"Доброволна" карантина няма, има само с решение на лекар

КНСБ зове институциите, ако е нужно да приемат законови промени
67
"Доброволна" карантина няма, има само с решение на лекар
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Доброволна" карантина в българската нормативна уредба няма, а изолацията става само с болничен лист, напомниха от КНСБ по повод на публикации, че кризисният щаб, организиран от правителството заради епидемията от коронавирус, призова завръщащите се от Италия да се подложат на доброволна карантина у дома в рамките на 14 дни, за да не заразят своите колеги и близки.

От КНСБ посочват, че "ситуацията е достатъчно сериозна, за да възприемаме подобни изявления, свързани с "доброволна" карантина, включително медийното им отразяване, като адекватни".

"Карантината е механизъм, уреден в нормативните актове, свързани с медицинската експертиза. Нуждата от карантина се установява по определен ред, като за времето, през която тя е наложена се издава болничен лист, изплаща се и обезщетение", заявяват от синдиката.

Според КНСБ призивът за "доброволно" поставяне под карантина е неясен, тъй като няма нормативен ред за "доброволна" изолация, по преценка на физическото лице.

Той може да създаде допълнителни затруднения, хаос и противоречия, включително ненужни спорове между работници и работодатели в определени случаи.

В позицията се посочва, че е разбираемо, че много граждани и работодатели са притеснени от възможността за разпространение на коронавируса.

„Поради това, ако е необходимо съществуващите, правно уредени механизми за поставяне под карантина да се адаптират за нуждите на ситуацията, сме на мнение, че Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на вътрешните работи, други държавни институции, ангажирани с решаването на нововъзникналата ситуация, съобразно своите компетентности, трябва да предприемат спешни законодателни или други управленски действия, заявяват от КНСБ.

От синдиката призовават компетентните държавни органи да преценят необходимостта от въвеждане на допълнителни текстове в сега съществуващите нормативни актове, чрез които адекватно да се отговори на ситуацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изолаторите са като затвори защото може да заразят и лекарите и не е ясно какво лечение ще получат след като не могат да ходят на работа и да плащат и здравен данък.
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаа нещо странно,че коронавируса удря по-тежко страни,които не искат безропотно да скючат договори с Тръмп. Китай, сами си призна,че има търговси пролеми с Южна Корея оня ден, Иран , сега ЕС. Защото е въпрос на време да пламне съюза,след Италия.
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички държави са управлявани от *****!!!!Много добре знаят че зад всички беди се крият Краварите ,НО не смеят да гъкнат!!!!!
19
3
 
24
 
! Отговори
Ким преди 4 години
Северна Корея се явява остров на стабилността,сега става ли ясно ,че който се смее последен се смее най добре
18
2
 
17
 
! Отговори
На баба ти мадурите преди 4 години
СЗО ни управлява в момента, сеейки паника и страх. Чуйте речта на Кенеди за илюминатите и ще разберете какво става в момента. Заради тази реч бива убит
17
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Набивасе на очи,че ЕК,СЗО не правят нищо,за да спарт заразата и все повече държави ще пламнат. Оставят местните власти да се борят по места,като те нямат право да затворя границите,полетите,влакове,автобуси,коли,туристи и т.н. Стоят накакви да мерят температурата,и ако хората искали да си стоят сами под караитна?!?!
16
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква карантина, в друга статия обясняват как българите си ходели на екскурзия до Северна Италия все едно нямало нищо. Сега като се върнат с температури и кихнат няколко пъти в градския транспорт и половин България ще пламне. Те дори няма да разберат, че са болни ще кажат абе нещо ми се вие свят ама няма да си меря температурата по-добре да отида до мола за дрехи. Българиня няма никаква култура на поведение.
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След нарушение на карантината ГЕРБ нямат решение освен затвор или концентрационен лагер. Дори ДАНС ако следят всички връщащи се от ЕС и Турция, не е възможно да ги следят 24 часа в продължение на месеци.
14
0
 
22
 
! Отговори
Мислеща преди 4 години
Ако бяха приели предложението да не се дават по-вече от 7 поредни дни болнични от личния лекар, как щеше да се дава болничен за карантина?! И ако болния не се разболее, това ще се счита ли за фалшив болничен?!
13
1
 
10
 
! Отговори
No Mercy преди 4 години
Ние където се продадохме за жълти стотинки на Господарят ни ,сега какво ще правим като стане напечено а оня е по-*** и от ***?!?!!?!Лизахме ,лапахме ,духахме ...дойде време да гълтаме!!!!!
12
9
 
15
 
! Отговори
Сапол преди 4 години
Голяма паника за нема нищо. Сега е перфектно за туризъм в Италия - ниски цени, празни улици... рай направо. Даже се замислям сериозно да си взема билет за другата седмица
11
0
 
4
 
! Отговори
Дърти Мадуpи преди 4 години
Очаквам догодина анти-българските ни власти да забранят и мартениците.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вредата от хъйтерите и много по-опасна от вируса.
9
2
 
15
 
! Отговори
ха-ха преди 4 години
Доброволна карантина нямало, ама точно добровла карантина е поискала тая логопедка от Пловдив дето шашнаха народа че е уж заразена, пък после....теста отрицателен! Шаш и паника само, пък мерките...смях и пълна излагация! Да не дава Господ наистина да пламне епидемия и тук, щото после.....ще си мрем ей така като гнили круши
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо да е не-адекватно. Въпрос на интелект е.
7
2
 
10
 
! Отговори
Иван Бакалов преди 4 години
Пиарите на Борисов се молят коронавируса да стигне по бързо до България .Мнозина се питат какво ще излезе от скандала с къщата в Барселона.Пряка връзка на Борисов с къщата няма ,но ще лъсне обаче връзката на неговите авери с къщата и фирмата на г-ца Борислава Йовчева баща и с братовчеда Ради.Иван Саздов и Йордан Христов ,те очевидно са най близките му хора.Знае се и има документи,че братовчеда Ради и е изкупвал парцели около тази къща
6
0
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Covid-19 със корона,параноя дълго щи ви гони.А *** под карантина ?Ром с очила где има ?!
5
0
 
21
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Обора на Лудогорец ще бъде ли подложен под карантина след завърщането си от Италия
4
2
 
17
 
! Отговори
Гладен Българин преди 4 години
Гешев май не закача преяли Гербави и преяли Депесари? Нали уж всичко щяло да пада под ножа?! Да ама не. От 5 дни мълчи за къщата на Борисов в Барселона, явно вируса е много по-важен от къщата на Бойко.
3
1
 
13
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
КОРОНАВИРУС ЕДНА ЧУДЕСНА ПРЕДПОСТАВКА ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА ЗДРАВНАТА КАСА

Спонсорирани публикации