Патриархът: Богослуженията няма да бъдат прекъсвани

Светите Тайни не могат да бъдат преносители на зараза, те са лекарство
Обновена: 11 мар 2020 12:06 | 11 мар 2020 11:38,
68
Патриархът: Богослуженията няма да бъдат прекъсвани
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българският патриарх Неофит разпореди богослуженията в страната да не бъдат прекъсвани заради епидемиологичната обстановка, съобщиха от Патриаршията.

Още по темата
За да се избегнат всякакви предпоставки за заразяване от коронавирус - COVID-19 на вярващите и безопасното състояние на храмовете, се препоръчва при богослужения при възможност да се избягва личен допир между вярващите.

В разпореждането е посочено, че всички храмове на територията на Софийска епархия ще бъдат отворени и в тях да се извършват определените за светата Четиридесетница богослужения и молитвени последования. Богослуженията няма да се прекъсват, както и на всеки желаещ да пристъпи към Свето Причастие с Тялото и Кръвта Христови, няма да му бъдат отказвани под предлог от страх за заразяване с коронавирус. "Светите Тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно изцеление и здраве", се посочва в разпореждането.

Болни, които не могат да посетят храма, при желание за Свето Причастие могат да бъдат причастявани със сухо Свето Причастие, като се вземат съответните мерки от свещенослужителите за това. При благословение, ако вярващите имат притеснение, трябва да се иска благословение с поклон. При възможност трябва да се избягва личен допир между вярващите.

Трябва да се използват дезинфектанти и да се поддържа отлична хигиена. Подовете на храмовете трябва да се почистват постоянно със съответните дезинфектанти, а иконите да се забърсват след всяко поклонение и целуване.

Разпореждането посочва още: да се премахнат всички изкуствени цветя, предпоставка за прахообразуване; килими, пътеки и други да се почистват редовно; столове, пейки и други места за сядане да се дезинфектират на няколко часа; да се поставят напоени с дезинфектант стелки на входовете на храмовете, които да се поддържат влажни през цялото работно време; болни да избягват посещение на обществени богослужения, като се отдадат на молитва и коленопреклонение в своя дом, за да не станат проводник за заразяване на други вярващи; свещениците да отправят усърдни молитви към Всеподателя Бога, „Който наказва и милва, допуска болести за наше вразумление и лекува", за изцеление и безопасно преодоляване на това изпитание.

„Цялото църковно изпълнение да усили своя духовен подвиг в пост, молитва, бдение, изповед и съединяване с Тялото и Кръвта Христови. Настоящото свеждаме на вниманието ви за сведение, съобразяване и стриктно изпълнение. Призоваваме над Вас Божието благословение и оставаме Ваш в Христа молитствувател, Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български“, се посочва още в разпореждането.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Религията е простотия, която дърпа хората назад, ходете пийте "светена" вода от на попа митите крака като защита срещу корона-вируса ;) !!!
56
3
 
6
 
! Отговори
Ххх преди 4 години
Неадекватно поведение на църквата в опасна епидемиологична обстановка. Неразумно е да се събират много хора на едно място и да се превръща църковния храм в инкубатор за опасни вируси.
55
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ваше преосвещенство,не е лошо да погледнем в Южна Корея какво се случи!
54
7
 
4
 
! Отговори
антивирус преди 4 години
"Светите Тайни не могат..."С лопатата!!!
53
7
 
8
 
! Отговори
Православие преди 4 години
Слава Богу! Браво!Това е достойна, Боголюбива и човеколюбива позиция. Вярата в Бог доказано винаги ни е спасявала.
52
4
 
7
 
! Отговори
Котка преди 4 години
Браво!
51
10
 
8
 
! Отговори
Х преди 4 години
В епидемиологична обстановка правилата би трябвало да се спазват от всички. безумно е да не се отлагат богослуженията. в такава критични ситуация, когато събирането на много хора излага на риск техния живот и близките им. В този случай няма богопомазани. Правилата са за всички хора, без изключение!
50
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги, когато е имало заплаха, нашата църква е била неадекватна. Паднали сме под турско и византийско робство, щото църквата вместо да поведе народа срещу агресорите, както са го правели католиците, е учела на молитви смирение и покорство и е успокоявала хората, че бог ще се погрижи за тях, само трябва да се молят. И векове след това, пак е същото.
49
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Религията ни е запазила като нация през вековете. Разбира се в днешно време за разни окупационни кръгове е много по-важно да се изтрие всякаква връзка на нацията ни с корените ни и с ценностите ни. Така се управляваме по-лесно и ставаме перфектната евтина работна ръка за чужди корпорации.
48
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като измрат набожните в църквите ще стане толкова тихо, че ще се чува само ролекса...
47
8
 
7
 
! Отговори
Кривондел преди 4 години
Папата отмени литургия. Нашата църква - не.
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега е моментът тия във властта да докажат, че са истински набожни хора и да тръгнат по молебени и служби.
45
12
 
5
 
! Отговори
Muncho преди 4 години
Брадатите мошеници пак се изложиха.И да не забравят да цункат кръста. Че иначе някой може да се отърве незаразен.Но нека, така е по-добре. Аз не черква не ходя. Пък който ходи и верва на попове .... него проблем
44
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПОПЕ УВАЖАВАМЕ И ИЗПОВЯДВАМЕ ХРИСТОВАТА ВЯРА , НО Е РЕДНО ДА ПРОЯВИШ И ЗДРАВ РАЗУМ !
43
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Религията е за неуки ***!Утре като кацнат извънземни и ни видят как сме си измислили богове има да ни се смеят!
42
6
 
15
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Не трябва да бъде прекъсвана връзката на нас миряните с Бога. Литургии е имало винаги - и по време на чума и по време на войни.
41
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще стане забавно като мигрантите ви налазят и разберете че от брюксел са им гарантирали повече права от на вас, а никой не ги изследва за каквато и да било. Кога е било това българинът да се плаши от настинки от близките си по чужда заповед, гати позора.
40
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви свети тайни бе?Не лъжете хората!Религия има само от 2020 години,а останки от хора в пирамидите се откриват от преди 6 000 години.Е какво значи не е имало господ когато те са живели ли?Я стига лъжи!Религията е бизнес и поповете се изхранват от ба лъ ци,които им вярват!Религията е по-зле и от хазарта дори,защото има заблудени,които убиват хора в атентати,защото били неверници!Това варварство трябва да спре!
39
12
 
10
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
За църквата законите на държавата не важат ли ? Ами ако там точно се заразят 20 човека от 20 семейства.. ,какво ще каже "!дядо поп" след това ?много ще е интересно какво ще каже ...а да ,досетих ...това е волята господна ...като няма какво да кажат ,то те зпочват с този цитат... .(
38
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гадостите покрай търговската война на сащ с китай се използват за унищожаване на вярата, която ни е запазила като народ. Продажните кириакстефчовци за няколко цента плюят вече и църквата.