ЮНЕСКО спешно праща експерти у нас заради съкровищата на Божков

"Тракия" нямало да позволи изнасянето на нито една антика в чувал или кашон
60
ЮНЕСКО спешно праща експерти у нас заради съкровищата на Божков
Снимка: БГНЕС

Фондация "Тракия", която се грижи за колекцията на арестувания бизнесмен Васил Божков, поиска оказване на спешна техническа помощ от ЮНЕСКО. Процедурата е във връзка с едноседмичните опити  за незаконно изземване на частната колекция на Васил Божков и "Тракия”, съобщиха от фондацията.

Още по темата

Процедурата предвижда мигновено изпращане на международни експерти, които да направят оценка на законността на искането за изземване на античните предмети от страна на замесените институции.
 
"Експертите ни вече разглеждат случая и ще изпратим екипи в най-скоро време", е заявил в разговор по телефона Директорът на Звеното за опазване на културното наследство към ЮНЕСКО, уточнява съобщението на фондацията.

Ще бъдат анализирани документите и причините за изземване, както и всяка една индивидуална опаковка, предвидена за всеки всеки предмет, специалните контейнери за транспорт, транспортните средства, предвидените застраховки и всички взети мерки за съхранение по време на транспортиране и съхраняване на безценните предмети. В случай, че експертите от ЮНЕСКО заключат, че не са спазени процедурите и международните стандарти, колекцията няма да може да бъде преместена.

Реакцията на Фондация "Тракия” е във връзка със съобщение от днес на Върховната административна прокуратура относно проверки за законността на колекцията на Васил Божков и Фондация "Тракия”.

" До момента представителите на Прокуратурата многократно действат в разрез с действащото законодателство и показват неприемливо и нехуманно отношение към присъстващите членове на фондацията", оплакват се от фондацията.

Категорично считаме, че подобно съобщение от Прокуратурата цели да легитимира и продължаващото и утре незаконно изземване на частната колекция на Васил Божков без съществуването на каквито и да е законови причини. Твърдо заявяваме, че няма да позволим пренасянето на нито един предмет в чувал, кашон или по какъвто и да е начин, различен от установените с международна директива стандарти. А именно – изготвяне на паспорт за всеки предмет, двустранно описване на състояновето му,  изработване на специална опаковка с уникално "легло" по формата на конкретния предмет, наличието на огнеупорен, херметически затворен контейнер, климатизация и застраховка", пише в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
9
 
16
 
! Отговори
ГРОБАР преди 4 години
Да вземат "колекцията" на Тиквата, състои се от една книга, а именно "Винету". Чете я постоянно всеки ден, затова е толкова "успешен"!
32
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От тази фондация чудеса ли очакват от неук селляк с каскет...
31
10
 
6
 
! Отговори
Анти-Сорос преди 4 години
Васил Божков е руски агент!!!Агент Деймиън Бръндж!ЦРУ!!!=========================Мислиш, че дългата ръка на Кремъл те настига, ела при нас в психиатрична клиника "Иван Рилски, ние ще ти помогнем, гарантирано лечение!
30
3
 
22
 
! Отговори
хм преди 4 години
А не е ли най-добре да си останат къдеето са. Или вече има купувачи и бързат да ги разпродадът на колекционери от чуждбина. А на вас ще кажат, че са скрити на съхранение . Човека ги е събирал с години само и само да си останат в България, където им е мястото, сега някой точи зъби да ги продаде.
29
7
 
10
 
! Отговори
Родолюбец преди 4 години
Цялата акция е организирана от Юдео-Масонската организация ЮНЕСКО спонсорирана от Джордж Сорос !! Която цели да заличи Българската история и тясната връзка с Велика Русия!!! България събуди се защити Васил Божков. Съвременния Васил Левски!!
28
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оцелели предметите векове под земята сега изведнъж екстри. Глупости на търкалета
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А те най-ценното го изнесоха какво идват?Ще им кажат ''Здравееееей!!!'''
26
2
 
10
 
! Отговори
Etien преди 4 години
В Понеделник ще го пуснат и в Интерпол за издирване..
25
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази фондация е на заплата при Божков.Аз им предлагам да повикат арменския поп. Ако има нередности в колекцията,ще се конфискуват не регламентирани предмети.Ако се докажат и другите обвинения,тогава може и всичко да вземе държавата като компенсация за дължими данъци и глоби.Мисля че НИМ ще облажи в бъдеще доста.
24
8
 
4
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Васил Божков е руски агент!!!Агент Деймиън Бръндж!ЦРУ!!!
23
1
 
15
 
! Отговори
Али баба преди 4 години
ЮНЕСКО трябва да пратят експерти и в лотариите, то ня бяха златни пирамиди, черни диаманти, кюлчета злато, уредени мачове(там май трябват експерти по черно тото от една друга организация).
22
3
 
16
 
! Отговори
Ой преди 4 години
Развалиха уикенд запоя на Ало, Банов...са пак ще го викат на интервюта
21
2
 
13
 
! Отговори
57668 преди 4 години
Най-ваажното антиките да бъдат опазени. Разследващите имат още много работа пред себе си, докато съберат достатъчно доказателства за обявените престъпления, за да не се окаже на финала, че прокуратурата е оказала прибързано съдействие на Божков да получи още милиони обезщетения.
20
5
 
5
 
! Отговори
До рио Тракия преди 4 години
Мястото им е в музея в Казанлък - в долината на тракийските царе. В Стара Загора да се приготвят за фалита на града, че като затворят тецовете ще ручат жабета.
19
3
 
7
 
! Отговори
анализатор преди 4 години
Не,не,не!В ГЕРБ има всекакви експерти!Естети като Боко,експерти кат Цецо и още,още...Ало кенефите от ул.Козяк у нужниците на белиот *** така ли работите а....Инфо за герберските нужници-краварите след войната срещу Ирак разграбиха световното историческо наследство от иракските музеи....гешеффффф
18
6
 
9
 
! Отговори
До Неук преди 4 години
какво не ти хареса Банов. Нали не му е вече мазна косата и дори гледаше само надясно. Може да са го посъветвали като говори да гледа не наляво , а обратно, че да не му личи какво мисли. Е малко трудно включваше и доста често дълго стоеше със затворени очи, но едно за отскок е простимо на всеки.
17
14
 
10
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Троловете на Божков се активираха. В случая тези, на които плаща за да пречат на разследването и да спъват работата на правните органи.
16
7
 
13
 
! Отговори
Неук преди 4 години
Слушах и за ужас и гледах г-н Банов по БТВ. Той каза нещо за което според мен трябва да се самосезира прокуратурата. Той каза в прав текст, че Мин. на културата чрез правилници и други способи изменя смисъла и начина на действие на закони приети от НС, защото видиш ли в министерството решили, че народните представители нищо не разбират или им пречат. Банов излъга преди година и половина и в писмен отговор депутат. Не знам какво още трябва да се случи, за да започне разследване срещу него.
15
5
 
7
 
! Отговори
РИО Тракия преди 4 години
Да дарят всички експонати на историческия музей в Стара Загора, където им е мястото!
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Opss

Спонсорирани публикации