Карантинен болничен или отпуск при изследвания за COVID-19?

Експерти: Имаме извънредна ситуация, трябват извънредни мерки
Обновена: 27 фев 2020 11:07 | 27 фев 2020 09:58, Анисия Иванова
6

Призив за дисциплина заради коронавируса беше отправен от държавните институции - всички, завърнали се от дестинации, засегнати от коронавируса, да излязат в доброволна карантина две седмици. Все още не е ясно при какви правила да се случва това. Здравният министър каза, че болничен не може, трябва от платения годишен отпуск. Депутатите на ГЕРБ са на друго мнение. На фона на борбата с фалшивите болнични - как трябва да се процедира.
Още по темата

"Имаме извънредна ситуация, трябва да се вземат извънредни мерки. От нас и действията на ЕК зависи дали това ще се разпростре, или не. По кодекс българите имат право на 20 дни отпуск и никой няма право да им ги отнема", каза за "България сутрин" икономистът Мика Зайкова.

Тя припомни, че в Италия има и хора, които са командировани, отишли са по работа, не само на почивка.

"Ние сме член на ЕС и Еврокомисията и оттам трябва да се заделят пари за превенция за там, където има огнище", каза още тя.

По думите на Добрин Иванов от АИКБ притеснение има и трябва да се действа много внимателно. Мерките, които предприема националният кризисен щаб, били адекватни, трябвало да се вземе национално решение как да се действа.

"Трябва да се даде ясно указание. Въпрос на действия и мерки, които да се вземат от институциите. Възможни са затруднения в производството, но животът на хората е по-важен. Икономиката вече страда заради коронавируса в Китай, който е фабриката на света. Трудно е да се направят сметки колко средства са нужни за справяне с проблема", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този коронавирус както са го нарисували като надуто мехурче с ушичките на Штрек за хоботчета,че още прилича общо на глухарче пространствено представено как в 3 измерения,че още се движи като мотор всмуквайки енергиен материал в точно тази среда необходима му,но мотор се върти около ос в измерение,а туй произведение как ли се върти и колко ли тежи понеже е еластично,леко,въртеливо за въздушни течения,а в примес с капки секрет в концентрация му налагат земното притегляне,но по течения лети далеко.
5
0
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
От НС обмислят отпуск по смърт - да се удържа в следващия живот...
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Здравният министър казал, че болничен не може, трябва от платения годишен отпуск.Платеният годишен отпуск се разрешава от работодателя след писмена молба от наетия работник. Ако наетият работник не подаде писмена молба, на какво основание работодателят ще му разреши ползването на платения годишен отпуск? Ще принудите наетия работник ли? Уж държавни чиновници, а разговарят като ***-кофпомподжий. Готвената "дисциплина" е пряко нарушение на Кодекса на труда.
3
10
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Престанете да отклонявате вниманието на хората с незначителни неща. Кажете как върви следствието в Испания за къщата на Борисов в Барселона. Българския премиер е Следствен, а корумпираните медии ни занимават с фалшиви новини.
2
4
 
13
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
В изолация се поставят не само тези, които са пътували в чужбина, но и хората, които са контактували със заразеното лице. Те също ли са "недисциплинирани", както твърди премиерът?
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България няма корона вирус и не е установен, но вече има десетина излекувани от това, по здравна каса.