Как се отразява COVID-19 на пазара на недвижими имоти у нас?

Дали е предвестник на криза или възможност за развитие в нова посока?
17 мар 2020 10:40,
108
Как се отразява COVID-19 на пазара на недвижими имоти у нас?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Безпрецедентната ситуация в страната провокира съвсем логично въпросите "Ще се отрази ли и по какъв начин на пазара на недвижими имоти? Дали е предвестник на криза или възможност за развитие в нова посока?" С тези въпроси потърсихме едни от водещите експерти в бранша от цялата страна, пише imoti.net.

Още по темата


Александър Василев, Insidemaps Bulgaria

Смятам, че моментът е подходящ да погледнем към новите технологии, които ни позволяват да не се излагаме на риск от заболявания и въпреки това да сме активни на пазара за недвижими имоти. Технологлията с 3D виртуални огледи при високо качество на детайла, е отдавна наложена на международните пазари и е крайно време да стане масова и в България. Моята прогноза е, че за съжаление точно тежко изпитание като коронавирусът, а не необходимостта от спестяване на време и пари, ще направи технологиите за витруални огледи по-популярни на пазара за недвижими имоти.

Майя Катанска, Катани Инженеринг - София

Как ще се отрази на пазара за имоти този стряскащ всички ни коронавирус ? Трудно е да предвидим последиците. Вероятно застой - възможно дългосрочен. Всички браншове, включително и фирмите за имоти, се налага да работят при нетипични условия, да бъдат гъвкави, инициативни, да преустроят и дигитализират дейността си. Пазарът на имоти през годините е минавал през кризи, имало е приливи и отливи, сменяли са се надежди и разочарования. Но винаги е оцелявал. Ще оцелее и сега. Имоти има и ще има. Важното в този момент е да ни води презумцията , че трябва да оцелеем лично и професионално, че трябва да подходим отговорно към здравето на всички - клиенти, партньори, колеги. Сега ще имаме време да свършим неща, които сме отлагали, да помислим за нова организация на труда ни, възползвайки се от всички възможности на новите технологии, съвременни технически средства и комуникации.

В оптимизацията на бъдещите ни действия, експедитивност и отговорност е заложено и нашето бъдеще. Ако бъдем единни и колегиални, ако споделяме идеи и добри практики, ако разширяваме обема на своите знания и компетентности, ще съхраним доверието на нашите клиенти и ще отворим нови хоризонти пред пазара за имоти. Трябва ни търпение и вяра.

Мартин Кателиев, Матекс имоти - Варна

Според специалистите в Матекс е прекалено рано да се правят категорични изводи за влиянието на епидемията върху пазара на имоти в страната и в град Варна в дългосрочен план, но в краткосрочен план можем да отчетем следното:
Хората са предпазливи от гледна точка на здравето си. Има частни случаи, които остават резервирани към огледи и контакти на този етап, в повечето случаи са семейства с малки деца. Това засега не се отразява негативно върху намеренията за инвестиция в имоти.

Имотът остава единствената „крепост“ за спестяванията на хората, тъй като виждаме, какво се случва на фондовите пазари. Въпреки епидемията, цените на имотите остават сравнително стабилни. Очакваме задържане на ценовите равнища през годината.

Рано е да правим генерални заключения за перспективите на пазара на имоти. Възможно е част от клиентите, които в момента са дистанцирани, да възобновят търсенето в кратък период след утихване на епидемията. Считаме, че пазарът ще регистрира положителна промяна в търсенето и предлагането на имоти, тъй като изчакващите ще се активизират до няколко месеца.

Прогнозираме, че ще има колебания в търсенето на ваканционни имоти, тъй като реализацията им е свързана предимно с чуждестранни инвестиции, които отчитат известен спад.

Като цяло, имотният пазар във Варна е стабилен и спокоен и не се усеща напрежение.

Още мнения за различните градове у нас четете в imoti.net
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
6
 
! Отговори
jojo преди 4 години
балона...следете акциите на Tesla.
50
3
 
37
 
! Отговори
Saglasen s Anonimen преди 4 години
Очаквайте не спад, а истинско сгромолясване много по-голямо отпреди 10 години. Тази игра със "инвестиции" в имоти вече излиза солена. Да не говорим закупуване с кредит. Много хора ще загубят работа, или значителни доходи.
49
5
 
