Призив: Храна има за 2 г. напред, не се запасявайте!

Фирми успокояват: Млякото и месото у нас не зависят от внос
Обновена: 13 мар 2020 17:35 | 13 мар 2020 17:30, Веселина Йорданова
97
Призив: Храна има за 2 г. напред, не се запасявайте!
Снимка: БГНЕС

Запасите от суровини и хранителни продукти могат да стигнат за 2 години в зависимост от вида, дори без внос и без нова реколта.

Това обяви земеделският министър Десислава Танева преди началото на извънредното заседание на Министерския съвет. Тя говори заедно с представители на производители от хранителния бранш, предаде "24 часа". 

Българските производители задоволяват изцяло вътрешното потребление, успокои тя след обявяването на извънредното положение заради коронавируса.

България е основен световен производител на зърно и към момента разполагаме с 1 700 000 тона пшеница, която ще ни стигне за повече от година. Запасите от царевица са 2 млн. тона и стигат за 2 години, а слънчоглед за олио има до края на годината, каза Танева.

Хлебопроизводителите имат запаси за до 2 години, гарантираха от асоциацията. Млекопроизводителите не зависят от внос и могат да осигурят мляко и млечни продукти за много години, заяви Димитър Зоров.

Достатъчни били и запасите от месо и риба, както и може да се осигури достатъчно бутилирана вода, както и консервирани храни.

Вирусът не живее достатъчно дълго, за да може храна да е преносител и заводите са взели всички мерки за биосигурност, гарантира земеделската министърка. Можете да сте сигурни в качеството, добави Танева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
До тоалетна хартия ! И *** толкова много , че да поеме разтройството на всички герберасти !
62
5
 
12
 
! Отговори
Бръчков преди 4 години
*** народ сме си и това е ! В Кауфланд опашката беше 60-70 метра ! А складовете са пълни , но да не говорим за това , че се събират стотици в затворено помещение ! И нямаше рафт , на който нещо да липсва ...
61
3
 
32
 
! Отговори
ponti преди 4 години
Голямо плюскане и голямо ср-ане се очаква! Тоалетната хартия е най-купувания продукт?!
60
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ги слушайте - лъжат за да остане храна за тях. Така казваше и един мал.оумник преди време - за бога братя не купувайте. И какво стана накрая? Тъй че КУПУВАЙТЕ, КУПУВАЙТЕ, юруш на каквото има все още по щандовете!!!!!
59
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам опашките и стадото как се презапасява с всичко, кел файда, че няма да излизат следващите дни. Другата седмица вместо 30 ще има 3000 болни, които ще трябва да бъдат хоспитализирани и недай боже изходът им е фатален и кво става с продуктите, които са си купили?
58
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Да, ....Нали вие до вчера ревяхте,че сте най-онеправдани? Чий го дирите в градовете ? Стойте си там,където сте гледайте си земята и животните и не ни притеснявайте!
57
4
 
4
 
! Отговори
Засрамисебе преди 4 години
До не, не ....Ей, ти, с мисирките/пуйките, на село си добре. Убу, ама от гражданите чакаш ток, интернет, дрехи, обуща. Жена ти не преде и не тъче, нали? Пък и лекарства може да ти дотрябват, нали?Да не ривЬеш послИ.
56
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди малко минах с колата покрай Лидл, имаше опашка от 50-тина човека пред вратата ю аман от ***.
55
2
 
22
 
! Отговори
Е вече преди 4 години
Е вече се паникьосах. Щом министър започне да успокоява значи нещата са на зле
54
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
do 56 mi stoi si na selo, selyandur s mijavite ti 300 leva na mesec
53
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ов-цете хора няма да станат !!----во веки веков
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От имане глава не боли
51
3
 
20
 
! Отговори
ресто преди 4 години
Стига ще харчили пари. Ще има всичко по-магазините. Трябва да имате спестявания. Храна ще има но като няма пари какво ще купувате. Гледайте по-малко телевия,интернет че Боко и компания само паника вкарват. Сега щели да затварят София
50
4
 
27
 
! Отговори
Филип преди 4 години
Купувайте, а после ревте, като надуят цените. То българина от простията си страда!
49
0
 
14
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
Колко презапасяване да има? Хората и да пазаруват е за около 100 лева. Не е нещо нечувано. След каро се иска мерките да работят и да сме под домашна карантина ефект има, ако не излизаш всеки ден до магазина. Плюс това колко хора имат възможността да се презапасяват и да дадат 200-300 лева. Но мерките трябва да се спазват, ако искаме да свърши по-бързо.
48
1
 
20
 
! Отговори
жоро преди 4 години
Късно е, вече се запасих!Няма всеки ден да излизам по три пъти за продукти за закуска, за вечеря и да се бутам в магазина. Пазар веднъж на няколко дни, че и на седмицата.Нали все пак това е идеята.
47
1
 
6
 
! Отговори
ewgeni преди 4 години
До 123123sega kato che li e pika na prezapasqvane , vischki golemi magazini sa frash
46
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямам си и представа каква е логиката и психиката на ония, които се презапасяват. Как си представят нещата. Може би си спомням жанвиденовата зима или купоните при Луканов. Изкривено самосъзнание.
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТониТи да не си прасе бе ? По колко чувала картофи плюскаш?
44
1
 
15
 
! Отговори
сигурно преди 4 години
Ов-цете хора няма да станат !!