Проф. Кантарджиев: Сега е най-важна самодисциплината на българите

„Българинът обикновено се мобилизира, но много бързо му минава мобилизацията“
28 мар 2020 13:08, Елка Василева
317
Проф. Кантарджиев: Сега е най-важна самодисциплината на българите
Тодор Кантарджиев. Снимка: архив, БГНЕС

„Мисля, че досега позабавихме нещата, защото тръгнахме на разпространение на тази инфекция в нашето общество заедно с други държави, които позабавиха малко мерките. И навременните мерки бяха много добри. Сега най-важна е самодисциплината на българите. Българинът обикновено се мобилизира, но много бързо му минава мобилизацията“. Това заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев по БНТ.

Той беше категоричен, че засега правителството полага всички усилия. "Обикновено ни критикуват - че така безпланово. Напротив, ние следваме стъпките на Национален пандемичен план и стъпките, които правим, гледаме да вземе най-добрите опити от държавите, които имат успех", допълни професорът.

„ Винаги някои специалисти казват колко предпазват маските и болният да не разпространява. Ами здравият колко ще го предпази? Цял Китай носи маски - моето мнение е, че е хубаво да се носят, да се дезинфекцират ръцете също“, каза Кантарджиев.

Има постепенно плавно увеличаване на болните и проф. Кантарджиев заяви, че в момента сме на този етап, където трябва да внимаваме за няколко неща.

„ Първо, всеки здравен работник, който работи в болнично заведение, при първите появи на инфекция: гърлобол, хрема, повишена температура, трябва да бъде изследван за коронавирус, защото той може да зарази много хора. Това е грешката, която много държави направиха.

Второ, всички болни в страната с двойна бронхопневмония, с рентгенологични данни, щабът направи всичко възможно, министерството също, да стигнат до всички лекари опитът и инструктивните материали от Китай и това, което препоръчва СЗО. Всеки рентгенолог е наясно с ренгеновата картина на една пневмония, причинена от този вирус, всяко едно съмнение трябва да бъде лабораторно потвърждавано.

Трето, там където все още се събират хора, където има сфери на икономиката, на държавното управление, администрация, там също трябва да се търсят първите случаи, за да не се допусне взрив от заболели“, обясни Кантарджиев.

Професорът заяви също, че в момента сме в етап, когато всеки, който може, трябва да си остане вкъщи. "Всяко предприятие и държавно учреждение да направи екипния принцип. Има инструкции към работодателите на сайта на Националния център - на колко метра трябва да има дезинфектанти, кой и кога трябва да слага маските, какъв е режимът на влизане в помещенията и колко души трябва да се събират", допълни професор Кантарджиев.

„ Ако стопанският живот замре и всички си останат вкъщи за 2-3 седмици, болните ще умрат в къщите, тези, които имат нужда от друга медицинска помощ, ще умрат, няма да имаме ток, вода, и ще престане, няма да има разпространение. Но това едно цивилизовано общество не може да си го позволи и трябва тези, които могат да работят при спазване на правилата, трябва да се работи. Без работа държава няма“, каза професорът.

Той заяви, че горе-долу на две дена имаме случай в нов областен град и повечето областни центрове вече са с циркулация на вируса и сега се очаква едно плавно увеличение на случаите, за да може да издържи здравната система.

„Отпускането идва, след като случаите започнат да намаляват, но отпускането не е разпищолване, защото, ако вземеш мерки и бавно се увеличава броят, то и по-бавно отмира. Ако пуснеш всеки да си прави каквото иска, да се събират на фиести, на шествия, на работещи кръчми, за два месеца ще измрат и ще се разболеят много хора и след месец вече няма да има циркулация“, каза Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


317
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
4
 
6
 
! Отговори
До проф Кснтарджив преди 4 години
Това се казва игра насляпа баба. Докато няма масов скрийнинг колко имат изграден имунитет, колко са заразени няма нищо сигурно и ще ни таралянкатеате докато станем всички на 80. Ако нямате пари за тестове защо има 13!!!!заразени лекари от пътувания. Да ви е пътуванията. С какви пари лекувате тези "лекари"? Нали уж бяха за болни. Не зорлем болни.
81
5
 
5
 
! Отговори
2233 преди 4 години
До 85Гледах шоуто на Слави.Вярвам на нашите учени от Харвард.Явно в БГ все още се раждат умни и качествени хора.МОЖЕМ ДА СЕ СПАСИМ ОТ ВИРУСА ДР.ГЕРБАДЖИИ!МОЖЕМ!За съжаление управляващите май нямат интерес да се отървем от тази страшна болест?Дано да се опомнят навреме.ГЛЕДАЙТЕ ВЪВ ВТОРНИК ШОУТО НА СЛАВИ! ЩЕ ВИДИТЕ И ЧУЕТЕ МНОГО ИНТЕРЕСНИ И СТРАШНИ НЕЩА!
80
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само, че капитализмът е успешен за 10% от населението.------Само сравни как са живели "бедните" при капитализма и съответно при феодализма и социализма, който си беше вид държавен геодализъм.
79
3
 
