Призив: Храна има за 2 г. напред, не се запасявайте!

Фирми успокояват: Млякото и месото у нас не зависят от внос
Обновена: 13 мар 2020 17:35 | 13 мар 2020 17:30, Веселина Йорданова
97
Призив: Храна има за 2 г. напред, не се запасявайте!
Снимка: БГНЕС

Запасите от суровини и хранителни продукти могат да стигнат за 2 години в зависимост от вида, дори без внос и без нова реколта.

Това обяви земеделският министър Десислава Танева преди началото на извънредното заседание на Министерския съвет. Тя говори заедно с представители на производители от хранителния бранш, предаде "24 часа". 

Българските производители задоволяват изцяло вътрешното потребление, успокои тя след обявяването на извънредното положение заради коронавируса.

България е основен световен производител на зърно и към момента разполагаме с 1 700 000 тона пшеница, която ще ни стигне за повече от година. Запасите от царевица са 2 млн. тона и стигат за 2 години, а слънчоглед за олио има до края на годината, каза Танева.

Хлебопроизводителите имат запаси за до 2 години, гарантираха от асоциацията. Млекопроизводителите не зависят от внос и могат да осигурят мляко и млечни продукти за много години, заяви Димитър Зоров.

Достатъчни били и запасите от месо и риба, както и може да се осигури достатъчно бутилирана вода, както и консервирани храни.

Вирусът не живее достатъчно дълго, за да може храна да е преносител и заводите са взели всички мерки за биосигурност, гарантира земеделската министърка. Можете да сте сигурни в качеството, добави Танева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
8
 
! Отговори
Тони преди 4 години
А цените? От днес чувал картофи на някои борси се търгува по 10лв. Не те няма да свършат, но на каква цена?
42
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До MakedonСамо глад за вас, сърбомански мекерета!
41
6
 
35
 
! Отговори
123123 преди 4 години
Хората не се запасяват с продукти защото си мислят, че ще свърши храната или ще затворят магазините за храна. Предпазливите се запасяват, за да не излизат следващите седмици и да се омесват с хората по опашките в магазините, когато вероятността да срещнеш заразен е в пъти по-голям от сега.
40
15
 
3
 
! Отговори
Makedon преди 4 години
Bolgarski oficer vo 1941g. vo grad Skopje..izjavuva...''Vsiicko na garata nisto za horata''
39
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалка история. Тия дето се запасяват не си дават сметка, че ако положенето се влоши и започнат да изчезват продуктите от първа необходимост последното, което ще ги спаси са 100-те кила боб и леща, дето са си накупили.Ако няма ток и вода не знам каква леща ще си свариш, а без ток, вода, интернет и т.н. е много вероятно да настане масова паника и масови грабежи на продукти. Не вирус, а нерационалните и страхливи хора са най-голямата опасност.
38
1
 
37
 
! Отговори
T преди 4 години
Днес що народ се изпозарази по тези струпвания и опашки в магазините. Толкова им е акъла, ама ще го разберат след две седмици.
37
7
 
14
 
! Отговори
681 преди 4 години
Ето как ни обявиха война на всички българи...
36
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъкмо съм в процес на заслабване. Ще посрещна края на тази истерия и пролетта в топ форма.От три месеца установих, че може да се живее с немного храна и е по-здравословно!
35
9
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
И БЕЗ ТОВА ЩЕ ИМА 2 ПЪТИ ПО-МАЛКО ХОРА КОИТО ДА Я ЯДАТ :D
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напазарувайте си добре, ако се разминедай Боже зян няма да остане.
33
7
 
18
 
! Отговори
не, не .... преди 4 години
Аз съм на село и съм добре; пуйките, патиците, гъските и кокошките носят, ама носат и в скоро време ще легнат и да мътят; следователно, няма да има криза нито ме интересуват големите вериги, нито нищо ..; имам и брашно, имам и храна за животните ..; имам и 9 песа и 38 котки ..; имам и 457 пчелни семейства, а тази година те се развиват добре ..! Не искам и да чувам за лоши новини, защото аз съм добре, ама наистина добре, все пак не съм в голям град ..! Зеленчука е в оранжерията; всичко е наред
32
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наблегам основно на хлеба. Боко и сие повеке да ядат.
31
3
 
18
 
! Отговори
:) преди 4 години
да купуват някой трябва да движи икономиката. Ще дат повече, харчат повече пари, после ще боледуват от тази храна защото ще се охранят хубаво и така и икономиката и здравната каса ще са на печалба. На човек му е нужно много малко за да се храни здравословно НО със този живот сме свикнали да преждаме и затова боледуваме.
30
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе нали всички работехте за по 400лв? Сега с какво напазарувахте?
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Препратка от времената на Чернобил.Тези са същите и лъжите ...тоже!Значи това не е вярно.Нямат нищо в запас.
28
6
 
12
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Искам само да кажа,че и Филип Димитров,някога ги разправяше тия,но след товааааа,КАКЪВ ГЛАД НИ НАЛЕГНА.........По моему,България не разполага с толкова зърнобази,за обявените количества,с активна вентилация и възможност,количествата да бъдат местени на опредилен преиод от време,казано просто.....И да има,е много скъпо удоволствие!!!От друга страна,в тоя момент от годината,няма логика подобни количества да са по складовете.Няма да влизам в подробности,защо се изказвам така компетентно.......
27
0
 
10
 
! Отговори
до 27 преди 4 години
не знам дали от Корона, но от тоя диета със сигурност ще се разболееш!
26
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За съжаление хората помнят преди години един политик казваше за бога братя не купувайте и после месеци наред магазините бяха празни а опашките за кисело мляко и хляб бяха километрични от 4 часа сутринта.
25
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ми ги обяснявайте тия. Днеска тръгнах по-рано от склада, напълних до горе E60-ката с нафта и съм купил 100кг брашно, 100кг захар, 100кг ориз, 100кг боб, 100кг спагети, макарони. Светът утре свършва! Земах 4 фризера на цена от Техномаркета- напълнил съм ги с бут пилешки на промоция и испанско замразено свинско на 3.50кг.. Земал съм консерви, пастет, сухари. Нафта 100литра в туби. 5000лв. кеш изтеглих да има. И евро купих- не се знае. Водка, ракия- по 200 литра.
24
11
 
19
 
! Отговори
Барба Ганиос преди 4 години
Иска да Яде, Не Иска да Живее! Днес ще се заразят 10-ки Хиляди с Корона, но важното е, че ще Умрат пълни с Палмово Масло!