Домашните любимци не са заплаха, не заразяват с COVID-19

Д-р Марина Иванова обяви, че има ръст на желаещи да осиновят животно
25 мар 2020 09:58, Красимир Ангелов
48

Страхът, че домашните любимци могат да са преносители на коронавирус, накара много собственици на такива да ги изоставят, въпреки че до момента няма данни вирусът да може да се предава от животно на човек.

"Животните са нашите спътници, те са част от нашите семейства. В тези условия на изолация се чувстват малко по-щастливи, защото имаме повече време, което да им отделим на тях", коментира ветеринарят от Фондация "Четири лапи" д-р Марина Иванова в "България сутрин".

Още по темата
Тя призова хората да не се паникьосват в тази необичайна ситуация и бе категорична, че домашните любимци не са заплаха за нас.

Иванова сподели още, че във фондацията получават повече сигнали за хора, които се разхождат в парковете, отколкото за такива стопани, които изоставят любимците си. Тя обърна внимание и на факта, че всъщност има ръст на желаещите да осиновят животно.

"Самите домашни любимци са щастливи от ситуацията. Трябва обаче да помислим как ще преминем към нормалния начин на живот. Да не прекаляваме с грижите в момента, защото животните бързо свикват, нека не променяме поведението си към тях, свързано с това, че сме вкъщи", апелира ветеринарят пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Марина Иванова в момента е под карантина в дома си заради пътуване до Мианмар. Тя призова всички да спазват наложените мерки и сподели, че МВР извършва проверки дали завърналите се от чужбина са си вкъщи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
7
 
5
 
! Отговори
До 22 преди 4 години
Обгрижвай си псето. Всички кучкари сте доказани егоисти и сноби. Целувайте ги по устата. То кучето,ако можеше да говори да ви е напуснало.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма, 21, споко, няма да цунквам хора, все повече ми се отщява.
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как не са заплаха?Ако не ги изведеш да се изпишкат и другото,нали ще те заразят с какво ли не?
20
4
 
3
 
! Отговори
Някой си преди 4 години
С какво пък кучетата са пред други животни?Каква е тая неземна любов към тях? Луд народ. Кучето като остарееш,няма да те гледа на стари години.
19
2
 
4
 
! Отговори
до 20 преди 4 години
Айде да оставим на теб да се погрижиш за гладуващите деца като по хуманист, а ние просто ще продължим да обгрижваме домашните си любимци.
18
2
 
4
 
! Отговори
До 17 преди 4 години
Ако ще цункаш и хора,преди това с топла вода си измий устата мнооого интензивно. Поне половин часа я май.
17
5
 
4
 
! Отговори
До 12 право в очи преди 4 години
Ако се докаже,че кучетата са носители,кучетата ще бъдат избити като свинете,кучолюби. Не забравяйте,че в Китай специалитетът е кучешко. Може вирусът да заразява и кучета,НЕ е доказано все още. Не се знае как точно мутира.Стига сте се лигавили и обиждали хората,като се правите на добри само защото гледате четириного,а същевременно сте сноби и унижавате другите Знаете ли колко деца гладуват по света докато някой от вас си хранят псето с пържоли?
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами може би следващата стъпка е да си обръснем главите и да тръгнем голи, а след като се приберем вкъщи, да се заливаме с белина.
15
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Секи ден си ги цунквам по устните и хич не ми трябва да питам ветеринаря..
14
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За кучетата се знае, че не пренасят коронавирусът, но за котките има разни предположения.
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неотдавна се появи материал, според който котките били преносители на този вирус.И кой знае защо, махленските дворни писани започнаха много по-рядко да се появяват по улиците. Крият се по мазетата или ги виждаш в дъното на някой двор, далеч от оградата. Сигурно се държат така, защото по улиците почти няма хора и няма от кого да си просят храна, умилквайки се.Но ние на майтап си говорим, че котараните са се изплашили задето ги набедиха за вирусоносители и затова се крият :))
12
3
 
7
 
! Отговори
До номер 10 преди 4 години
Най-добре с теб да процедират като с прасетата. Земята ще се изчисти от никому ненужен ***.
11
3
 
13
 
! Отговори
Коте преди 4 години
Много сте злобни към животните бе. Може от корона да не се разболеете, но от лошотия със сигурност сте болни. Това е дори по-страшно.
10
11
 
5
 
! Отговори
Да преди 4 години
Да,кучетата са преносители и има доказан случай на заразено и починало след това куче.Съвета ми към здравните власти е да постъпят по същия начин с кучетата както с прaсетата по време на чумата преди да е станало късно! Евтаназия на всички бездомни и домашни кучета!
9
2
 
7
 
! Отговори
опасност няма преди 4 години
Кучетата открай време страдат от коронавирус, но от друг тип - получават разстройство, което е опасно само за младите кученца. "Новият" вирус не ги поразява и не го пренасят. Споко!
8
8
 
4
 
! Отговори
Някой си преди 4 години
НЕ е доказано научно,дали не са преносители.Щом заразата се е пренесла от прилепи,защо вирусът да не може освен човека да зарази и куче? Кучетата при допир биха могли да станат носители.Който има куче да му мисли. За мен си остават като възможен източник на зараза,а от фондацията така ще кажат, за да няма бум на изоставени бездомни кучета.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе защо всички си мислите, че вируса се казва Корона? :))))))))))))))
6
16
 
3
 
! Отговори
Невярно преди 4 години
Има много кучета заболели от корона. И да - също са и преносители.Това средно интелигентен човек и сам може да го съобрази след като се знае, че вирусът се е появил от пазар за диви животни.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не вярвам аз на тез новини, ще почакам родните експерти да се изкажат в коментарите първо.
4
9
 
4
 
! Отговори
Fake news преди 4 години
Не напротив имало е коронавирус и по животните и той си е съществувам много по отдавна преди да стане световна сензация !Просто сега се спекулира с него да се източват пари от него дадени от ес !

Спонсорирани публикации