6
 
! Отговори
София преди 4 години
Каква самодисциплина бре навън все едно си пуснал стадо овце по улиците на софия,незнам каква карантина има ама улиците са пълни с хора кой пеша кой на колела а иначе имаме кпп-та....
78
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много точно го каза днес по нова една видна психоложка: децата не могат да се залъгват до безкрай, все в даден момент трябва да им кажеш какво става и накъде ги водиш. Започнахте здраво да прекалявате със залъгалките и поучителните приказки и скоро и най-правоверните ще започнат да се усещат, че нещо ги пързаляте.
77
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вирус нямаше да има в България ако преди две седмици бяха затворили границите и спряли полетите. А ГъЗтербайтерите дето 20 години си живееха живота бяха останали там където сами бяха избрали да живеят. Сега ние ли ще стоим в Кошаеите дето нямаме пари за хляб щото заради тях останахме без работа и доходи. А тези дето се развяваха по европа имат спестявания и ходвт да пият и пазаруват и ни зараяват. Ние ли сме виновни за вируса които нямаме пари да стигнем до границата. А другрю Кантаржиев
76
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не вярвам на човек ,който изобщо отричаше опасността от вируса от Ухан.Даже незнам защо тиквата го е взел в щаба,но то мутрата е толкова отстъпчив.Не случихме и на диктатор.
75
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За любителите на дистанция предлагам да разчертаем тротоарите като шахматна дъска. Тия над 60 години ще стартират от черните полета и ще се движат като пешки, а тия под 60 години - от белите полета и ще се движат като фигурата "кон" ако бързат, или като "офицер" ако трябва да подминат някоя пенсия. Да се спазва дистанция едно поле между играчите...
74
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИСКАМЕ ЗВЕЗДИ!ИСКАМЕ ЗВЕЗДИ!ИСКАМЕ ЗВЕЗДИ!
73
3
 
11
 
! Отговори
Т преди 4 години
Ако вие разсъждавахте така, както ние спазвахме дисциплина и бяхте затворили въздушното пространство навреме, щяхме да поставим рекорди и да бъдем пример за Запада. Сега, за съжаление, ще бъдем част от статистиката.
72
4
 
6
 
! Отговори
До 99 преди 4 години
До анонименСамо, че капитализмът е успешен за 10% от населението. За тия които са отгоре на пирамидата. За 90% капитализмът не е успешен, защото не можем да се състезаваме с идеолозите на тоя бесотлък, които са отгоре и дерибействат. Проумяха го дори и хамериканците, че без социална политика за бедния, гладния и обикновения няма да стане. Не става само да грабиш и да искаш всичко за теб. Капитализмът е бита карта.
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТНещо липсва сякаш в черепната ти кутия... Да не са избягалин от хубавото тук... тия които работят в чужбина...? Нали са българи. Имат семейства в България и се грижат за близките си..
70
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Костов съсипа държавата и сега искате държава?Айде стига глупости.
69
6
 
7
 
! Отговори
8 преди 4 години
Кантарджиев , да знаеш някоя болест да е излекувана само с дисциплина !?
68
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво стана мустако.първо отричаше и се подиграваше в глупавото предаване Панорама,а сега искаш даже вечерен час?
67
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според тоя каскет излиза, че здравните работници не знаят какви са симтомите на болестта. Някой с половин мозък не може да е професор, както се дават звания тъй трябва да може и да се отнемат.
66
3
 
9
 
! Отговори
Т преди 4 години
Защо граждани само в регистрите без да са дали и стотинка на държавата и не са се прибирали с години, решиха да се връщат точно сега? Познавам хора, които са с двойни гражданства и не плащат тук никакви осигуровки, а когато са в България децата им се възползват от безплатно образование, детски градини и др с държавна субсидия. Защо ние малкото, които работим тук и гледаме децата си тук и не сме избягали а сме били дисциплинирани, се налага да търпим сега негативи?
65
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До югозападната частАма който му е притеснение - да си носи рулетка и като го приближа да си отмерва 2-3-4-5 или колкото иска метра и да се дърпа. Лично негов проблем. Много се вживяхте вече.
64
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лоша работа. Дисциплинирани сме, но колко време ще издържим в самоизолация, без информация за краен срок? Без движение в обичайния смисъл? С ограничен финансов запас?
63
2
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
от този грип професорът почна да прави неконтролируеми физиономии и мимикизад гърба на д-р мутафчииски