Мярката 60/40 действа от утре, близо 10 хил. безработни у нас заради вируса

Властта предупреди да няма злоупотреби, IT фирми даряват часове
Обновена: 30 мар 2020 15:06 | 30 мар 2020 14:35, Веселина Йорданова
93
Мярката 60/40 действа от утре, близо 10 хил. безработни у нас заради вируса
Снимка: Dnes.bg

Над 213 хил. са безработните в момента у нас. Регистрираните от началото на кризата с коронавируса са 9909. Данните обяви социалният министър Деница Сачева след заседанието на кабинета, на което беше одобрена помощта от държавата за затруднени фирми в кризата.

Още по темата
От утре ще може да се кандидатства пред Агенцията по заетостта по мярката, известна като 60/40, в която държавата ще поема възнаграждения на работници в това съотношение с бизнеса за 3 месеца.

Фирми, заети в търговия на дребно, транспорт, хотелиерство, ресторантьорство, туристическа дейност, артистична и творческа дейност, частни детски градини, са сред тези, които ще получат помощта, защото са непосредствено засегнати.

Във втората част на постановлението са включени всички останали сектори, които следва да декларират спад в продажбите от 20% за март в сравнение със същия месец на миналата година - с финансови документи.

Работниците, за които се кандидатства, трябва да имат трудов договор преди датата на обявяване на извънредното положение - 13 март. В срок до 7 дни кандидатстващите ще получат съответните решения, а след това в срок от пет дни и обезщетенията.

Ще има публичен регистър на компаниите, които са получили средства. Социалният министър Деница Сачева предупреди да не се злоупотребява, защото проверки ще бъдат извършвани през цялата година. Ако работодател не изплати своя "дял", ще трябва да върне парите от държавата.

Финансираме 60/40 от осигурителния доход на работника, уточни Сачева. Тя посочи, че същата схема действа в Германия с разликата, че там тя ще се изплаща на работника, а не на работодателя. 

Изключени от постановлението са селско стопанство, горско и рибно стопанство, финасови и застрахователни дейности, държавно управление, хуманно здравеопазване, сектор Образование.

Тези, които имат малко запаси, могат да направят нещо за народа си, предупреди премиерът Бойко Борисов фирмите. Борисов каза, че с парите, които останат в държавата от мярката, ще може да се финансира конкурентоспособност след кризата.

Тъй като мярката 60/40 е държавна помощ, решението веднага ще бъде изпратено в ЕК и има договореност до 24 часа да бъде одобрена, стана ясно от думите на премиера.

Той благодари на Светия Синод за разбирането за службите на Великден, които стана ясно, че ще се провеждат на открито.

"Добре знаят приказките, че Господ помага, но в кошара не вкарва", отбеляза премиерът, но посочи, че хората ще могат да се помолят в храмовете при спазване на мерките.

Илия Кръстев, председател на Борда на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии, съобщи, че на държавата ще бъдат подарени поне 15 хил. часа от фирми, които предлагат бизнес услуги за подобряване на системите у нас, конкретно здравната.

Целта е държавата да излезе от кризата със системи, които са едни от най-добрите в ЕС и да покажем, че в такава ситуация трябва да си помагаме и да използваме свободния ресурс в полза на обществото, заяви Кръстев.

Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че това ще позволи в срок от няколко месеца да изградим електронната здравна система с електронна здравна карта и е-рецепта, обществена поръчка, която преди кризата било трудно да бъде възложена. Безвъзмездно часове труд ще дари и "Информационно обслужване". Здравният министър Кирил Ананиев посочи, че така в началото на следващата година в България ще има електронно здравеопазване.

Тази вечер правителството ще заседава отново по актуализацията на бюджета, свързана с мярката 60/40. Очакванията са тя да струва на хазната около 1-1.5 млрд. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
8
 
! Отговори
КЙКЙК преди 4 години
При заплата 1000 лева какво става:Държавата дава 600, работодателя 400 + 300 осигуровки или общо 700 на месец.При затворен малък бизнес (да кажем ресторантЧЕ, магазин) с 10 служителя 7000 на месец. Отделно имаш вероятно кредит/наем да тече. Как става това? Тази мярка не работи за малките и средните.
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До последният работникЗНАЧИ ЦЕЛИЯТ ГРАД РАЗЧИТА НА ТЕБ ДА ИМ ПЛАТИШ БОЛНИЧНИЯ.АБСУРД.КРИЗАТА ЩЕ СТАВА ОЩЕ ПО-ДЪЛБОКА.ТАКА Е МНОГО ХОРА,КОИТО ИМАТ РЕАЛНА НУЖДА ОТ ПОМОЩ,ЛЕЧЕНИЕ И БОЛНИЧЕН ОТ 4-5 ДЕНА ХОДЯТ НА РАБОТА БОЛНИ,А ДРУГИ ТАРИКАТИ КАРАТ С ГОДИНИ В БОЛНИЧНИ...И СЪЩЕВРЕМЕННО ИМА ДЕСЕТКИ КУХИ ФИРМИ,КОИТО ИЗТОЧВАТ НОИ ОТ ФИКТИВНИ БОЛНИЧНИ!
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама много ясно. Частните детски градини с такси от по 700-1000 + лв на месец.....да им поемем ние заплатите на хората! Направо да им ги плащаме целите! И храна да им носим. Но за мед. сестрите и лекарите и болниците и тн. дарения от Пеевски и подобни крадци.
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз мярката ,,НИЕ ИЛИ ВИЕ " как мислите да бъде ? 1% срещу 99% от населението,как мислите ,добре ли е ?! Изхода ще е един!
33
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спокойно, 90% от работодателите ще откажат! Ако днес са обявили 10000 безработицата от началото на кризата, в края на април ще е над 250 000. Няма нормален работодател който да се съгласи.
32
0
 
