Коронавирусът вече е тук: Какво е важно да правим?

МЗ и МТСП с важни препоръки към всички в страната
131
Коронавирусът вече е тук: Какво е важно да правим?
Снимка: БГНЕС

4 са официално потвърдените към момента случаи на COVID-19 у нас. В тази връзка от Министерството на здравеопазването пуснаха 10 важни препоръки към населението какво е важно да се знае и прави, за успешна борба със заразата.
 
❗️Спазвайте висока лична хигиена - мийте ръцете си редовно. Ползвайте мокри кърпички и дезинфекциращи гелове на спиртна основа.
 
❗️Избягвайте контакт с болни хора.
 
❗️Маски е важно да носят болните хора, за да не заразяват околните.
 
❗️Избягвайте масови прояви и места с голямо струпване на хора.
 
❗️Не се презапасявайте с храна и лекарства.
 
❗️Търсете информация от компетентните институции.
 
❗️Подробна информация и за медицинските специалисти, и за гражданите, можете да намерите на сайта на Министерството на здравеопазването.
 
❗️Всеки, който има въпроси, свързани с COVID-19, може да ги задава денонощно на информационната телефонна линия на министерството: 02 807 87 57
 
❗️На сайта на МЗ ежедневно можете да следите и актуалните данни за разпространението на заболяването в световен мащаб.
 
❗️Няма място за паника - държавата ни е предприела всички необходими мерки.

Същевременно от Министерстото на труда и социалната политика препоръчаха да бъдат преустановени посещенията в домовете и социалните услуги за възрастни хора.

МТСП изпрати писма до кметовете на общините с препоръка да бъдат преустановени посещенията и свижданията във всички социални услуги от резидентен тип и специализираните институции поради риск от разпространение на вируса COVID-19.

За общините Габрово и Плевен предписанията за превенция са задължителни, се посочва още в писмата. Необходимо е персоналът, особено на домовете и услугите за възрастни хора, да спазва стриктно предпазни мерки, съобразени с установените от Световната здравна организация.

Близките на настанени в домовете и услугите за възрастни, както и в останалите социални услуги и институции, могат да получават информация от директорите на звената и от общините, които са доставчици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Щом като няма,цивилни с маски,веднага трябват,военни с каски.
70
4
 
8
 
! Отговори
БУЛГАРТАБАК преди 4 години
Как ще се отрази "Короната" на заклетите пушачи,след като при тях белите дробове са покрити с един пръст катран,а на заклетите почитатели на чашката,Дали има информация по този въпрос
69
1
 
6
 
! Отговори
позна преди 4 години
До Някоя сиОня въртоглавия със рижавия перчем к'во друго да измисли?
68
0
 
20
 
! Отговори
Управата преди 4 години
Няма място за паника - държавата ни е предприела всички необходими мерки.Видях ги тези мерки.Разбраха че е коронавирус когато болните вече започнали да оздравяват сами.Ако бяха разбрали по-рано че са болни щяха да ги лекуват и интегрират в земята.
67
1
 
11
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Беше изнесен случай,за КНДР,където един поставен под домашна карантина заради "короната",вместо да я спазва отишъл на корейска баня,(тя е нещо като сауна).Бил арестуван и разстрелян.Бих казал,че това е сериозна мярка.Давам този пример като противовес на постъпките на един колега.Когато той се разболееш от нещо като грип,тръгваше от стая в стая,кихаше,кашляше около хората,та дано и някой друг се запази.Ако някой му направеше забележка,той казваше с кисела усмивка "Здрав си като скала,братче".
66
0
 
17
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 4 години
❗️Избягвайте контакт с болни хора.---НА БОЛНИТЕ ИМ ГО ПИШЕ НА ЧЕЛОТО ИЛИ СА СЪС БАДЖОВЕ НА РЕВЕРА?
65
6
 
7
 
! Отговори
Някоя си преди 4 години
Честно казано това е като Ебола нова Чума пусната нарочно уж да убият пазара на китайците а те убиват целия свят, всичко е коронпирано, защо един даржавен няма заразен, а само частници това случайност ли е?
64
0
 
8
 
! Отговори
Пародия на държава преди 4 години
Абе бал Ъци че то отдавна е тука. Ама сигЪ е официално. От утре с шнорхели и водолазни костюми. Който нема на греяна ракия. Мазаха със 100 теста и то от тях половината дефектни. Добре че им дадоха друга партида. Само гледайте шоуто с водолазния костюм от утре. Че пари за тестове нема ама водолазни костюми ще ушием. И всички У язовира в Перник.
63
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вируса тръгна от мавзолея в Москва.
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 61Абе по заводите също не бяхме по 5 човек на 100 квадрата, айде ся ... научни работници Коко са? Един на 200!?
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Па ми са смяха, га купих 200 кила картофи я, 20 бутилки газ и кашони с лекарства, 10 кутии с амини и за пушката и са качих на вилата ...
60
0
 
15
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
То, хубаво всички под карантина, ама като си стоим в къщи - кой ще ни плаща заплати? В Китай имат много пари и плащат на стоящите си в къщи - а тука пари от нийде...
59
2
 
13
 
! Отговори
Kugelblitz преди 4 години
А затвор за неспазващите карантината? И за тези, които препятстват поставянето под карантина.В Германия от днес това е престъпление, наказуемо с 2-годишно лишаване от свобода.
58
7
 
6
 
! Отговори
Свърши се с нас! преди 4 години
Ако вече сънувате поп, цветя, лопати - обуйте се с новите си обувки, защото скоро ще ритнете камбаната с финес!
57
2
 
15
 
! Отговори
РОПОТАМО преди 4 години
Тъй като в България няма производство,то има офиси където се предлагат разни видове услуги,та много ми е интересно,как ще стане предпазването при тях с една обща климатична система.Как човек да не се запази в офис с 60-80 човека в него,наблъскани един до друг.Някога по време на " тъмният"социализъм в института в една лаборатория с площ към 70 м2, работеха към 12 човека,а сега на същата площ към 35-40
56
0
 
7
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
КАТО СИ ПЛАЩАМ ДАНАЦИТЕ ДА СЕ ИЗКАШЛЯМ НА ДАНАЧНИЯ
55
1
 
3
 
! Отговори
Слънчарски преди 4 години
Той българина е ахархист по рождение. Няма се остави на някакви вирусолози с цайси да му казват какво да прави. Нарочно ще прави обратното на тези препоръки - те са само за смотаняците. Гъзарите не си мият ръцете и се целуват и барат където си искат!
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От тези препоръки, само първите 4 стават за нещо.. останалите са ги написали, щото са се чудили какво да напишат..
53
4
 
5
 
! Отговори
Пролетарии от БГ преди 4 години
Корона вирусът поздравява червените другари в БГ с тази песен:"Нас (корона-вирусите) червеното (китайско) знаме роди ни,нас не ще ни уплаши Смъртта -ние (корона вирусите) сме на всеки километъри така - до края на света." Скоро ще се съберем другари! Завинаги!
52
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пийте ракия никой не може и издържа убива всичко!Ракия вс корона вируса!Кой кого!