44 хиляди нови безработни, мярката 60/40 спасява 7231

Синдикатите искат държавата да поеме 80% от заплатите
50
44 хиляди нови безработни, мярката 60/40 спасява 7231
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

44 хиляди са загубили работата си и са се регистрирали в бюрата по труда от началото на извънредното положение на 13 март, което доведе и до икономическа криза, съобщиха от Агенцията по заетостта пред “24 часа”. В същото време са подадени само 643 заявления от работодатели за участие в схемата 60/40. Заявленията са за 7231 работници.

Още по темата

Само мярката 60/40 няма да помогне на работниците на малките и средните предприятия да запазят работата си, защото работодателите нямат средства да доплащат и тези 40% от заплатата, макар и държавата да поема вече осигуровките, коментираха в понеделник от синдикатите.

“Основната част от малкия и средния бизнес няма да може да доплаща тези 40%, а там е и огромната част от заетостта в страната”, обясни икономическият съветник от КТ “Подкрепа” Ваня Григорова.

Освен това без помощ ще останат и хората, работили само на граждански договор или, ако са били в сивия сектор, добави тя. Без помощ щели да са и тези, които са имали трудов договор, но не са били осигурявани през 12 от последните 18 месеца.

Фонд “Безработица” към Националния осигурителен институт да плаща 80% от заплатата на загубилите работата си вместо досегашните 60 на сто. Освен това да има долна граница на обезщетението, която да е 80% от минималната заплата, или 488 лв., и горна - 60 на сто от максималния осигурителен доход, или 1800 лв., предложиха от “Подкрепа”.

От КНСБ пък искат обезщетението на хората, които работят на минимална заплата, да е поне 60% от нея. Сметките показват, че при 610 лв. това означава 366 лв. Причината е, че сега минималната ставка на ден е 9 лв. И при средно 21 работни дни се получава обезщетение от 189 лв. на месец. Хората, които нямат доходи и няма да бъдат обезщетени от фонд “Безработица”, пък да получат ваучери за храна, които да са 60% от минималната заплата, предложи президентът на КНСБ Пламен Димитров. Това трябвало да е втори пакет от икономически мерки заради коронавируса.

Специални мерки да се предвидят за родителите на 700 хил. деца до 12-годишна възраст. Те не могат да оставят децата си сами вкъщи, защото законът забранява дете до 12 години да е само.

Заради затворените училища и детски градини хиляди родители са принудени да пускат отпуск и да търсят различни варианти. Платеният отпуск обаче е само 20 дни и на повечето родители ще изтече на 10 април. А извънредното положение бе удължено до 13 май.

Това е причината от КТ “Подкрепа” да искат платеният отпуск за майки на деца до 12 г. да е 30 дни през тази година. Толкова да е и за хората с увреждания.

“Още в началото на извънредното положение поискахме да се предоставят ваучери за детегледачи на малките деца, които сега не могат да ходят на училище, но и не могат да останат сами вкъщи. Отговорът, който тогава получихме, е, че няма да има достатъчно детегледачи. В неделя направихме ново предложение, базирано на европейския опит - майките на деца до 12 г. да могат да си останат вкъщи и те да получават възнаграждения колкото за временна нетрудоспособност - до 30 работни дни. А той е толкова, за да се покрие периодът на извънредното положение”, каза Ваня Григорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
6
 
6
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Ако подадеш пръст , тарикатът ще ти отхапе цялата ръка ! Това е действието на т.н. "бизнес" в България . Не стига , че бизнес изобщо няма в България, а само търгаши с алчност на комунисти , ами и поставят условия ! Лечението точно сега е само едно : оставят се всички без грам помощ и след 2 месеца , кокйто е читав продължава, който е бил менте - на бунището ! Само така ще оправим икономиката !
46
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов: Няма да бъда този, който ще превърне държавата в морга
45
2
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
......мярката 60 на 40 няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси. Тя е насочена към онези бизнеси, които са намалили своите обороти и имат външни контрагенти, подчерта Стоянова....
44
0
 
8
 
! Отговори
Пипи Чорапчето преди 4 години
Работи износа, който има да изпълнява поръчка. На тях и да не им дадат държавна помощ, те ще си изработят поръчката. После - Борсата. Може да налеят и едни пари в енергоразпределителните, пивоварните и винарните, складовете на едро, хранителните вериги, вафлите, Марижите и Пирдоп. Така и иначе, част от тях те изнасят приходите си навън, другите са на минимална... То това ни е икономиката.
43
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Само за докторите не съм съгласен....Доста поизмряха....
42
2
 
