, но и досега не е приключила.

"Доколкото аз съм информиран, голяма част са купени на аукциони и няма да забравя, един път той каза: да им кажеш на твоите приятели, че ето сега, тази ваза, аз съм я купил на аукцион като наддадох повече от Ермитажа. По-голямата част от тези предмети са сребро. Среброто много бързо корозира, когато стои дълго в земята. То променя структурата си, поради това то е много крехко, лесно се троши. И всяко едно местене на предметите сигурно е съпроводено с някакъв риск", обяснява таркологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя ако беше в САЩ нямаше да излезе от затвора 300 години.
30
8
 
18
 
! Отговори
замислен преди 4 години
Е, идва ми в повече. Събираш, плащаш, трепериш и в един момент идва някой и ти взема живота. Пенсии ли, заплати ли ще ви повишат?
29
6
 
13
 
! Отговори
Dron преди 4 години
Не защото не може да обясни как ги е придобил. Не са регистрирани защото не са платени таксите и може би други формалности като снимки и т.н. По този начин стоят в Бг около 100 частни колекции с общо десетки хиляди артефакти. Интересен момент е че до онзи ден институциите, включително и МК много настоятелно обясняваха как формално недовършената регистрация не е повод за изземване на колекциите !!! И защо когато други настояваха за това не им се обръщаше внимание ?!
28
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много отдавна трябваше държавата да ги конфискува. Ако хванат иманяр само с един ритон не му мърдат 5 години панделка. А тия 3000. Някой много го е пазил.
27
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бай *** Активно мероприятие ,целящо да ни внуши виновност. Затова умишлено се пренебрегват и от съдебната система и от ,,независимата журналистика ,,очеизвадните нарушения и формулировката на обвиненията ,като вероятност ,съмнения ,който не са правно издържани и нямат нищо общо с ,,правосъдието ,,Очевидно е ,че главният прокурор не е изучавал право , а е бил обучаван на право .
26
11
 
12
 
! Отговори
Айде ,бе преди 4 години
"Тази ваза аз съм я купил на аукцион,к ато наддадох повече от Ермитажа".Доста се е по изхвърлил.А за коя ваза е наддал повече от Лувъра?
25
9
 
21
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Чудя се,дали ще правят "СС"?!Хитлер и той е грабил,подобни ценности,по тоя начин,без съд и присъда!!!
24
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Които не са регистрирани трябва да се конфискуват. И да се разследва за иманярство.
23
8
 
22
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
Повечето неща ги е откупил от селски прекупвачи на антики, на безценица. Давайки им гръб в МВР, та не го жалете тоа бacтyн въобще
22
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ще ги пазят временно, докато видят дали собственика им ще плати дължимите 500 милиона на държавата
21
17
 
12
 
! Отговори
7/8 ТВ преди 4 години
Свобода за Божков!! Долу ръцете от частната собственост на Божков!!Протест пред парламента в подкрепа на Божков!!
20
0
 
9
 
! Отговори
хаха преди 4 години
E нали преди няколко дни според някои медии ги бяха преместили в чували за ***
19
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Около 3000 нерегистрирани защото не може да обясни как ги е придобил.
18
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Утре някой милиционер ще влезне у вас, ще напълни един чувал и си тръгне доволен
17
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се властта разчита че Божков е олигарх, и за него никой няма да плаче, ама това си е чист ГРАБЕЖ, и по нищо не се различава от Сталинските експроприации от 20 - те и 30 - те години на миналия век...
16
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не са регистрирани, крадени или изкопани незаконно. Иманярство. Криминално придобити.
15
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Типично по краварски, харесаш нещо нейде по света и си го вземаш.
14
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами на това не се ли вика пладнешки обир,щом има документи и ги е купил на аукциони как ще му вземат нещата...той може да е всякакъв но нали презумцията беше невинен до доказване на противното или в нашата прокуратура е на обратният принцип...
13
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми някой си ги е харесал и ги взимат
12
3
 
13
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
Да му вземат и бронзовата погребална маска, тя е на братчета. И римският шлем, и той е негов и него да заемат. И у музею сичкоооо