Баща пита: Помощ за родители, но защо не за всички?

Бизнесът със заведенията също е недоволен от държавата
110

Държавата отпуска еднократна помощ за родителите в неплатен отпуск. Размерът на подпомагането ще е в размер на 375 лв., като за целта месечният доход на нито един родител не трябва да надвишава размера на минималната работна заплата. За мярката са отделени 20 млн. лв.

Емил Пеев е баща на 5-годишно дете. Преди кризата е работил в областта на ресторантьорството, сега е в неплатен отпуск. Въпреки липсата на финансови постъпления, той няма да получи помощ от държавата, тъй като реалната му заплата е над 610 лева.

"Според мен помощта трябва да бъде за всеки един от гражданите. В повечето европейски страни има на всички, които са останали без работа", каза той пред Bulgaria ON AIR.

За да кандидатстват за еднократна помощ, родителите трябва да са използвали целия си платен годишен отпуск, както и част от неплатения.

Според изчисленията на социалното министерство, помощта по тази мярка би следвало да стигне за 55 000 семейства. От министерството отбелязват, че нараства интересът към схемата за подпомагане на бизнеса 60/40.

От Асоциацията на заведенията обаче са категорични, тази мярка би била полезна за тях, едва когато обектите им заработят и се опитват да изляза от кризата.

"Нали разбирате, че при 350 000 фирми в България и над 2,5 млн. заетост – тази мярка в момента не работи", обясни председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов за Bulgaria ON AIR.

Със или без помощ от държавата, Емил трудно се справя покриването на разноските си.

"Тези 375 лв. не мисля, че могат да стигнат дори и за половината месец за отглеждането на едно дете, нито да стигнат за това да подпомогнат семейство", добави той.

А до 22 юни ще могат да се подават заявления за разсрочване на кредити, след като БНБ утвърди официално банковата ваканция до края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
8
 
! Отговори
До Хемус преди 4 години
Разбираме, ама няма как. И утре да отворят, пак няма да имат клиенти ,това е положението. Пак ще се наложи да затворят, защото докато няма ваксина/лекарство или просто вируса не изчезне, хората няма да влезнат в заведение
31
4
 
1
 
! Отговори
Хемус преди 4 години
Човек бъркаш ме с някого!Карам нормален практичен автомобил!Изкарвам мангизи като забия,два-три пирона,обръщам ги в бира!С далавери не се занимавам,понеже не общувам с хора!
30
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХемусКакви подаяния, бе. Всичките въртите далавери и 500 лв. за нищо ги нямате. Постоянно се фукате колко коли имате и какви скъпи неща си купувате. Пари имате достатъчно. Сега просто гледате да изцоцате още нещо, че да се НЕ МИНЕТЕ.
29
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Мярката 60/40 са кандидаствали около 2500 фирми, от около 440 000 работещи фирми. Защо ли?
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За оцеляване е едно, но за бъдещето си сами да мислят. Кредити, инвестиции, жизнен статус, ще си носи кръста.Който има история в бюрата по труда. Работодател, който смята да си задържи персонала в 60/40 и да договаря кредит, ако няма пари. За това е работодател, щото носи отговорност. Свободни професии в без лихвени заеми.Но преди всичко да си дадат сметка, че предишния живот си замина, и да се замислят какво ще успеят да спасят. Аз лично се подготвям за минимизиране на много услуги.
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До от СТАРИЯ НЕСЕБЪРАбе и вашата не е лесна, но като сетя как винаги гледате на сънародниците си като на трета категория хора, някак си не ми дреме как ще я карате сега.
26
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мярката 60/40 не става за нищо, вероятно и тази ще е същата.
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам как някой има надежди,че ще получи нещо от държавата на шайката гроб.Нямал ли е приятели икономисти и финансисти, коит да го посъветват какво да прави? Аз винаги съветвам приятели, колеги да спестяват. Не говоря за големи суми, а за левчета. Левче по левче се трупа. Знам, че е още по-трудно, когато си с дете. Но аз като сирак държавата с нищо не ми е помогнала. Взимах наследствена пенсия от 60 лв и то не много отдавна. Унизителна е т.нар помощ' Чиста гавра с живия човек в тази ***
24
2
 
25
 
! Отговори
Хемус преди 4 години
Разберете бе,хората си искат работата,а не подаяния!В един момент стигнах до това,да се радвам,че нямам деца!
23
1
 
9
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 4 години
24, Някой казват, че ще отворят обектите Юни.Сериозно казано, Август и Септември да работим, трябва да хвърляме шапки до небето.Още чакаме обещаните фериботи от Русия, до нашето пристанище, според Ангелкова.
22
1
 
25
 
! Отговори
Да преди 4 години
Тъпо е когато млад родител остане без работа. Реално не е възможно да гледаш семейството си и едва ли положението ще се промени в следващите 6 месеца за хората в сферата на туризма и ресторантьорството. За съжаление 90% от работещите там са осигурявани на минималната и останалото в плик. Като приключи всичко това доста хора трябва сериозно да си помислят за смяна на професията и да отказват договор на минимална, защото идва ден когато всичко се връща.
21
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКакво всеки да се жалва и проси бе? Това да не са хора, които доброволно са решили да не работят и да чакат наготово. Тук говорим за десетки хиляди българи, които са без работа или в неплатен отпуск не по своя вина. Заминава целият малък и среден бизнес - не само кръчмите. Много хора са си инвестирали всичките спестявания да направят нещо и сега остават без нищо. замисли се малко за всичките семейства с малки деца, които трябва да се чудят как да оцеляват сега, аман от егоисти.
20
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименРешртников винаги е плащал в долари или евро.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До от СТАРИЯ НЕСЕБЪРКакво става бате, готвите ли се за сезона?
18
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 16Не взимаш рубли?? Решетников в долари ли взе да плаща?
17
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 30 години сте с нагласата, да не плащате данъци, осигуровки и каквото и да било. Затова сега е много нагло да питате защо държавата не ви раздава пари. Каквото повикало, такова се обадило.
16
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То всеки ако почне да се жалва и проси от държавата...Ще преживеем без заведения... Последна грижа са ми кръчмарите.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АНТИБоже анти, не подозираш колко си прав. Има хора които се представят за нашите хора, дори това да си наш човек е станало бизнес и номера наш човек работи и минава успешно.
14
0
 
18
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 4 години
Защо трябва да търсите тук или там, къде са правили политици къщи ?!На брега на нашата Община, са построени бетонни чудовища със крадени от нас пари.И продължават да се строят, никой не ги спира.Дори и да им ги конфискуват, те вече са изпрали милиони мръcни пари успешно !
13
1
 
23
 
! Отговори
1960 преди 4 години
Въпроса е правилен и резонен. Възможния и евентуален отговор е че интелигенцията трябва да се потиска и това прозрение ме тормози и тревожи може би двадесет години. Подкрепям този баща и му пожелавам по добри времена.