5
 
! Отговори
f преди 4 години
Така правят мръ-сните. тур--ци, българския народ го подлагат на гени на роби, а българските политици, американците, руснаците ифтези у които е властта , да стават лъжливи и крадливи като тях.Немската техника скърца и заяжда, те са много зле с техниката, освен ако си нямат подразделения немците. Аудитата са фордове и понтиаци, бмв-тата алфи, даймлери и хонди-акури
48
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се вдигат цените на панелките, поради препълнени гробища те стават за масови гробове. Мн им се иска на строители да вдигат и надуват цените , ама като няма хора и икономика могат да надуват само дедовия.
47
6
 
9
 
! Отговори
Оптимист преди 4 години
Очаквам повишаване на цените на земята в... гробищните паркове. Инвестицията в парцели там, би си струвала. Не знам дали за апартаменти ще има мераклии, но за гробищата - със сигурност. Не че са мераклии, ама никой не ги пита. Там е следващата далавера в имотите - гробищните парцели. Купувайте си имоти, продавайте си ги, но накрая пак ще дойдете при мен, вие или вашите близки.
46
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Пазар на недвижими имоти"Какво беше това животно и още ли вирее у нази??
45
1
 
22
 
! Отговори
Силата на лева преди 4 години
Отрезвява се положително. От евро стават в левчета вече гледам. Пунсха и първите такива. А новата тенденция ще е да се следи с колко падат онлайн. Имот.бг вече го има
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 50Доста познавам, дето станах някаква родна поземлена аристокрация с по 3-4 апартамента. Един иска, да имаш 25 до 2030-а, а на децата си да остави по е 50.Не че нещо, ама трябва да внимаваме....
43
4
 
28
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 4 години
В 21 век е абсолютно ненужно звено брокерът що се отнася до частните сделки. Не знам кой им се вързва на тия. Може би само в София.
42
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очаквайте не спад, а истинско сгромолясване много по-голямо отпреди 10 години. Тази игра със "инвестиции" в имоти вече излиза солена. Да не говорим закупуване с кредит. Много хора ще загубят работа, или значителни доходи.
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До sof При положен ие, че боя не им се удря на повече от 10 години и се водят "без мебелировка", за каква амортизация говорим?
40
1
 
27
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Много жалко за хората, които са изтеглили наскоро кредити за жилище. Не стига, че са си наляли спестяванията там, ами и сега се задава нещо неприятно. За всички е ясно, че икономиката е колело, което се върти. От доста време се говореше, че рецесията идва, само й трябваше катализатор - и ето, че и той пристигна (с помощ или без, няма значение). Дано това че сме 21ви век, и би трябвало вече да имаме някакви знания, ни помогнат да преминем през това по-бързо и безболезнено. Дано.
39
36
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От чакащи да паднат цените на имотите изплатих 2 апартамента, които сумарно давам под наем за 5500лв. и в момента с парите от наемите изплащам ипотека на къщата си в Симеоново. Ще я плащам има няма още 5 години. Иначе, ако съм честен, в момента аз друго, освен къща не бих си купил. Имам апартамент на цял етаж последен, без съседи- разкошен, шумоизолиран с частен асансьор и просто не виждам смисъл да се тикам из разни гето "затворени комплекси". Програмист съм на 32, жена ми- маркетинг директор.
38
8
 
9
 
! Отговори
Sof преди 4 години
До кирчоЗа 200 лв по-добре жилището да седи празно от колкото някой да го ползва и амортизира.
37
3
 
5
 
! Отговори
f преди 4 години
И в Русия ли има радиация? Русия и САЩ воюват,трети печелят,Германия и тур--ция развращават, и американеца, и руснака,да стават зли като тях. и да продават нелегални филми!И кое им е немското на колите им,като немските марки притежават над50%от акциите на всички останали марки,помните ли голф 1 и 2 с поцинковката на форд, като бяха немски на какво приличаха?Още от 97ма ФВ притежава над50%от щатския форд,пасатите от 90те са фордове,фордСиерра е орязаната версия на пасата.ШевролетКобалтНаПасат В6
36
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България, ще стане много зле в един момент. Няма никаква регулация, никакви специални данъци... Реално нищо не спира някой да налее е до милиарди и да изкупи огромна част от жилищния фонд в София, като наложи монопол и завиши цените, до максималните нова, който хората ще са способни да плащат,
35
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ще видите вие едни пазари....
34
8
 
16
 
! Отговори
чувал преди 4 години
От 10 години чакам да паднат цените на имотите,за толкова дълго време обаче свикнах да живея у майкини.
33
5
 
20
 
! Отговори
кирчо преди 4 години
другия месец наемите в софия 200лв само гледайте цирка
32
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фондовите борси се сриват, долара пада, паунда пада, доходите падат, рецесия, задаваща се криза...Брокер на недвижими имоти: "Ми дай да пуснем една статия как няма балонв цените на имотите..."