Вируси ни атакуват, зам.-шеф на БЛС: Не разчитайте само на лекарите!

Обществото също трябва да даде от себе си много, посочи Николай Брънзалов
44

Броят на заболелите от втората вълна грип "Б" расте. Същевременно на този етап все още няма доказан случай на заразен с коронавирус у нас, но здравните власти признават, че вероятно има заболели, които все още не са установени.

"Ако разчитаме само на лекарите и медицинските специалисти да се справят, без обществото да даде от себе си много, за да бъде овладяна която и да е епидемия, не бих казал, че съм оптимист по въпроса", коментира зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов в "България сутрин".

Още по темата
Той припомни инициативата, започнала през 2019 г., да се ваксинират хората над 65-годишна в България. "В моята практика забелязвам много по-малка заболеваемост", твърди заместник-председателят на БЛС.

Относно родителите, които водят децата си на детска градина, когато са болни, Брънзалов смята, че това граничи с престъпно поведение. "Когато един родител заведе болно дете с въздушно-капкова инфекция в детската градина и децата заболеят, какво прави той? Тези деца са малки, те ще се разболеят, родителите им ще ползват болнични листове", смята той.

Освен че сезонният грип настъпва, имаме и хора, които се връщат от потенциално рискови държави и са принудени да се изследват за коронавирус. Това води до изчерпване на медицинските ресурси, подчерта експертът.

"Хората от оперативния щаб заслужават адмирации. В крайна сметка заболял от коронавирус в момента няма, обясни д-р Брънзалов за Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че клиничната картина на заболяванията е една и съща, макар да има разлики в протичането, както и спрямо възрастите, които засяга. Докато от грип най-много боледуват малки деца, това не може да се каже за коронавируса, който е типичен за пациенти със сериозни хронични заболявания.

Д-р Брънзалов е на мнение, че коронавирусът не е особено опасна инфекция, а става въпрос за едно инфекциозно заболяване, което протича като баналния грип. Според него сме готови да овладеем коронавируса, ако такъв дойде в България. Това, което трябва да подобрим, е самоконтрола на обществото, дисциплината.

"Създаден е алгоритъм, отворена е нова клинична пътека за такива пациенти. Административните мерки, които трябва да се вземат и пътят на един евентуален такъв пациент са начертани", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
32
 
4
 
! Отговори
В.Узунов преди 4 години
Айде дъртаци идва вашият ред. Азраиля ви чака. Няма вече да ми изпускате газове по автобусите и да ми пречите по опашките.
14
2
 
23
 
! Отговори
Великата Мечка преди 4 години
Ако не разчитаме на лекарите, шамани ли да търсим?!
13
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И от къде идват толкова много и толкова често тия вируси ? През соца нямаше в такива големи мащаби и толкова често.
12
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не слушайте лекарите, те нищо не знаят. Слушайте ..... - най-великият вирусолог сред шапкарите и най-големия каскет сред лекарите!
11
2
 
6
 
! Отговори
Маг Рени преди 4 години
Разчитайте на мене, ще ви дам много професионална информация как да не се разболявате и как да се лекувате само с енергийни потоци и звездна енергия, защото звездите ми говорят, само ми звъннете и за час - два телефонен разговор ще се почувствате прекрасно
10
3
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
поредният луд .
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименчакайте на Лойко да ви оправи и излекува.ти слушай шaпкаря с големите уши и ще се излекуваш
8
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
толкова е потаен тоя вирус и така добре се крие в България - те го търсят, него го няма. те пак го търсят, той пак го няма. лош вирус! лош! тествали са още 9 човека днес и според лекарите нямало корона вирус в България. Щото 9 човека тествали... оня ден още 5 тествали... пълен смях!
7
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
няма, няма, няма коронавирус и изведнъж 100000 заболели. стойте и гледайте и чакайте на Лойко да ви оправи и излекува.
6
14
 
17
 
! Отговори
лекари предатели преди 4 години
Лекарите за пореден път предадоха България, както при катастрофата в чернобил мълчаха ,а децата си играеха в пясъчниците под радиоактивния дъжд. Сега дори е по лошо защото това нещо набира ужасна скорост, колко животи ще струва вашето мълчание и безхаберие господа "лекари" ?
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на кой да разчитаме байхой на погребалния агент ли
4
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тоя доктор явно не е чул какво съобщи Световната Здравна Организация, че вируса е много по-тежък от грипа и смъртността варира от 35 пъти по-смъртоносно до стотици пъти в различните държави. всеки с калкулатор може да раздели смъртните случаи в определена държава на излекуваните. за справка средната смъртност при обикновения грип е 0.1 %.
3
1
 
3
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Ама такива като мен нито разчитат на вас, нито на Бойко. Въпросът е, след като такива като мен, не разчитат, как ставате все по-мазни и все по-угоени;)))
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко опира до здравната култура, въобще до културата.
1
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Научете нещо за пмилепите, които са хазаи на сороната. Потърсете bats can drink you under the table