Баща пита: Помощ за родители, но защо не за всички?

Бизнесът със заведенията също е недоволен от държавата
110

Държавата отпуска еднократна помощ за родителите в неплатен отпуск. Размерът на подпомагането ще е в размер на 375 лв., като за целта месечният доход на нито един родител не трябва да надвишава размера на минималната работна заплата. За мярката са отделени 20 млн. лв.

Емил Пеев е баща на 5-годишно дете. Преди кризата е работил в областта на ресторантьорството, сега е в неплатен отпуск. Въпреки липсата на финансови постъпления, той няма да получи помощ от държавата, тъй като реалната му заплата е над 610 лева.

"Според мен помощта трябва да бъде за всеки един от гражданите. В повечето европейски страни има на всички, които са останали без работа", каза той пред Bulgaria ON AIR.

За да кандидатстват за еднократна помощ, родителите трябва да са използвали целия си платен годишен отпуск, както и част от неплатения.

Според изчисленията на социалното министерство, помощта по тази мярка би следвало да стигне за 55 000 семейства. От министерството отбелязват, че нараства интересът към схемата за подпомагане на бизнеса 60/40.

От Асоциацията на заведенията обаче са категорични, тази мярка би била полезна за тях, едва когато обектите им заработят и се опитват да изляза от кризата.

"Нали разбирате, че при 350 000 фирми в България и над 2,5 млн. заетост – тази мярка в момента не работи", обясни председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов за Bulgaria ON AIR.

Със или без помощ от държавата, Емил трудно се справя покриването на разноските си.

"Тези 375 лв. не мисля, че могат да стигнат дори и за половината месец за отглеждането на едно дете, нито да стигнат за това да подпомогнат семейство", добави той.

А до 22 юни ще могат да се подават заявления за разсрочване на кредити, след като БНБ утвърди официално банковата ваканция до края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАбе стига глупости. Колко пари да спести някой с малко дете и 1000 лева заплата? Младите семейства си инвестират спестяванията в дом, а не в банка, където след КТБ таксите станаха по-високи от лихвите. И много ясно, че като държавата е оставила 100 хил. души без работа, то трябва да направи нещо по въпроса. В нормалните държави в момента всички получават поне минимална заплата помощи, при нас к*р - нарочиха всички самоосигурявящи се и на свободна професия за маргинали и да се оправят
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
този дългокоско като направи заведения с парите на сумиста си мълча,а сега понеже онзи си гние по затвора и кранчето спря ревна. да не говорим че в рафи като седнеш 20 лв на човек не му мърдат за едно нищо насреща
10
2
 
22
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
В България пари/помощи има винаги за нашите хора.Не сте от нашите хора ?!Спасявайте се поединично, кой как може !
9
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плащаме яко данаци , за да може политиците да си купуват къщи в Барселона на любовниците, да си монтират асансьори като екстра, къщи за гости, роднини, любовници, и т.н , скъпи коли, самолети все неща, които не ползваме ние. Трябва да си много ***, ако си мислиш, че с една депутатска заплата може да си позволиш джип и 7 апартамента То вноската ти по кредита е минимум 1000 лв за кутийка.
8
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой все още не осъзнават какво се случва.Ако съм без доход, без платена отпуска, без спестявания, тези 375 лв са ми за оцеляване. Тези пари не ги дават за да си задържа предишния жизнен статус.
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откажете се от българско гражданство и кандидатствайте за гражданство в тези страни.
6
2
 
14
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
1млнБЪЛГАРИ СА на кредити а знаете методите на чси колекторите
5
8
 
8
 
! Отговори
сервитъор преди 4 години
ГражданЕте не разбраха че всичко е кръговрат. Държавата сме ние. Имаш образование, работиш яко вадиш пари и създаваш добавена стойност, плащаш яко данъци на държавата, тя ти осигурява ред, стабилност, условия и т.н. Ако стане ей така криза ти помага. Когато се хванеш на смотана работа и криеш данъци, и държавата нма съответно ти предоставя лоши услуги и ако ти се наложи както в момента ядеш хурката. Тия първите като видят че вторите са повече и няма оправия, заминават и тука става все по продъне
4
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето за това говоря в друга статия, ама някви *** ме обиждат.За този баща е унизително държавата му дава 300 лв. Аз не бих ги взела. Срамно и позорно е едни чиновници като Дачева , горанов и Борисов да се гаврят с хората.
3
1
 
23
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
защото капиталиста е като мутра кръв повръща пари не връща политик министър банкер засраховател чси колектори не изпитват съчуствие емпатия състрадание
2
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ явно са решили да вбесят възможно най-много хора по време на тази "корона" криза :) Не намирам никаква логика в решенията, които вземат.
1
4
 
32
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
"В повечето европейски страни има на всички, които са останали без работа", каза той------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Чекайте Вие, да станем европейска страна.По-скоро сме ориенталска ...