ЮНЕСКО спешно праща експерти у нас заради съкровищата на Божков

"Тракия" нямало да позволи изнасянето на нито една антика в чувал или кашон
60
ЮНЕСКО спешно праща експерти у нас заради съкровищата на Божков
Снимка: БГНЕС

Фондация "Тракия", която се грижи за колекцията на арестувания бизнесмен Васил Божков, поиска оказване на спешна техническа помощ от ЮНЕСКО. Процедурата е във връзка с едноседмичните опити  за незаконно изземване на частната колекция на Васил Божков и "Тракия”, съобщиха от фондацията.

Още по темата

Процедурата предвижда мигновено изпращане на международни експерти, които да направят оценка на законността на искането за изземване на античните предмети от страна на замесените институции.
 
"Експертите ни вече разглеждат случая и ще изпратим екипи в най-скоро време", е заявил в разговор по телефона Директорът на Звеното за опазване на културното наследство към ЮНЕСКО, уточнява съобщението на фондацията.

Ще бъдат анализирани документите и причините за изземване, както и всяка една индивидуална опаковка, предвидена за всеки всеки предмет, специалните контейнери за транспорт, транспортните средства, предвидените застраховки и всички взети мерки за съхранение по време на транспортиране и съхраняване на безценните предмети. В случай, че експертите от ЮНЕСКО заключат, че не са спазени процедурите и международните стандарти, колекцията няма да може да бъде преместена.

Реакцията на Фондация "Тракия” е във връзка със съобщение от днес на Върховната административна прокуратура относно проверки за законността на колекцията на Васил Божков и Фондация "Тракия”.

" До момента представителите на Прокуратурата многократно действат в разрез с действащото законодателство и показват неприемливо и нехуманно отношение към присъстващите членове на фондацията", оплакват се от фондацията.

Категорично считаме, че подобно съобщение от Прокуратурата цели да легитимира и продължаващото и утре незаконно изземване на частната колекция на Васил Божков без съществуването на каквито и да е законови причини. Твърдо заявяваме, че няма да позволим пренасянето на нито един предмет в чувал, кашон или по какъвто и да е начин, различен от установените с международна директива стандарти. А именно – изготвяне на паспорт за всеки предмет, двустранно описване на състояновето му,  изработване на специална опаковка с уникално "легло" по формата на конкретния предмет, наличието на огнеупорен, херметически затворен контейнер, климатизация и застраховка", пише в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да се учудя ако жената на Пеевски се накичи за слвдващия си летен чалгарски клип с тракийския венец! Нещастни крадци! До вдин сте крадци!
12
9
 
11
 
! Отговори
Родолюбец преди 4 години
Американските лешояди веднага се спуснаха над Българските антики пазени досега от г-н Божков. Премахнаха собственика на българската история и сега грабенето започва.
11
5
 
15
 
! Отговори
мак преди 4 години
Той не е забогатял за 2 дни, защо го "тормозат" сега? Би трябвало да го погнат отдавна, а така се получава, че новият главен иска да си оправи имиджа заради "избора" му, който въобще не бе избор.
10
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на Фондация Тракия! В случая не е важно как са придобити съкровищата (вероятно незаконно), но по-важното е, че са в музей в България, а не в частна колекция незнайно къде. Така че се надявам Юнеско да попречи на изземването и последващото изчезване на колекцията. От прокуратурата все още не съобщават какво ще я правят тая колекция, но предвид едни изчезнали биткоинти, мисля, че е по-безопасно за предметите да са под надзора на Юнеско. Това съкровище принадлежи на България!
9
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Говори се,че златните ни съкровища са продадени от Людмила Живкова,а в музея има копия,които са по големи,с поврче злато,докато оригиналните с повече сребро.Имаше запитване преди години към Божидар Димитров( лека му пръс),който не даде обедителен отговор.И последно,някой знае ли нещо по въпроса?
8
5
 
34
 
! Отговори
бг 2020 преди 4 години
Бандата плячкосва нещо което очевидно не е нейно, без съдебно решение, скота гледа и се радва, мисирките подскачат наоколо и искат да пипнат бицепса на главния бандит
7
11
 
5
 
! Отговори
Василий преди 4 години
Цар византийскиии, аз възкръснах, тоя ли ми е пазил имането бе? я си ми връщайти нищата ща ва и в крадцити веее, варвари
6
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде бе Юнеско,когато се разкопаваха могилите от хората на Божков?От могилата до Божков в специална опаковка ли се пренасяха или в чували?
5
5
 
34
 
! Отговори
аналлизатор преди 4 години
Добре че идват от ЮНЕСКО, щото герберугите са се отдали на плячкосване и мародерство, като за последно.
4
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кражба от българския народ, това извършва сега не-българското правителство! Ходя в Националния Исторически Музей и гледам показват във витрините експонати дубликати, а не оригиналите! Къде са оригиналите??? Съкровища показали ама дубликат...ми ако оригиналите не са в НАЦИОНАЛНИЯ МУЗЕЙ, КЪДЕ ДА СА???????? в чужбина?!! Боко тиквата трябва да си ходи!
3
1
 
30
 
! Отговори
Вмирисан от Перник преди 4 години
Лешоядите ще изкълвят и последната хапка мършa!
2
7
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
КАТО ВАМПИРИ НАДУШИХА МИРИЗМАТА НА КРЪВ ОТДАЛЕЧЕ!!!ИДВАТ ТУК АКО МОГАТ ДА ДОКОПАТ И ТЕ НЕЩО ОТ ПАЯ!
1
3
 
15
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
най накрая нещо да има шанса да се свърши както трябва в тая обрулена държава

Спонсорирани публикации