Коронавирусът вече е тук: Какво е важно да правим?

МЗ и МТСП с важни препоръки към всички в страната
131
Коронавирусът вече е тук: Какво е важно да правим?
Снимка: БГНЕС

4 са официално потвърдените към момента случаи на COVID-19 у нас. В тази връзка от Министерството на здравеопазването пуснаха 10 важни препоръки към населението какво е важно да се знае и прави, за успешна борба със заразата.
 
❗️Спазвайте висока лична хигиена - мийте ръцете си редовно. Ползвайте мокри кърпички и дезинфекциращи гелове на спиртна основа.
 
❗️Избягвайте контакт с болни хора.
 
❗️Маски е важно да носят болните хора, за да не заразяват околните.
 
❗️Избягвайте масови прояви и места с голямо струпване на хора.
 
❗️Не се презапасявайте с храна и лекарства.
 
❗️Търсете информация от компетентните институции.
 
❗️Подробна информация и за медицинските специалисти, и за гражданите, можете да намерите на сайта на Министерството на здравеопазването.
 
❗️Всеки, който има въпроси, свързани с COVID-19, може да ги задава денонощно на информационната телефонна линия на министерството: 02 807 87 57
 
❗️На сайта на МЗ ежедневно можете да следите и актуалните данни за разпространението на заболяването в световен мащаб.
 
❗️Няма място за паника - държавата ни е предприела всички необходими мерки.

Същевременно от Министерстото на труда и социалната политика препоръчаха да бъдат преустановени посещенията в домовете и социалните услуги за възрастни хора.

МТСП изпрати писма до кметовете на общините с препоръка да бъдат преустановени посещенията и свижданията във всички социални услуги от резидентен тип и специализираните институции поради риск от разпространение на вируса COVID-19.

За общините Габрово и Плевен предписанията за превенция са задължителни, се посочва още в писмата. Необходимо е персоналът, особено на домовете и услугите за възрастни хора, да спазва стриктно предпазни мерки, съобразени с установените от Световната здравна организация.

Близките на настанени в домовете и услугите за възрастни, както и в останалите социални услуги и институции, могат да получават информация от директорите на звената и от общините, които са доставчици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
5
 
! Отговори
до доктор Ох!-Боли преди 4 години
Ако ще ви хваща вирус, няма да му избягате, независимо по колко пъти дневно си миете ръцете или дали носите маска.----------------Прав си доктореее!!!!!Мъ проблма е в адекватната реакция и възможности на здравната ни с-***!Дай дъ си говорим честно - имунитета на българина хич не е силен...Мнозина ще се нуждаят от мед. помощ, а нашту здравеопазване може ли да поеме например 10 000 човека на стационарно лечение?????Мъ, Силну съ Съмнявъм!!!
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно врнме та едно време...Май става време да си заминавате?
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не неее искам да умирам в Бойколандия е толкова хубаво нееееее!
48
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От паника колко бил страшен един вирус умират хора от страх повече от вируса .То по телевизията само маскирани и всяват страх и паника .По хубаво не гледайте телевизия там има само тъппани с един основен .Бойко стана звездата по всички телевизии !Едно време беше така с Тодор Живков .По цял ден само него даваха все едно разбира от нещо.
47
3
 
7
 
! Отговори
Истински доктор преди 4 години
- Какво да напиша за да се пръснете и *** от ужас?
46
1
 
18
 
! Отговори
Антипаникьор преди 4 години
Антисоциалните елементи си личат по коментарите. Опитват се да всяват паника и да дестабилизират обществото.Дай отпор на паникьора!
45
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ааааааааааааа!Знаех си че китайците ще затрият света!
44
1
 
9
 
! Отговори
грижа за слънцето преди 4 години
Специални мерки за спасяване на Бойко от корона-вируса... Внасят му скафандър от НАСАСпециален скафандър, произведен по лиценз на НАСА, ще бъде внесен, с цел гарантиране на сигурността на министър-председателя, след откриването на корона-вируса в България.Това съобщи току що генерал-лейтенант д-р Венцислав Мутафчийски началник на кризисния щаб.Мярката е по Закона за гарантиране стабилността на държавата при епидемии. Целта е държавното ръководство да бъде съхранено, за да има кой да преведе народа през трудните времена и да не се стига до анархия.Скафандърът е олекотен моде
43
2
 
