Самонаетите - без помощ, не внасяли във фонд "Безработица"

Марияна Николова съветва: Да взимат кредити до 1500 лева
Обновена: 13 апр 2020 10:41 | 13 апр 2020 10:29, Камелия Цветанова
286
Самонаетите - без помощ, не внасяли във фонд "Безработица"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Еднолични търговци, съдружници в търговски дружества, собственици на ЕООД, земеделски стопани и тютюнопроизводители, лица, упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност не се осигуряват във фонд „Безработица“ и заради това не могат да се възползват от мерките, които предприе държавата за защита на останалите.

Още по темата

Те могат да се възползват от гарантираните безлихвени кредити до 1500 лева за самонаети лица при пет години гратисен период и 10 години срок на погасяване. Това обяснява в писмен отговор на депутати от БСП вицепремиерът Марияна Николова.

Освен това те можели да се възползват и от падането на наказателните лихви.

Вицето признава, че извънредното положение заради разпространението на коронавируса се отразява негативно върху всички сфери на икономически живот в страната, в това  число и на самоосигуряващите си.

Така че ще се търсят и други начини за тяхната подкрепа.
 
Много често хората със свободни професии ползват помещения под наем, като според Николова има възможност за намаляването на вноските за наем или освобождаването от заплащането му, ако те са преустановили дейността си заради извънредното положение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
1
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
До 241.243 - Няма тарикати. Честен труд насила затворен. Виж 236.
223
12
 
5
 
! Отговори
Вече преди 4 години
опуснатите пари са 4500 лв. Хленчещите да си ползват тази услуга на държавата, а после ще ги върнат тези пари! Щом са се правили на тарикати, сега си плащат за дяволъка! В САЩ се действа по същият начин, не си мислете, че Боко открива топлата вода, всичко копира от запада!
222
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата не дължи обезщетение на никого, това е форс мажор. Освен това 1500 с 5 г гратисен период са много повече от тези 200 евро еднократно, които се дават в Сърбия например.
221
6
 
8
 
! Отговори
Никой не е затварял преди 4 години
малките магазинчета, в квартала магазинчето си работи и проблем няма. Стига сте пискали, искате допълнително да чопнете!
220
1
 
10
 
! Отговори
Мюмюн преди 4 години
Мойта фирма продава варена царевица.Да не съм втора ръка ве ейййй
219
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато ЗАБРАНЯВАШ на човека да работи, не може да му казваш: "Ама ти не си внасял във фонд Безработица."
218
2
 
5
 
! Отговори
Starija hush преди 4 години
Като частник по строителни ремонти не мога да ползвам безработни ако не съм внасял всеки месец суми в бюрото за безработни.НО гледаите какав е номера на доене.Преди 30 години питах какви са условията в Америка?Така за да имам право на беработен 6 месеца за $6,000 требва да им дам поне $9,000.Ако им плаштам повече пак сумата е толкова.Затова си отворих втора банкова сметка и там за черни дни през зимата бачкането е по слабо.
217
2
 
21
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Не не ама да ! Ето ще ти дам пример. Имаш ЕТ Пенчо, обаче си болен от диабет. Имаш ТЕЛК 140 лв. Като такъв си длъжен да плащаш само здравна осигуровка. Всичко ОК.Имаш малко магазинче където си докарваш с РАБОТА 1000 лв. месечно и живееш горе долу нормално без да лежиш на някого. Идва Амон Ра и ти казва затварям те ! Е СПРАВЕДЛИВО е да получиш минимална работна заплата ако си НАСИЛА затворен. Ето ти пример ..... Не всички фирми са милионери :)
216
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 233Обясни що за животно е това - самонаета фирма. За пръв път го чувам това. Има хора които се самоосигуряват и обикновено това са собствениците на малки фирми. Но самонаета фирма- що е то?
215
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За каква помощ става вьпрос за еднократна ли?
214
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Инфо!В останалите европейски дьржави и малките самонаети фирми които печелят по малко от колкото трябва сщо получават обезщетения! Но в мутроландия всичко е далавера.
213
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правилно - който не внася в бюджета не може да го използва. защо мислите състоянието на болниците например е такова? защото в тях масово се лекуват хора без осигуровки. Както и друг път е ставало на въпрос - всички искат да вземат, на никого не му се дава. Да ама в условията в които живеем това е невъзможно. Дори и болниците трябва да печелят за да съществуват. Безплатен обяд никъде няма. Все някой го плаща.
212
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Права е! Осигуровките за безработица са много малък процент, но самонаетите ги пропускат. По закон нямат право на помощ от НоИ, но и мангустииите не би следвало да имат права на помощи след като не работят. Сега е момента да сложат в ред гетата
211
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
държава няма, има крадливи *** вместо администрация. Се си мисля, че ако хората управляват сами парите си вместо да плащат данъци на тая крадлива пасмина която само злоупотребява, ще имат повече пари и ще живеят по-дборе.
210
2
 
16
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
До Анонимен 223: Грешиш ! Почти всички държави дават на калпак ! А пък на такива които си ги затворил насила просто им го дължиш ! Без никакви извинения !
209
0
 
9
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
До Анонимен 224: Така е , но дължи по една минимална заплата на тези които НАСИЛА не работят. Просто така е справедливо когато затвориш някой. А ако не можеш да му плащаш, ще му махнеш забраната. Това е положението......
208
2
 
27
 
! Отговори
Самонает преди 4 години
Досега коректно съм си плащал на държавата всички данъци и осигуровки не защото не съм могъл да я излъжа, а защото си мислех, че така е редно.Ноооо...След месец или след пет кризата ще свърши и тогава държавата ще получи от мен недвусмислен знак от три пръста с преобладаващ среден! Минавам на минималната осигуровка а данъци от мен ще видят когато цъфнат налъмите!
207
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 214Държавата не дължи на никой 80% обезщитиния. Стига популизам. Дори обзщетенията за безработица не са толкова. Няма как и го няма никъде.
206
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 217Дтава въпрос за фонд безработица и от наго се харчан церево пари за тези, които са внасяли. Некаде в Европа държавата не раздава 80% на калпак. Може да има други мерки, но не от този фонд. Това са различни неща - помощи и обезщетения.
205
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Камелче, мило дете, какво трябва да значи "вицето"?