5
 
! Отговори
Марсианец преди 4 години
Да видим, уплашиха се малко и взеха да раздават, друг е въпроса до кога ще е това извънредно положение.
31
0
 
12
 
! Отговори
последният работник преди 4 години
преди една седмица се обаждам на личния лекар за болничен(наистина имах нужда тъй като бях болен като се има впредвид,че над 10 години не съм ползвал и ден).отговорът беше категоричен-не мога,защото целия град е в болничен.и какво се оказа-АЗ СЪМ ЕДИНСТВЕНИЯТ РЕАЛНО РАБОТЕЩ,ПЛАЩАЩ ДАНЪЦИ И ОСИГУРЯВАЩ СЕ ГРАЖДАНИН.ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ В ГРАДА СА...БОЛНИ!АМА ЧЕ ОПРАВДАНИЕ!
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има безработни от 20 години и не им дават помощи.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анти-мафиот преди 4 години
Да бе, верно ли? Нали, безработица и корупция в БГ няма, глашатая-Тиква все това повтаря! Трябва му КОРОНА на банкянското Слънце!!!
28
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бандюги, всьо украли
27
0
 
11
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Ако действа за тези, които имат голям спад в оборота, разбирам. Но ако фирмата не работи, работодателя няма ли да е по-изгодно да съкрати работника и да го прати на борсата? Ако иска да го задаржи е ОК, но ако не му пука, както на доста от шефчетата предполагам, тогава какво им пречи да ги пратят на борсата?
26
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Миналата година НОИ не даваха никакви пари на безработни. Сега цели 60 %. А вярно ще раздадат на работодателите, че те имат малко бентлита да. За пенсии също финансова дисциплина и няма.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А останалия бизнес а дано до края на седмицата приключи това и да.се работи вече
24
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента на тъмно и скрито се вършат схеми и далавери на високо държавно ниво, които по никакъв начин няма да се документират, няма да се търси съдебна отговорност и ще имат дълъг ефект върху обществото и икономиката години наред...
23
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От тия"мерки"едва ли ще се възползват и Десет процента от закъсалите работодатели!Всички останали ще пуснат в платен отпуск своите служители,и след като той изтече служителите ще бъдат натирени пред Вратата на НОИ!
22
1
 
18
 
! Отговори
срам и позор преди 4 години
това е кражба! ще захранят техни фирми! 60% ще взима и на борсата като не плаща нищо работодателя! Защо се сравнява с март 2019 оборота, да се сравнява с февруари2020
21
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Томито Дончев от 10 години отговаря за т.нар. електронно правителство. До момента са похарчени над милиард, а резултат почти нулев.Що не го попитате къде са парите и за какво аджеба за дадени?
20
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безработни тепърва ще се появават - като лавина ще е. Всичко спря, хората нямат работа вече - масово. Въпросната мярка 60/40 ще работи само на богоизбранити. За да имате изобщо късмета да се възползвате от нея - трябва да сте чисти /почти няма такава фирма/ платени данъци, осигуровки, никакви задължения, кредити, и т.н. Тепърва предстои глад. Вижте само, колко лесно се управляват и манипулират уплашини хора - пълен контрол. Всички виждат сега само вируса но не и далаверите на богоизбраните ...
19
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Тези, които имат малко запаси, могат да направят нещо за народа си, предупреди премиерът Бойко Борисов фирмите. Борисов каза, че с парите, които останат в държавата от мярката, ще може да се финансира конкурентоспособност след кризата."Абре хора тия ви правят на ***, та нали за това плащате соц. и здравни осигур., те са за точно такива ситуации ДЪРЖАВАТА да реагира адекватно в криза и война! Какви са тези изказвания и молби и чак след това ако остане нещо ще бъдат разпределени на някои
18
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И защо работодателя да плаща 40% за работници, които ще си стоят вкъщи, а не държавата, на която плащат милиарди в осигуровки и данъци? Ако на мен ми спре производството - от къде пари да плащам и 20%? Бойко, НЕ СЕ ПРАВИ НА УДАРЕН , ЗАШОТО МН ПЛАЩАМЕ, ВЛЕЗ СИ В РОЛЯ И ПЛАЩАЙ 100% за каквито/всички/ рискове сме осигурени!!! Че после от глада те чака и гражданска война. Аман

Спонсорирани публикации