Страховете от еврозоната на българите – неоснователни

Ефектът от еврото - по-добър отколкото очакваме
Обновена: 19 фев 2020 10:37 | 18 фев 2020 23:00, Нели Христова
113

Според ректорът на ВУЗФ доц. Григорий Вазов страховете на българите от влизане в Еврозоната са неоснователни.

"Кризата в Гърция произлезе от съвсем други неща - взимане на много кредити, еврото няма нищо общо с кризата в Гърция", категорично заяви той в судиото на Bulgaria ON AIR.

Той смята, че сериозното доверие на чуждите инвеститори към България през последните една-две години ще бъде изгубено при несигурност на пътя на България към Еврозоната.

"Оттук нататък ще има реакция в бюджета, в приходите, в безработицата...", каза ректорът.
"При всички случаи ефектът от въвеждане на еврото ще бъде по-добър отколкото предполагаме. Не виждам в какъв аспект ще пострада българският гражданин", убеден е той.

Според ректора на ВУЗФ хората се страхуват, защото 22 години от въвеждането на валутния борд са много кратък период и споменът от икономическите сътресения през 90-те е пресен.

"Изчакването за влизане в първия етап към влизане в Еврозоната не е добър знак. Аз се страхувам, че е възможно да се получат сътресения в икономическото развитие на България, възможно е изтеглянето на инвестиции. Изчакването е по-скоро със знак минус. Ще има много ефекти от непрофесионално говорене в този аспект", каза доцентът.

Ефектът от разследването на приватизацията ще бъде морален, смята доц. Вазов.
"Проблемът не е в самата приватизация, а да се разследва какво е стояло преди приватизацията. Големият проблем на приватизацията е пак политически", отбеляза той.

В Народното събрание бяха гласувани промени в Закона за висшето образование у нас. Промените са в няколко направление - по отношение на управлението, контрола и акредитацията. Има промени, които касаят преподавателите, студентите и връзката на висшите училища с общините и бизнеса.

"Законът за промените във висшето образование - това е един от пътищата, но не истинският път. Това е един от бавните и много внимателни пътища, по който да се стигне до някакво решение с българското образование. Но въпреки това има находки в сегашните поправки в закона", коментира доц. Вазов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е важно дали ще влезем в зоната. Сигурно е, че няма да влезем. Целта е развързване на лева от еврото.
76
3
 
22
 
! Отговори
ЕВРО КАПУТ преди 4 години
ЕВРОТО АВТОМАТИЧЕСКИ ЩЕ ПОНИЖИ ЗАПЛАТИТЕ И ПЕНСИИТЕ В БЪЛГАРИЯ ЦЕНИТЕ ЩЕ СЕ ЗАКРЪГЛЯТ И ХЛЯБЪТ ВИ ЩЕ СТАНЕ 1 ЕВРО КАТО *** ЗАПЪД ЗАПЛАТКИТЕ ОТ 600 ЛЕВА ЩЕ СТАНТ 300 ЕВРО В НАЙ ДОБРИЯ СЛУЧАЙ НЕ ЗАВИСИМО ЧЕ И СЕГА ОТГОВОАРЯТ НА 300 ЕВРО НО ХЛЯБЪТ ВИ Е 0.50 ЦЕНТА А С ВЪВЕЖАНЕ НА ЕВРОТО ХЛЯБЪТ АВВТОМАТИЧНО СЕ ЗАКРЪГЛЯ НА 1 ЕВРО КАФЕТО МЕСОТО ОТ 8 ЛЕВА ЩЕ СТАНЕ 8 ЕВРО МИСЛЕТЕ С ЧУТОРИТЕ МНОГО ТАКИВА КАТО ВАС ВЕЧЕ ПЛАКЪХА НАЛИ ВСЕ ГЛЕДАТЕ ЗАПАДА ПОГЛЕДНЕТО ГО ДА ВИДИТЕ КАКВО ВИ ЧАКА
75
2
 
15
 
! Отговори
до реалист 78 преди 4 години
Топката никога не е била в Гешев. Този с каскета е никой. Той е подставено лице на Тиквата и Пеевски. Доказателства---досега никога не е разследвал Пеевски и Тиквата. Те са най-честните, непорочни зачатия на нашият "елит". Когато / а дано, ама надали / раз- следва и тези двамата и съдът ги осъди---тогава ще е някой...сега е проста маша, невъзпитано и необразовано, юридически некомпетентно и простовато ченге.
74
5
 
14
 
! Отговори
Българина преди 4 години
Аз не чух и не знам нито една полза от ез освен лишаване от независимост и суверенитет. Стана ясно, че в чакалнята ще плащаме вноска без право на спасяване на банки!?!?! Защото мислите гърция и италия са зарити с мигранти!?!? Немската сделка, пари срещу мигранти! А тук ще бъде и срещу гей бракове и ИКонвенции! Хващам бас. Нямаме нито една смислена полза
73
5
 
