Мярката 60/40 действа от утре, близо 10 хил. безработни у нас заради вируса

Властта предупреди да няма злоупотреби, IT фирми даряват часове
Обновена: 30 мар 2020 15:06 | 30 мар 2020 14:35, Веселина Йорданова
93
Мярката 60/40 действа от утре, близо 10 хил. безработни у нас заради вируса
Снимка: Dnes.bg

Над 213 хил. са безработните в момента у нас. Регистрираните от началото на кризата с коронавируса са 9909. Данните обяви социалният министър Деница Сачева след заседанието на кабинета, на което беше одобрена помощта от държавата за затруднени фирми в кризата.

Още по темата
От утре ще може да се кандидатства пред Агенцията по заетостта по мярката, известна като 60/40, в която държавата ще поема възнаграждения на работници в това съотношение с бизнеса за 3 месеца.

Фирми, заети в търговия на дребно, транспорт, хотелиерство, ресторантьорство, туристическа дейност, артистична и творческа дейност, частни детски градини, са сред тези, които ще получат помощта, защото са непосредствено засегнати.

Във втората част на постановлението са включени всички останали сектори, които следва да декларират спад в продажбите от 20% за март в сравнение със същия месец на миналата година - с финансови документи.

Работниците, за които се кандидатства, трябва да имат трудов договор преди датата на обявяване на извънредното положение - 13 март. В срок до 7 дни кандидатстващите ще получат съответните решения, а след това в срок от пет дни и обезщетенията.

Ще има публичен регистър на компаниите, които са получили средства. Социалният министър Деница Сачева предупреди да не се злоупотребява, защото проверки ще бъдат извършвани през цялата година. Ако работодател не изплати своя "дял", ще трябва да върне парите от държавата.

Финансираме 60/40 от осигурителния доход на работника, уточни Сачева. Тя посочи, че същата схема действа в Германия с разликата, че там тя ще се изплаща на работника, а не на работодателя. 

Изключени от постановлението са селско стопанство, горско и рибно стопанство, финасови и застрахователни дейности, държавно управление, хуманно здравеопазване, сектор Образование.

Тези, които имат малко запаси, могат да направят нещо за народа си, предупреди премиерът Бойко Борисов фирмите. Борисов каза, че с парите, които останат в държавата от мярката, ще може да се финансира конкурентоспособност след кризата.

Тъй като мярката 60/40 е държавна помощ, решението веднага ще бъде изпратено в ЕК и има договореност до 24 часа да бъде одобрена, стана ясно от думите на премиера.

Той благодари на Светия Синод за разбирането за службите на Великден, които стана ясно, че ще се провеждат на открито.

"Добре знаят приказките, че Господ помага, но в кошара не вкарва", отбеляза премиерът, но посочи, че хората ще могат да се помолят в храмовете при спазване на мерките.

Илия Кръстев, председател на Борда на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии, съобщи, че на държавата ще бъдат подарени поне 15 хил. часа от фирми, които предлагат бизнес услуги за подобряване на системите у нас, конкретно здравната.

Целта е държавата да излезе от кризата със системи, които са едни от най-добрите в ЕС и да покажем, че в такава ситуация трябва да си помагаме и да използваме свободния ресурс в полза на обществото, заяви Кръстев.

Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че това ще позволи в срок от няколко месеца да изградим електронната здравна система с електронна здравна карта и е-рецепта, обществена поръчка, която преди кризата било трудно да бъде възложена. Безвъзмездно часове труд ще дари и "Информационно обслужване". Здравният министър Кирил Ананиев посочи, че така в началото на следващата година в България ще има електронно здравеопазване.

