Как се отразява COVID-19 на пазара на недвижими имоти у нас?

Дали е предвестник на криза или възможност за развитие в нова посока?
17 мар 2020 10:40,
108
Как се отразява COVID-19 на пазара на недвижими имоти у нас?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Безпрецедентната ситуация в страната провокира съвсем логично въпросите "Ще се отрази ли и по какъв начин на пазара на недвижими имоти? Дали е предвестник на криза или възможност за развитие в нова посока?" С тези въпроси потърсихме едни от водещите експерти в бранша от цялата страна, пише imoti.net.

Още по темата


Александър Василев, Insidemaps Bulgaria

Смятам, че моментът е подходящ да погледнем към новите технологии, които ни позволяват да не се излагаме на риск от заболявания и въпреки това да сме активни на пазара за недвижими имоти. Технологлията с 3D виртуални огледи при високо качество на детайла, е отдавна наложена на международните пазари и е крайно време да стане масова и в България. Моята прогноза е, че за съжаление точно тежко изпитание като коронавирусът, а не необходимостта от спестяване на време и пари, ще направи технологиите за витруални огледи по-популярни на пазара за недвижими имоти.

Майя Катанска, Катани Инженеринг - София

Как ще се отрази на пазара за имоти този стряскащ всички ни коронавирус ? Трудно е да предвидим последиците. Вероятно застой - възможно дългосрочен. Всички браншове, включително и фирмите за имоти, се налага да работят при нетипични условия, да бъдат гъвкави, инициативни, да преустроят и дигитализират дейността си. Пазарът на имоти през годините е минавал през кризи, имало е приливи и отливи, сменяли са се надежди и разочарования. Но винаги е оцелявал. Ще оцелее и сега. Имоти има и ще има. Важното в този момент е да ни води презумцията , че трябва да оцелеем лично и професионално, че трябва да подходим отговорно към здравето на всички - клиенти, партньори, колеги. Сега ще имаме време да свършим неща, които сме отлагали, да помислим за нова организация на труда ни, възползвайки се от всички възможности на новите технологии, съвременни технически средства и комуникации.

В оптимизацията на бъдещите ни действия, експедитивност и отговорност е заложено и нашето бъдеще. Ако бъдем единни и колегиални, ако споделяме идеи и добри практики, ако разширяваме обема на своите знания и компетентности, ще съхраним доверието на нашите клиенти и ще отворим нови хоризонти пред пазара за имоти. Трябва ни търпение и вяра.

Мартин Кателиев, Матекс имоти - Варна

Според специалистите в Матекс е прекалено рано да се правят категорични изводи за влиянието на епидемията върху пазара на имоти в страната и в град Варна в дългосрочен план, но в краткосрочен план можем да отчетем следното:
Хората са предпазливи от гледна точка на здравето си. Има частни случаи, които остават резервирани към огледи и контакти на този етап, в повечето случаи са семейства с малки деца. Това засега не се отразява негативно върху намеренията за инвестиция в имоти.

Имотът остава единствената „крепост“ за спестяванията на хората, тъй като виждаме, какво се случва на фондовите пазари. Въпреки епидемията, цените на имотите остават сравнително стабилни. Очакваме задържане на ценовите равнища през годината.

Рано е да правим генерални заключения за перспективите на пазара на имоти. Възможно е част от клиентите, които в момента са дистанцирани, да възобновят търсенето в кратък период след утихване на епидемията. Считаме, че пазарът ще регистрира положителна промяна в търсенето и предлагането на имоти, тъй като изчакващите ще се активизират до няколко месеца.

Прогнозираме, че ще има колебания в търсенето на ваканционни имоти, тъй като реализацията им е свързана предимно с чуждестранни инвестиции, които отчитат известен спад.

Като цяло, имотният пазар във Варна е стабилен и спокоен и не се усеща напрежение.

Още мнения за различните градове у нас четете в imoti.net
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
8
 
! Отговори
До пипо преди 4 години
Е след като едни ще продават, други ще купуват
30
4
 
40
 
! Отговори
pipo преди 4 години
Хората им трябват пари за оцеляване в предстоящата икономическа криза, едва ли ще им е до купуване на имоти. По скоро ще им трябват пари в брой и ще продават доста. Тия брокери си пазят хляба и говорят измислици!
29
5
 
25
 
! Отговори
Пиете ли хапчетата преди 4 години
Какви имоти, какви цени !!?? Всичко отива на м*йната си !!!! Абе вие брокерите ненормални ли сте !!!??? Пиете ли си хапчетата !!???
28
4
 