9
 
! Отговори
evro преди 4 години
Сметката е проста..имам в банката 10000лева с лихва 2%... приемаме еврото моите 10000лева стават 5000 примено ..лихвата остава 2%... колко остават за мене ..като на 10000 лихвата е същата и парите са повоче а на 5000 по малко.....това е еврото не е добре за обикновения човек.
72
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Снощи слушах "Референдум". Хампарцумян не каза нито един довод в полза на еврото. Каролев каза, че с влизането ни в ЕС сме подписали, че все някога ще влезем в еврозоната и затова било добре да сме в чакалнята, пък можело и да си стоим там. Един млад икономист ,май Велев, каза, че на България и налагат изисквания, които не налагат на други страни, например на Хърватска, също, че с влизане в чакалнята ще плащаме вноска и солидарно, ако някоя банка в еврозоната фалира, НО на нас НЯМА да ни помагат
71
4
 
13
 
! Отговори
ДО 82 преди 4 години
ЗА ЖАЛОСТ БЪЛГАРИЯ НЕ Е НА НАРОДА ЗАТОВА ПРЕМАХНАХА И ДУМАТА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И СТАНА САМО РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.ТОВА ЕВРО Е ТОЛКОВА НАДЦЕНЕНО ЧЕ ВЕЧЕ СЕ ВИЖДА КАК РУХНА ПО ОТНОШЕНИЕ НА ДОЛАРА ОТ НЯКОЛКО ГОДИНИ ЯКО СЕ СВИЧА И ПАДА.БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПОСТРАДА МНОГО АКО ПРИЕМЕ МАСОНКАТА ХАРТИЙКА БЕЗ ПОКРИТИЕ.ОСОБЕННО ТЪЙ НАРЕЧЕНИЯ НАРОД .СТРАШНА ИНФЛАЦИЯ В ЕВРОПА ЦЕНИТЕ ПОСТОЯНО СЕ ВДИГАТ НО ДОБРЕЧЕ СА ВИСОКИ ЗАПЛАТИТЕ ОЩЕ ЕВРОГЕЙЦИТЕ НЕ ГО ЧУВСТВАТ НО СКОРО ЩЕ ГО ПОЧУВСТВАТ.НЕ ДЕПУСКАЙТЕ ЕВРО
70
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв е тоя измислен доцент, дето ми го слагате тука да му чета простотиите?
69
3
 
16
 
! Отговори
срам преди 4 години
Дано фамилията да няма родство с истинската фамилия Вазов. Голям срам и лъжи каканиже този псевдо учен. Или е купен или е много просд. България приключва с влизането си в зоната на здрача. Без суверенитет, без финансов ресурс. Задълбочаваме главната си роля на повсевместен донор за богатите собственици на финансовия капитал и се готвим за закриване на България.
68
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Референдум. Хората да решат бъдещето си, а не шепа "политици". България е на народа, не на натрапените.
67
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това за ефекта го кажете на дания норвегия швеция унгария чехия и полшавсе умиращи държави дето народа си живее и не иска да го помирише даже еврото- като искат да оправдаят някоя далавера винаги дават примери-ама сега не искатщо ли?много е гнусна тая пропаганда хем е антинародна хем е антибългарскаи кой трябва да е осъден за нея?
66
2
 
2
 
! Отговори
Димов преди 4 години
СРахове или сТрахове?!? Че нещо и това заглавие май....
65
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приказката за Лъжливото овчарче я имаше навремето в читанката.Сега не знам дали я има. Но по-възрастните, към които е и премиерът, си я знаем. Няма нещо, което да са казали , и да важи повече от 2 часа. Почти нямат един министър, който да не уязвим по някакъв начин като професионализъм или финансова коректност. Факт. Търпим ги, не значи, че ги уважаваме и ценим.
64
1
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
"Ефектът от разследването на приватизацията ще бъде морален," -- демек ще е кьорфишек? Топката е в Гешев, явно е че ще има голяма съпротива.
63
2
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Имаше песен едно време "Левовете в марки сменям аз...". Сега всички сменят в евро и долари, че не се знае какви *** се задават на хоризонта, сене или червени :))))))))))))))))))))))))) Боко по навик веднага клекна, като усети дебелия - изкупени 1 милиард евро за нула време :))))))))))))))))))))))))
62
5
 
4
 
! Отговори
Бай Митьо преди 4 години
Аз предлагам да приемем долара и да се приключва.
61
2
 
12
 
! Отговори
Американ преди 4 години
Страховете са основателни, понеже еврозоната ще изисква ревизиране на курса на лева надолу. Както си му е редът, де.
60
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хибридчиците ни плашат с еврозоната. Не щат силна Европа. Американците също, а да не забравяме, че Стийв Ханке живее и работи в Америка.
59
11
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
След бруталната руска пропаганда против Еврозоната, по - елементарните хора започнаха да купуват евро. За около месец са купили 1 милиард евро /2 милиарда лева/. Горанов и Боко веднага включиха задна скорост :))))))))))))))))))))))))))))))
58
5
 
13
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Какво юро, ки 5 лева?! Няма какво да дирим в общност, която всячески толерира геевете, другополовите и секви подобни извращения! Колкото по-скоро я напуснем, толково по-добре за нас!