Борисов: В България мерките срещу коронавируса са най-либерални!

В същото време има най-малко починали и болни от COVID-19
Обновена: 28 апр 2020 12:13 | 28 апр 2020 09:38, Камелия Цветанова
262

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В България мерките срещу коронавируса са най-либерални, но благодарение на това, че бяха навременни, броят на заболелите и починалите е най-нисък. Това отчете пред депутатите премиерът Бойко Борисов.
Още по темата

Той им направи забележка, че със свикването на извънредното заседание за неговото изслушване се нарушават карантинните мерки, “защото каква е разликата между това един театър да работи и парламента“.

Борисов благодари на лекарите и полицаите, които са напърва линия, както и на учителите, които в тези условия съумяха да водят учебен процес.

"Нашите мерки са изцяло съобразени с препоръките на СЗО и заради това създадохме щаб с най-добрите специалисти и всички медии могат да зададат какъвто искат въпрос в никаква контролирана среда", посочи той в отговор на критиките на Кристиан Вигенин от БСП, който го обвини, че не се отчита пред хората за мерките на властта в кризисната ситуация.

"Мерките са много добре прецизирани и съобразени с народопсихологията, на практика ние имаме най – либералните мерки в Европа, това което днес с такъм апломб се казва в Италия, че ще се разхлабват мерките, при нас въобще не са спирани нито строителството, нито магазините, нито движението. Няма държава, да не говорим за региона, където в Сърбия, Турция, Гърция има вечерен час и не ги пускат навън хората. Ние бяхме единствените, които не си затворихме църквите и манастирите и си проведохме обредите, българите могат неограничено да ходят до магазина до банката и никой не ги следи за това", каза Борисов.

Той съобщи, че благодарение на мярката 60:40 всеки ден се запазват межу 7 000 и 10 000 работни места.

"Голямата грижа е как ще се справим с туризма, защото още светът няма репецта как този сектор да бъде запазен. Работна група ще обсъди предложението на Валери Симеонов да се раздават ваучери, за да не превърнем хотелите в болници", призна премиерът.

Борисов припомни, че България е поръчала поръчала 1 милион теста за коронавирус през ЕК, но и до ден днешен няма нито един.

"Защо не могат да ги доставят? Въпросът с тестването предизвиква всеки ден полемика между учените. Средноевропейското тестване е 1 човек на 1000 души. Стараем се и ние да сме така. Ако са на 100% достоверни ще ги купим, само че някои държави купиха и сега се съдят и се чудят как да ги върнат, защото на 12 два са верни", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другари,пазете се от вируса,че да вкарате Нинова в парламента ,за да и се смеем като опозициция и при Борисов 4 !
138
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мисля, че се избистря ситуацията, какво ще правим. Вирусът ще си върви на пикове и спадове; поне в част от държавите първият, а възможно и вторият пик ще са най-сериозни; след това ще продължи почти като сезонен; част от мерките ще се запазят за постоянно, като ще са по-строги във времето около пиковете; ще се увеличат грипните ваканции в училищата; ще намалеят масовите мероприятия; контролът на туризма ще се засили. Нормалните държави, също така, ще вложат сериозни средства в здравеопазването.
137
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия трите от тринадесета снимка телефонни стенографистки ли са или народни представители, или...
136
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С маска прилича на нинджа, без маска не прилича на нинджа. Но винаги прилича на paзбoйник.
135
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Снимките да послужат като доказателство, че Тиквата нарушава антивирусните мерки.
134
10
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
На Кyрнела маската и служи за лИгавник... - текът и лигите, докато си мечтае за власт...
133
1
 
2
 
! Отговори
Един въпрос преди 4 години
Витоша отворена ли е за туристи?
132
0
 
6
 
! Отговори
GG1989 преди 4 години
Много ме кефи как Бойко от 1 месец насам се опитва да не си сложи маската като банков обирджия - то беше каубойски, то беше фараонски, ама първия опит беше ясен, покривай лицето изцяло по навик :)
131
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Понеже заразата почва да стихва по цял свят с изключение на няколко държави, в които заразата почна късно, въпросът е: И СЯ КО ПРАЙМ?Отговор: РАЗВАЛЯМЕ ИГРАТА И РАЗДАВАМЕ КАРТИТЕ НАНОВО.
130
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това дето Баце носи не е маска бе,това е лигавник да не му се стича мазнинката по сакото
129
1
 
19
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Тиквата не разбра ли до ден днешен, че маската се слага върху носа и устата? Или джурналята се гаврят с него, публикувайки тази нескопосана снимка, дето се вижда месестия му нос?
128
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като разгледах снимките, вече не се чувствам длъжен да слагам маска.
127
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който лъже маска на носа не слага за да може да расте носа докато лъже!
126
16
 
5
 
! Отговори
Мъка другари ! преди 4 години
Мъката на другарите от БСП е, че имаме малко заразени и не се сбъдна желанието им за криза, за да се включи антибългарският президент Радев с едно свое ( БСП ) служебно правителство !
125
1
 
12
 
! Отговори
Васко преди 4 години
Защо на снимките някой от депутатите са без маски? Нали те измислиха тази глупост. Пак ли ще се скрият зад дипломатическия имунитет и ще им се размине глобата?
124
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От днес нататък ще нося маската както Баце я носи от 14-та снимка нататък.
123
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дрън-дрън, имали сме най-малко починали.Вярно, в сравнение с повечето европейски страни сме много добре.От друга страна обаче, да се хвалиш, че сме на първо място е дебела лъжа.За сравнение: Словакия е с население малко по-малко от България, а има само 20 смъртни случая - на фона на нашите 58.
122
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Устата му излиза извън маската, носът му стърчи навън... Няма ли да съставите акт на Тиквата?
121
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баце защо не дадеш по 4,500лв на калпак ама да не е заем?Повечето ще те заобичат какво се стискаш?ГранТ дай на всеки българин какво ти коства милиардер си?!Къща в Барселона си купил,е не е твоя,ама си я купил!За острова разбрахме,че не си купил.
120
1
 
9
 
! Отговори
БЦЖ преди 4 години
Действително всичко се разминава благодарение на навременните мерки. Те са взети още през 1951г. и са записани в имунизационния календар.