15
 
! Отговори
Смут преди 4 години
Най-правилно е държавата в период на карантина да плаща минималната заплата на абсолютно всички. Президенти , министри, депутати, доктори, бизнес , адвокати, възраснти, работещи, студенти.
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 42 не е по-равно тия дето са работили нали ще получат 4 или 10 месеца обезщетение а тия дето не са работили какво ще получат
40
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 38Сега не е момента да делим народа на такива дето искали да работят и такива които искали да не работят а само да лапат всеки в тоя момент трябва да получи поне толкова колкото да изкара кризата.Така е, но не може поравно. Тогава се обезмисля цялата система. Кризата ще отмине. Защо тогава хората ще си плащат пълните осигуровки и данъци, като после ще има еднакво за всички. Така ще сринем системата. Добра или лоша ние нямаме друга. Ако можем да я променим е друга тема.
39
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А синдикатите защо не натискат работодателите да осигуряват на реалната заплата за да има тая "държава" пари за да поема тия разходи? А не да теглим сега заеми с милиарди и пак ние да ги връщаме!!! Тия 44 хиляди (и следващите след тях) пак се на съгласете да ви осигуряват на минималната заплата, и пак ще го гризнете!!!За джипове и S-класи имат пари,ама да ви осигуряват на реалните пари нямат - видяхте ли сега кой е спечелил от цялата врътка?!
38
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаете ли ,че за едно място се борят по 100 човека и не всички безработни са такикати трябва всеки безработен да получи ако не пари поне ваучер за храна или и ваучери за храна ви се свидят е има ли нещо което да не ви се свиди
37
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 35Не става въпрос за това. На ромите отдавна нрябваше да им се спрат доживотните помощи, които създадоха професията безработен. На социално слабите - пенсионери, болни, инвалиди(истинските), клошари - държавата трябва да помага.Говорим за здрави и прави тарикати, които укриваха доходи, плащаха осигуровки на по-малко часове, работеха по граждански договори. Сега те искат да получават наравно с другите, които са плащали всичко. Стига с този комунизам и тарикатлък. Живота не е честен.
36
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега не е момента да делим народа на такива дето искали да работят и такива които искали да не работят а само да лапат всеки в тоя момент трябва да получи поне толкова колкото да изкара кризата
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 36 не е толкова лесно да намериш работа също така сега не е момента да се дели народа на това дали трябва да се дадат едни пари или и ти си от тия дето предпочитат да се дадат милиарди са замолети и кораби а не да се помогне на тия дето няма как да си платят сметките и да оцелеят тук става въпрос не за печалба а за оцеляване или тук всички мислят откъде на къде някой ще даде едни пари от неговите е това не е печалба солидарност как навсякъде дават само тук не
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 30Колко беше безработицата - 7-8%. като махнеш ромите и крайните мързели, какво остава.Аз не съм човек на човека, но работех и в производството, и като поддръжка. През това време ходих на курсове. Или те искат топло местенце и добра заплатка на държавна служба. Не всички могат, но това не ти пречи да работиш. Много нямат никаква квалификация и не се и опитват да научат нещо. Само в Пловдив имаше към 25 000 свободни работни места по заводите. И там работеха случайни, но работеха.
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ревете срещу ромите дето са на социал 1200 лв всеки месец не срещу клошарите дето искат едни 200 300 лв да може д аси платят сметки и да си купят хляб гадове такива дайте на народа пари и ще ви избереме
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да дават пари на клошарите ако не сега кога тука има едни вечно недоволни дето не си дават сметка ,че и теможе да станат клошари и да искат пари
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 31 неграмотен си само ти заради такъв като вожда няма да си правя труда да го пиша грамотно или за анонимен
30
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 27 уникална е твоята мисъл 1 2 милиона не разчиташ ли явно не
29
4
 
2
 
! Отговори
Неграмотност преди 4 години
70 80 годишни е неграмотно написаното число седем хиляди и осемдесет. Кой живее 7080 години?Вероятно не знае как се пише 70-80 годишни.
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 25 не аз а ти пишеш глупости никой не ги взима всички са безработни ако бяха работещи ,защо е такава голяма безработицата а и е всички като ги питам работят ли те сами казват ,че не работят така ,че не говори кой работел и кой не работел пълно е с безработни и млади и стари щото не са човека на човека а са случайни