Василев прогнозира: Заплатите падат, безработните - над 100 000

Хората е трябвало да си заделят пари, смята икономистът
9 апр 2020 09:31,
134
Василев прогнозира: Заплатите падат, безработните - над 100 000
Снимка: БГНЕС

По-добре да няма държавни банки. Така бившият министър на икономиката Николай Василев коментира скандала с кредита, отпуснат от Българската банка за развитие на фирма, свързана с колекторска дейност и поисканата оставка на управителя на ББР Стоян Мавродиев, съобщава bTV.

Още по темата

Той добави, че независимо от добрите намерения, с които финансовите институции се създават, накрая те се превръщат в политически орган за даване на кредити на конкретни хора.

„Кредити за бизнеса и хората може да има и без държавна банка. Мярката за безлихвени кредити е вид подкрепа за началото на кризата. България се справя изненадващо добре, спрямо други по-богати държави. Подкрепям и мярката „60/40“ в новия ѝ вариант, сега държавата поема 2/3 от разходите на един работодател за един служител“, обясни Василев.

По думите му средната заплата у нас през последните 4 години се е вдигнала с 40%, за този период е трябвало хората да си заделят средства, защото предстои възнагражденията да започнат да намаляват.

„2008 г., като член на тогавашното правителство, бях против харченето на 3 млрд. лв. излишък, защото може да потрябват и за други години, а кризата дойде на следващата година. Миналата година всичко се повтори – през декември се изхарчиха 6 млрд., а сега тези пари щяха да ни дойдат добре. В силните години държава, семейства и фирми трябва да спестяват, защото винаги идват по-лоши“, заяви бившият министър на икономиката.

Финансистът каза още, че балонът с цените на имотите вече е спукан. Той допълни, че те отдавна са надценени и сумите е трябвало да паднат и без криза от този характер. Василев прогнозира, че безработните заради създалата се ситуация ще надхвърлят 100 хил. души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До кога 4Бюджетната сфера, както я наричаш, или държавната администрация е на Горанов. Той каза, че няма да позволи да я закачат. За обикновените хора може и да няма, но за чиновника ще се намери. Нищо, че 50% от администрацията е излишна.
16
0
 
7
 
! Отговори
До 15 преди 4 години
Да, всъщност е 3/5
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2/3 е повече от 60/40 - Василев не можеш елементарни сметки да правиш и говориш глупости.
14
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не не нужно да си прекалено умен, за да осъзнаеш , че положението в държавицата ни ще погуби и разбие много повече животи х1000, отколкото коронавируса. Дали ще има извънредно положение докато българския народ не се приведе до европейско ниво и стандарт на живот?! Пазят ни от вируса за да може по дълго да ни мъчат мизерията в европейска България.
13
2
 
17
 
! Отговори
Петко преди 4 години
Хората се регистрират щото имат възможност да получават високи съкращения след работа в чужбина, чисто източване . Свърши ли съкращението -куфара-самолета и беж от тук.
12
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви пари ще си заделят хората, след като масово се работеше за МРЗ и около не?! Господинът има ли реална представа за заплащането на труда в БГ, не само в София, или той от пропагандната статистика встрани не вижда...
11
0
 
39
 
! Отговори
Влади преди 4 години
Този тарикат, заедно с Любка Качакова и Милен Велчев много рипаха срещу корупцията при Костов. Стани да седна, било.Защото след като министерстваха при Царо, излязоха от властта мултимилиинери. Сега ще дава акъл как домакинствата да били заделяли пари за кризи. С неговите рушвети може и да се заделя, ама с нормални за БГ заплати - ни.Аман от акъллии.
10
4
 
37
 
! Отговори
cinik преди 4 години
Ще намаляват друг път, вие си мислите, че ще има безработни ? Дръжки! Отворят ли границите всичко читаво в чужбина и голяма част този път завинаги. Колко се върнаха -100 000 от 2 милиона, другите аже не си го и помислиха, въпреки големите приказки на правителството. Сега като се изнесат тези 100 000 ще търсите работници, ама няма! Даже и афганистанците и иракчаните не искат да стоят тук! За сирийците изобщо не приказваме. Иска му се в мокрите сънища на Ники Василев- гнома.
9
2
 
22
 
! Отговори
Boko bo преди 4 години
И тоя беше специалист по всичко. Три министерства смени ако не се лъжа. Бърборко си беше и такъв си остана. Това е българина...
8
1
 
30
 
! Отговори
Коментар преди 4 години
То пък Мики Маус голям капацитет,че толкоз важно кво прогнозирал!Те прогнозите на баба ми по верни от на тез!Знаем го и той как ни оправи за 800 дни с "Царо"!))
7
0
 
36
 
! Отговори
Канибалски хумор преди 4 години
Да бе, средната заплата направо излетя в орбита. И средният българин след като се нахрани, облече, позабавлява, отскочи до тропически курорт, купи кола и вила, как да не спести дебелата пачка, която му е останала. Този и бандичката му навремето се нагушиха обилно, а както се знае, ситият на гладният не вярва. Такава наглост като неговата, че трябвало да се спестява в сегашната мизерия, се оправя само чрез бой с камшик на централен площад.
6
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С това темпо до края на седмицата ще има около 10-12 милиона безработни в България
5
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как се заделя от нещо което нямаш?! *** наглостта!!!"Хората е трябвало да си заделят пари, смята икономистът" Добре че Българинът е осакатен от достойнство и инстинкт за самосъхранение, иначе след такова изказване би те обесил на първата улична лампа!
4
2
 
43
 
! Отговори
До кога преди 4 години
Странно защо никой журналист на брифингите не пита министрите защо няма уволнения и намаления на заплати в бюджетната света като се има предвид катастрофата в държавата.
3
2
 
45
 
! Отговори
Слез на земята преди 4 години
Душица си Василев. Колко лесно е да говориш от висотата на многохилядната си заплата. Това е още един пример, че изказдащите се са далеч от масата народ.
2
8
 
60
 
! Отговори
Защо? преди 4 години
Частният бизнес и нормалните хора страдат и половин България е в фалит но скандалното е че чиновници и държавните служители не се съкращават и уволняват?!това е ужасяващ факт за хората....
1
7
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Василев този от форума ли е? :))))))))))))))))))))

Спонсорирани публикации