От БСП скочиха: Растежът не е 3.3%, искаме оставки!

Грешни данни били причината да "дадем назад" за ERM ІІ
334
От БСП скочиха: Растежът не е 3.3%, искаме оставки!
Снимка: БГНЕС, архив

България дава назад за влизане в чакалнята на еврозоната, защото икономическият растеж на страната ни не е 3,3%. Това твърдят от "БСП за България" в декларация, прочетена от Румен Гечев от трибуната на Народното събрание.

Още по темата
Той посочи, че наскоро мнозинството е приело решение за влизане в чакалнята на еврозоната през април и изведнъж заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис пише, че Владислав Горанов го е уверил, че страната ни се подготвя за влизане в ERM II, т.е. в чакалнята, но може би не в края на април, а няколко месеца по-късно.

Причината за отлагане, ние твърдим, е манипулация на статистически данни с цел заблуда на българския народ и заблуда на ЕС и неговите институции, заяви депутатът от БСП, цитиран от БТА.

Румен Гечев цитира статистически данни и отбеляза, че средно с около 5 процента на година расте вътрешното потребление на фирмите и домакинствата в страната, расте износът, а вносът намалява. По думите му няма как с логиката на макроикономиката да се обяснят тези противоречия. Ако расте вътрешното потребление и намалява вносът, трябваше да се намали износът, за да има какво да се потребява, обясни Гечев.

От БСП заподозряха "малко вероятно, но възможно неволно пропускане на данни за милиарди, или твърде вероятно умишлено манипулиране".

"По наши разчети във вноса не са отчетени поне около 2 млрд. евро, или около 4 млрд. лева, основно поради неотчетени, най-вероятно - умишлено, внесени петролни продукти", каза Гечев. Като преоценим растежа, който декларира правителството "Борисов" от 3,3 процента, с тези минус 4 млрд., фактически растежът е 0,8-0,9, изчисли той.

"Защо правителството на Борисов крие информация за вноса, защо е подадена фалшива информация към НСИ и БНБ, така че да се изкара по-висок растеж, отколкото е фактическият, попита Гечев. И си отговори: "Защото ние въобще не сме сред първите страни на ЕС, ние лазим по дъното на ЕС". Какво ще стане, когато това се разбере от ЕК, Евростат и Европейската централна банка, попита още той.

"Затова се дава заден за чакалнята, защото растежът не е 3,3, чуждите инвестиции не са толкова, вътрешните запаси не са такива, вносът е коренно различен", каза Гечев. "Лъжете не само българите, а лъжете и европейските институции", обвини социалистът.

Искаме незабавно държавните институции да излязат и да кажат каква е истината за вноса и другите показатели, заяви Гечев. Премиерът и министърът на финансите ще трябва да вземат по един мегафон и да отидат в градовете на България, а сега виждам - от днес е добре да отидат и до Барселона, и до Брюксел, и да обявят как са манипулирали данните и защо се получават такива резултати, коментира той.

От името на ПГ на БСП, с мотива манипулиране на данни, той поиска незабавната оставка на премиера Борисов и на цялото правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мълчете бе! Боцката 30-40 часа не бил спал от радост за "чакалнята"!
49
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То наистина било 3,3%, но не нагоре, а надолу.
48
13
 
7
 
! Отговори
1 преди 4 години
Такъв растеж има,че герберите-комунисти,почнаха да си купуват,асансьори с апартаменти,тераси -кортове за тенис,само минималната пенсия нещо не иска да расте,няма да има за 1 кг. креда за да си очертае,терасата пацо.
47
10
 
14
 
! Отговори
п преди 4 години
Господин Хиперинфлация говори за сметки и пари......мухахахаа. Този същият господин е архитектът на хубавите жанвиденови времена....да Гечев вЕрваме ти!
46
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до гербето ти герба на Банкя,с емблемата на минерален извор и слънце - https://balkan.auction/bg/auction/1349523
45
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според статистиката на ГЕРБ до 3 години България ще изпревари Япония по БВП.
44
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименГЕРБ сега искат да отвържат чакалнята и ще скочи над 5 лева за евротова от тоя смачкан каскет Гечев ли го чу ве?
43
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
леле, Вдянков, ама ти говориш ли нещо немски въобще? Щото аз мисля, че една студентска година в Германия трябва да си научил немски, а пък то само рупски
42
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не пишете за Тиквун и разследването в Испания :))
41
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другарю Гечев я разкажи как сина ти стана зам.министър при Орешарски от студентската скамейка.За един преател питам.
40
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Растежът в банковите сметки на гepбepacтите е над милион процента, а останалите сме на минус.
39
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ало рубладжията, на кого ги разправяш тия съчинения бе???Яд ме е, че не ядохте бой тогава, малко ви оставаше...
38
4
 
6
 
! Отговори
изчисле"ки" преди 4 години
Вдянков,, кажи каква е реалната стойност на лева в момента, въпреки борда, че да се налага махането му?рупчянския диалект да ти е напомощ, иглов такъв
37
9
 
3
 
! Отговори
простодянков преди 4 години
Сега тече не дефлация на лева, а анихилация на леваСДС-полицаи и царски стражари са направили реалната стойност на лева отдавна в африкански еквивалент, който дори го прави невъзможен да го има,и никой не протестираМаймунска недемокрация
36
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Румен Гечев фалира цялата държава през 1996/1997!Аман от празноглавци!
35
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв растеж когато ГЕРБ крадат всяка година поне по 22 милиарда?
34
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1995-1997Гечев няма вина за кризата, а седесара Тодор Вълчев и спекуланта Емил Хърсев бяха директори на БНБ и се договориха с МВФ и запада за "пазарен" курс. Тодор Вълев почина през януари. След 1997 г. Гаврийски, Костов и Софиянски теглиха заеми за валутния борд и външния дълг скочи на 35 милиарда долара а САЩ държат златото на БНБ.
33
8
 
3
 
! Отговори
any comments? преди 4 години
Жан видял D'ark times и оставил вдянков да ходи по магурата необезпокояванвсе пак поевтинял лев е по-добре от лев без стойност и преминаване към полски злоти, като в момента.
32
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНо за бедните пенсионери с 40 лева какво може да си купят.ми питай тоя клоун, дето през 1997 окраде и фалира банките.
31
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е да, а какъв расеж беше по времето на "професор" Гечев, левът растеше с часове!