Тази вечер правителството ще заседава отново по актуализацията на бюджета, свързана с мярката 60/40. Очакванията са тя да струва на хазната около 1-1.5 млрд. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смешници :(
16
3
 
26
 
! Отговори
В Ирландия преди 4 години
Хората останали временно без работа от кризата ще получават за 3месеца от 350 до 410евро на седмица ! От квартирата не могат да те изгонят дори и да не плащаш има мораториум над ипотечните заеми ! Но вие в Бг явно сте по богати от тук щом плащате по 5000лв глоба за разходка в парка ,ето това е стандарт ! Тук няма такиви глоби !
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"мерките" от утре! От днес:България БВП-60 Милиарда?Държавен дълг-21% от БВПВалутни резерви-20 милиарда?От днес:Сърбия БВП-47 Милиарда?Държавен дълг-50% от БВПВалутни резерви-13.5 Милиарда?България отпуска за борба с Кризата2.3 Милиарда ЕВРО! Сърбия отпуска за борба с Кризата5.5 Милиарда ЕВРО!
14
7
 
10
 
! Отговори
Бравос преди 4 години
А когато дойдат бирниците от МВФ да връщате заемите?
13
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво. Адекватни мерки.
12
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шефа ни пуска в неплатен отпуск и не плаща нищо - не можем да идем и на борсата. А отделно няма да плати и платения отпуск който е натрупан досега. Прави се на ударен , а тиквеното правителство защитава такива като него. Само на думи защитава работниците.
11
1
 
18
 
! Отговори
12345 преди 4 години
Който реално нещо произвежда да го .уха. През март се фактурира произведеното през февруари т.е. когато се работеше.
10
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мерките против КУРаната трябваше да се вземат преди повече от две седмици. Но тогава Годжи и ония от заразната излизаха пред Мисирките и Изкукудякваха. Нема курана нема КУРана. А в същоти време докато двамката кудкудякаха на Мисирките влезнаха стотици хиляди от Жабария и Испания. Още на другият ден проима заразени в Пирогов. Ние ли сме виновни дето 30 г. Търпим Мутрите а Тарикатите отидоха да си живеят живота. А сега като видяха дебелия се върнаха да ни докарат Проказа. Ние ли сме виновни.
9
2
 
29
 
! Отговори
Пенчо преди 4 години
А нещо за самоусигуряващите се,....дребния бизнес,..... магазинчета,..... ателиенца, и други ца....?!!! ***!!!
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога тиквата ще направи електронна система която следи абсолютно всичко относно работодатели и работници? За 5-10 млн може да се направи такава система, в която всеки работник и държавен инспектор може лесно да провери кой работодател е некоректен и ***.
7
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
схема 60/40 , 60 за наще фирми 40 за партийната каса , а иначе хубаво сте написали че в Германия парите не се преждат на фирмите а директно отиват в работниците .
6
1
 
22
 
! Отговори
az преди 4 години
Само 10 хиляди ли? Затова ли беше цялото квичене по медиите цял месец? Че то като мине сезона само в туризма има 150 000 дето си клатят краката после цяла година? За 10 000 и парите заделени за бюрото по труда трябва да стигнат.
5
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
60/40 е пряко нарушение на Конституцията, чл.6 . Не може държавата да подарява пари на едни , а на други да не дава нищо , само защото някой министър си мисли ,че едни работници са по-важни от други. Не може всики да плащаме ДДС, а тези пари да отиват за хрантутене на някой, който си клати краката в къщи. В същото време набират доброволци - наивници да си рискуват живота за без пари.
4
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само БСП може да възкреси България в този тежък момент. Ако Другарката Нинова и Другаря Станишев се разберат, ще спечелим изборите и България ще постигне по неживдан икономически ръст и от времето на тройната коалиция, защото сега в редиците на БСП са най-можещите, най-умните и най-образованите или с други думи там е цвета на нацията, само трябва да се разберат.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
9909 с вирус.ама ти сериозно ли
2
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хем всички ще се изпоразболеем от този вирус, тези смешни мерки не могат да го спрат както се видя вече навсякъде, хем ще останем без работа и без средства за препитание, ще има мародерсва, грабежи, може и човекоядство да се появи, и после някои хора ще напазаруват евтино фалирали фирми и ще имат армия от безработни които за парчето хляб са готови да работят като животни. Да живее демокрацията - най-добрата система, защото никой не е измислил по добра.
1
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А тези пуснати в неплатен отпуск колко десетки хиляди са?

Спонсорирани публикации