17
 
! Отговори
Вие луди ли сте преди 4 години
Какви имоти, какви цени !!?? Всичко отива на м*йната си !!!! Абе вие брокерите ненормални ли сте !!!???
27
2
 
27
 
! Отговори
Пиете ли хапчетата преди 4 години
Какви имоти, какви цени !!?? Всичко отива на м*йната си !!!! Абе вие брокерите ненормални ли сте !!!???
26
1
 
36
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Повечето брокери повече пречат, отколкото помагат.Продавах имот и не исках брокер. Публикувах си обявата в сайт и се изредиха знайни и незнайни брокери да ми обяснят как трябвало да се придава. Губиха ми времето като се представяха за реални купавачи. След около 2 месеца го продадох сам без да плащам комисиона 3 процента.
25
1
 
32
 
! Отговори
Capital преди 4 години
Тези хора живеят в някакъв паралелен свят!
24
3
 
39
 
! Отговори
Михайл преди 4 години
Как няма да е спокоен пазара след като вече и нотариусите не работят? Разбира се че ще има спад на цените но това колкото и странно да ви звучи няма ви радва дълго. Чака ни масова безработица и фалити. Светът няма да е вече същият.
23
2
 
17
 
! Отговори
Вие сте луди преди 4 години
Какви имоти, какви цени !!?? Всичко отива на м*йната си !!!! Абе вие брокерите ненормални ли сте !!!???
22
5
 
21
 
! Отговори
Вие луди ли сте преди 4 години
Какви имоти, какви цени !!?? Всичко отива на м*йната си !!!! Абе вие брокерите ненормални ли сте !!!???
21
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не си правете сметки за загуби и печалби.Като слушам, болниците още не са готови да поемат сега болни и заразени.НЕ МИ СЕ МИСЛИ КАКВО ЩЕ СТАНЕ СЛЕД 2/3 седмици!Ще мрем по улиците или у дома.
20
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** селянин, не чакай края на годината. Веднага разменям ново тристайно апартаментче в София срещу къща с обор и свинарник.
19
1
 
27
 
! Отговори
Гладен Брокер преди 4 години
Ще ставам дилър на "Емека"
18
4
 
38
 
! Отговори
Инженер преди 4 години
Едно е ясно: Брокерчетата вече гризнаха Куроната. Онези от Слънчака тоже. Бъдете живи и здрави и си пазете паричките. Спекулата и поскъпването на продуктите се вижда вече. На печелившите от Националната лотария - Честито!
17
4
 
11
 
! Отговори
Брокер хуманист преди 4 години
За бога братя купувайте имоти за джобни стотинки. След вируса ще бъдете магнат с пакет недвижимости. Ще се возите в черен мерцедес. Ако сте путинист в черна волга. Ще бъдете важен човек. Купете апартаментчетата сега сега сега. Насам народе. Молове, халета, магазинчета, кръчмета най-ниски изгодни ценички! По леко без напрежение на опашката де.
16
3
 
34
 
! Отговори
Прост Селянин преди 4 години
Аз точа зъбки да купя едно апартаментче в София на половин цена до края на годината. И аз да се почуствам Столичанин. Като гледам туризма го пиши бегал до края на годината. Ресторантите дори да отворят СТРАХЪТ ЩЕ ВИТАЕ ПОНЕ ОЩЕ 6 МЕСЕЦА и много малко хора ще посещават ресторанти кафета овеселителни заведения и т.нт. Като гледам каква рецесия предстои в Италия и Испания, дори Германия нашите гастербайтери първи ще ги изгонят от работа. Ще пращат по малко пари насам. Банките ще продават евтино...
15
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахаххх Тия нямат никакъв срам да лъжат като разпрани. Дойде криза , ъочка. Оттука само надолу.
14
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кви имоти ,идва време за физическо оцеляване,пък и ще дойде време на принципа който има патрони има всичко.
13
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честно не разбирам постоянното вайкане на бг бизнеса, 3 дена карантита и всички фалираха умряха загинаха и тн. Нищо му няма на пазара с имоти, на имота му дреме за вируси той си стои . днес престанене да пишете глупости по бизнес поръчки защото ще ви дадем на прокуратурата най накрая лигльовци смотани
12
8
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подвеждаща статия, както винаги щом се пише за имоти.Задава се чудовищна финансова криза. В пъти по-лоша от тази през 2009. Защо българските медии не я отразяват не знам. Банките вече спират да дават ипотечни заеми. До три месеца цените тръгват надолу. След 6 месеца цени и наеми ще са с по 30% надолу. И това е само началото. Какви 3Д огледи, какви 5лв?!