От БСП скочиха: Растежът не е 3.3%, искаме оставки!

Грешни данни били причината да "дадем назад" за ERM ІІ
334
От БСП скочиха: Растежът не е 3.3%, искаме оставки!
Снимка: БГНЕС, архив

България дава назад за влизане в чакалнята на еврозоната, защото икономическият растеж на страната ни не е 3,3%. Това твърдят от "БСП за България" в декларация, прочетена от Румен Гечев от трибуната на Народното събрание.

Още по темата
Той посочи, че наскоро мнозинството е приело решение за влизане в чакалнята на еврозоната през април и изведнъж заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис пише, че Владислав Горанов го е уверил, че страната ни се подготвя за влизане в ERM II, т.е. в чакалнята, но може би не в края на април, а няколко месеца по-късно.

Причината за отлагане, ние твърдим, е манипулация на статистически данни с цел заблуда на българския народ и заблуда на ЕС и неговите институции, заяви депутатът от БСП, цитиран от БТА.

Румен Гечев цитира статистически данни и отбеляза, че средно с около 5 процента на година расте вътрешното потребление на фирмите и домакинствата в страната, расте износът, а вносът намалява. По думите му няма как с логиката на макроикономиката да се обяснят тези противоречия. Ако расте вътрешното потребление и намалява вносът, трябваше да се намали износът, за да има какво да се потребява, обясни Гечев.

От БСП заподозряха "малко вероятно, но възможно неволно пропускане на данни за милиарди, или твърде вероятно умишлено манипулиране".

"По наши разчети във вноса не са отчетени поне около 2 млрд. евро, или около 4 млрд. лева, основно поради неотчетени, най-вероятно - умишлено, внесени петролни продукти", каза Гечев. Като преоценим растежа, който декларира правителството "Борисов" от 3,3 процента, с тези минус 4 млрд., фактически растежът е 0,8-0,9, изчисли той.

"Защо правителството на Борисов крие информация за вноса, защо е подадена фалшива информация към НСИ и БНБ, така че да се изкара по-висок растеж, отколкото е фактическият, попита Гечев. И си отговори: "Защото ние въобще не сме сред първите страни на ЕС, ние лазим по дъното на ЕС". Какво ще стане, когато това се разбере от ЕК, Евростат и Европейската централна банка, попита още той.

"Затова се дава заден за чакалнята, защото растежът не е 3,3, чуждите инвестиции не са толкова, вътрешните запаси не са такива, вносът е коренно различен", каза Гечев. "Лъжете не само българите, а лъжете и европейските институции", обвини социалистът.

Искаме незабавно държавните институции да излязат и да кажат каква е истината за вноса и другите показатели, заяви Гечев. Премиерът и министърът на финансите ще трябва да вземат по един мегафон и да отидат в градовете на България, а сега виждам - от днес е добре да отидат и до Барселона, и до Брюксел, и да обявят как са манипулирали данните и защо се получават такива резултати, коментира той.

От името на ПГ на БСП, с мотива манипулиране на данни, той поиска незабавната оставка на премиера Борисов и на цялото правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
12
 
17
 
! Отговори
Sashkodg преди 4 години
Абе ***,кви оставки искаш за икономически показатели бе б.*** червен.За твоите икономически постижения трябва да те разстреляме.Д.хач.
29
12
 
9
 
! Отговори
??? преди 4 години
Съдейки по цени и заплати "растежът" е минус 5-10%.
28
10
 
20
 
! Отговори
ГЕЧЕВ, преди 4 години
МАСКАРА, 1$ = 3 000 ЛВ ГОВОРИ ЛИ ТИ НЕЩО, ЩОТО НА НАС - ДА!ТАКА ЛИ ЩЕ ПЕЧЕЛИТЕ ИЗБОРИ БЕ, РУПАНИ?
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ужасLafka,ще обяви фалит близките часове над 3 000 човека са без ясно бъдещеУау ква трагедия, безработицата ще се вдигне с 0.03%!
26
12
 
5
 
! Отговори
до герб преди 4 години
Вие още не сте измислили герб на Банкя, сори. Всички градове, графства и т.н. имат гербове, но на банкя да направите герб ще е трудно.А пък Дянков пробивал каци за да налива банкянска вода в тяхnice
25
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Дядо КольоДедо Кольо, ако наистина си дедо, забравил ли си го тоа убавец, дека те оставИ с три долара пенсия, а?управляваше "икономиката" при гофрена Жан.
24
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НИНОВА, КЛОУНА РАДЕВ ДЕТО ГО ИЗКАРВАШ ОТПРЕД- ОК, МАКАР ЧЕ НЕ СЕ ТЪРПИ ВЕЧЕ, АМА ЗАЩО И ТОЯ? МИ ВИКНИ НАПРАО ВАН ВИДЕНОВ ДА ДАВА ИКОНОМИЧЕСКИ ОЦЕНКИ, А?
23
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
златните години за вдянков, Магура и прочеепреди учебните му планове и упражнения върху уикипедия
22
11
 
17
 
! Отговори
ГЕРБ преди 4 години
Браво, братя - какво единомислие с нас! И ние искаме оставки:1. Радев2. Нинова3. Гергов4. Ганчев5. Божков6. Митьо очите7. Сopoс
21
12
 
23
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Тоя *** на снимката, дето 1996г. избяга в Южна Африка от народната любов, фалирал 13 банки, защо още не е обесен? Мръсни ***!!!
20
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За декември 2019 г. сезонно винаги има потребление, защото чиновниците вземат бонуси за коледа. Но за бедните пенсионери с 40 лева какво може да си купят. За януари-февруари 2020 г. е много съмнително ръст на потребление заради високата инфлация и вдигането на данъци и нови данъци винетки, здравна и т.н. които удрят най-много пак по-бедните.
19
12
 
17
 
! Отговори
1995-1997 преди 4 години
Накакани като Гечевия да си траят!Не те ли е срам бе?
18
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОСТАВКА НА РУМЕН РАДЕВ ВЕТОТО НА МОМЕНТА ЗА РАБОТА ПРОТИВ ИНТЕРЕСА НА БЪЛГАРИЯ!РУМЕН РАДЕВ ОСТАВКА!РАДЕВ Е ПОЗОР!РАДЕВ ОТИВА В ЗАТВОР!
17
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ужас абе нали Пеевски като пусна Лафките скачахте хикой да не купува от тях?!?! Сега какво им треперите?!? И голям загуба ще е да затворят обекти в които се продаваха фалшиви надежди и цигари!
16
7
 
13
 
! Отговори
факт преди 4 години
До ЕЛЕНАЗа съжаление тази новина е истина и всички икономисти го знаят но---
15
10
 
15
 
! Отговори
Дядо Кольо преди 4 години
Само така Гечев. Ти си бъдещият министър на финансите. И отново ще бъдем милионери.
14
17
 
17
 
! Отговори
Dido преди 4 години
Тия са шизофреници!!!! Първо обикаляха телевизии да обясняват колко е лошо Еврото, президента им и той насъскваше хората всеки ден, всяха страх в обществото и когато резонно правителството отстъпва за да има обществен консенсус те го обвиняват, че отстъпва .... То бива да сте прости и нагли, ама това минава всички граници
13
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другаря Гечев и шоуто на мъпетите се завръща.
12
13
 
8
 
! Отговори
ужас преди 4 години
Lafka,ще обяви фалит близките часове над 3 000 човека са без ясно бъдеще и работа,голям растеж а?
11
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искам БСП,ДПС и патриотите да управляват!