26
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
Чета ви коментарите и установявам 80% калпав човешки мат'рял.Паниката е характерна за глупците.Никога не помага. Тогава защо се паникьосвате?
42
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубавоте е че вирусите ще отвеят комунизма окончателно.
41
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво се е променило от миналата седмица, за да се паникьосваме повече? Същите болни навсякъде.
40
2
 
6
 
! Отговори
Йово преди 4 години
И ся какво правим! Имаме епидемия от грип тип Б сега и коронавирус тип А. Децата тъкмо от вторник да ходят на училище и сега какво ще ходят ли няма ли да ходят??? Сега като кихнеш не знаеш далии е вирус дали е коронавирус.
39
2
 
6
 
! Отговори
до Sichtpunkt преди 4 години
АКО ЧОВЕК СПАЗВА ЕЛЕМЕНТАРНА ХИГИЕНА И ВОДИ ЦЕЛЕСЪОБРАЗЕН НАЧИН НА ЖИВОТ, ВЕРОЯТНОСТТА Е МИНИМАЛНА.----------Абе, ти влез у трамвай, автобус, тролей или маршрутка за 10-на минути с някой носител на Вируса без проявени симптоми, пък шъ видиш кво шъ стани след 10 - 15 дена!
38
9
 
12
 
! Отговори
ЧУМАТА ГЕРБ преди 4 години
Коронавирусът явно е чумата на 21-ви век.Лечение засега няма, а заразата се разпространява твърде бързо.Милиони ще умрат.Ще умрат и доста гхора в България.За жалост големите и напредналите държави ще успеят да ограничат заразата, а у нас ще е истински апокалипсис.Но ... какво да се прави.Всеки народ си плаща за грешките.Сега ние ще плащаме за това, че позволихме през последните 11 години ГЕРБ да закотвят държавата ни здраво на дъното.Бог да ни пази !
37
5
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Всеки Да Се Пази, Сега и Болниците ще са Препълнени,Ако ще боледуваме , да е поетапно,Пък знае ли се, може и лекарство да намерят,И вируса - както други Вируси - да изчезне със времето
36
1
 
5
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 4 години
Какво трябва да правите ли?Ами всичко, което си правите по принцип. Зарежете ги тия съвети по-горе!Ако ще ви хваща вирус, няма да му избягате, независимо по колко пъти дневно си миете ръцете или дали носите маска. Колкото сте се опазили от грипа, толкова ще се опазите и от коронавируса. Приемете, че вече сте се срещнали и с двата, и щом нищо ви няма, всичко е ОК. Ако сте 75+ годишен и сте с диабет, хронична обструктивна белодробна болест, сърдечна недостатъчност или рак, тревожете се!
35
2
 
21
 
! Отговори
Сократис преди 4 години
Още преди седмица и аз, и още един човек писахме, че Коронавирусът е отдавна тук и хората си боледуват и оздравяват, без мерки по-различни от нормална ежедневна хигиена и избягване присъствие между видимо болни хора.Нищо ново-нищо различно!Дали е с Корона или не, вирусите са извънклетъчна форма на живот и виреят само в организъм.Дали ще проникне във вас, зави си дали ще му дадете тази възможност.Няма място за страх и това "самонавиване" по медиите е лъжовно и вредно.Ще преболедувате и оздравеете
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма страшно Алена нали на каза, че аурата на ББ ни пази и от коронавирус. Какво става сега тази аура кого само ще пази след като вече има и заразени с вируса, действа или не действа.
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
❗Търсете информация от компетентните институции.Опиках се от смях!На коя планета, в кой универсум?
32
1
 
8
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
То и Италия взе мерки ама те кво стана там 16 милиона под карантина а са светлинни години преди нас тук ще стане страшноДа, нямат елементарно хигиенно поведение! Прегръщат се, целуват се и затова там се разпространява толкова бързо. Китай дай за пример, защото броят на заболелите там е на сравнимо по нисък съотнесен с броят на населението.