Борисов: В България мерките срещу коронавируса са най-либерални!

В същото време има най-малко починали и болни от COVID-19
Обновена: 28 апр 2020 12:13 | 28 апр 2020 09:38, Камелия Цветанова
262

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В България мерките срещу коронавируса са най-либерални, но благодарение на това, че бяха навременни, броят на заболелите и починалите е най-нисък. Това отчете пред депутатите премиерът Бойко Борисов.
Още по темата

Той им направи забележка, че със свикването на извънредното заседание за неговото изслушване се нарушават карантинните мерки, “защото каква е разликата между това един театър да работи и парламента“.

Борисов благодари на лекарите и полицаите, които са напърва линия, както и на учителите, които в тези условия съумяха да водят учебен процес.

"Нашите мерки са изцяло съобразени с препоръките на СЗО и заради това създадохме щаб с най-добрите специалисти и всички медии могат да зададат какъвто искат въпрос в никаква контролирана среда", посочи той в отговор на критиките на Кристиан Вигенин от БСП, който го обвини, че не се отчита пред хората за мерките на властта в кризисната ситуация.

"Мерките са много добре прецизирани и съобразени с народопсихологията, на практика ние имаме най – либералните мерки в Европа, това което днес с такъм апломб се казва в Италия, че ще се разхлабват мерките, при нас въобще не са спирани нито строителството, нито магазините, нито движението. Няма държава, да не говорим за региона, където в Сърбия, Турция, Гърция има вечерен час и не ги пускат навън хората. Ние бяхме единствените, които не си затворихме църквите и манастирите и си проведохме обредите, българите могат неограничено да ходят до магазина до банката и никой не ги следи за това", каза Борисов.

Той съобщи, че благодарение на мярката 60:40 всеки ден се запазват межу 7 000 и 10 000 работни места.

"Голямата грижа е как ще се справим с туризма, защото още светът няма репецта как този сектор да бъде запазен. Работна група ще обсъди предложението на Валери Симеонов да се раздават ваучери, за да не превърнем хотелите в болници", призна премиерът.

Борисов припомни, че България е поръчала поръчала 1 милион теста за коронавирус през ЕК, но и до ден днешен няма нито един.

"Защо не могат да ги доставят? Въпросът с тестването предизвиква всеки ден полемика между учените. Средноевропейското тестване е 1 човек на 1000 души. Стараем се и ние да сме така. Ако са на 100% достоверни ще ги купим, само че някои държави купиха и сега се съдят и се чудят как да ги върнат, защото на 12 два са верни", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
12
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Абе много лъже тая госпожа Лъжа бе... - който и го измисли тоя прякор е бил много умен човек...
118
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой ще обясни ли на Бай *** от Банкя, че маската трябва да покрива и носа?
117
0
 
11
 
! Отговори
Max преди 4 години
Нека да каже какви са мерките в Нидерландия и тогава да направим сравнение дали са най-либерални в България.
116
9
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Комунизма си отива, спете спокойно деца.
115
0
 
15
 
! Отговори
p преди 4 години
Забравих за безумните кпп-та и де.билните декларации. Герб.ерасти, хората по света където сложиха кпп-та, бяха за да мерят температурата на преминаващите през тях и ако са имали температура, разбира се, са били връщани. Така хем предпазват останалите, хем човека с температура може да вземе мерки. Тука се искат де.билни декларации, които са само и единствено повод за глоби. Що тъй, ве, нали милиарди излишъци имаше, що муфтите на хората последните пари, ве, гер.беруги долни, минцифайски
114
13
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Как и го н***чykа само Марешки... - имала нужда от своите 5 минути слава, но в случая станали 6, защото не спазвала правилата, както обикновено... - браво Марешки... - издигна ми се в очите...
113
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко пъти трябва да се обяснява,че ако се носят маски,трябва да е в Германия,само в закрити обществени места и както беше написал някой по-долу,не каква да е ,а наистина с висок процент на защита и да са за многократно ползване.Освен това трябва и да се раздават безплатно,както разбрах ,че е във Австрия и Турция примерно.Борисов нали обеща ,че ще раздава 1 милион маски безплатно ,като в Австрия или всичко е ПУНТА МАРА т.е. излиза ,че маските са ,за да ни запушат устатата и М.Цветков е бил прав
112
1
 
16
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 4 години
Да беше 1960 година, да няма интернет - да ни излъжеш. Ама 2020 година, интернет...Къде си тръгнал баце да ни лъжеш. В Швеция и Норвегия работят ресторанти, хотели, детски градини.В Германия може да се разхождаш където си поискаш при 150 хиляди заразени.Бе кви са тия хора, които гласуват за това страхливо милиционерче?
111
1
 
14
 
! Отговори
p преди 4 години
Дамммм, България е и единствената държава предлагаща кредити на хората. България е еднствената държава в тази криза, която раздава пари на милионери-гер.беруги, а за обикновения гражданин - кредит. България е единствената в която в някой градове бяха изкормени пейките. Да не говорим за задължителните маски по улиците, където може да се спазва здравословна дистанция.
110
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво е нивото на управлението ?!?В Пловдив се чудели дали да не въвеждат декларации в парковете. Жените ще декларирали последен месечен цикъл, за да е сигурно че са бременни, а не се разхождат просто така. На баби нямало да се дават декларации
109
2
 
8
 
! Отговори
Boko bo преди 4 години
Тиквата има стратегия. Но тя не е свързана с нас. Той е за друго там разберете!
108
1
 
10
 
! Отговори
Лош матрЯл преди 4 години
Добре, че имаме силна имунна система в резултат на гладолечение с тези ниски доходи!
107
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РУСКОТО ВЛИЯНИЕ ЩЕ БЪДЕ СВЕДЕНО ДО САНИТАРЕН МИНИМУМ.
106
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжи лъжи, този човек откровено лъже. Незнам по каква причина заразените в България са малко, но 1009% това не се дължи на мерките, нарцисът живее в някъкъв измислен свят. Аланколу България няма никъкъв потенциал да се справи с корона кризата, мискя си че донякъде имунизациите които са правени преди в България донякъде са причината за този малък брой заразени и разбира се слабото тестуеане в България.
105
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Госпойице Борисова - стига лъга ***!
104
1
 
6
 
! Отговори
някоя_си преди 4 години
Относно мерките- за да имат 100 процента ефект, би следвало да има надлежен ефективен контрол върху изпълнението им.Не може да се разчита само на добрата воля и на правосъзнанието на гражданите.Ако се разчиташе само на правосъзнанието на гражданите, нямаше да имаме нужда от 3/4ти от законите ни- т.е. не би следвало да съществуват 350 от 500те ни национални закони. Щом от ковид-19 се умира, контролът за изпълнение на мерките трябва да е много строг. А ако беше холера,бубонна чума, проказа, м...
103
0
 
15
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Никаква идея няма ББ как да се излезе от ситуацията! Ниакъв план, никакви варианти, сценарии! Нищо! Отговаря все едни и същи неща. Няма никаква стратегия! И край него хората или нямат, или не смеят да му предлагат нищо.
102
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко е либерално да затворите планините? По-добре спрете достъпа на колите там и ще останат истинските туристи, пешеходците!
101
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кого лъжат тия герберуги? На всички е ясно, че повечето им мерки са напълно безполезни, но затова пък са доказано увреждащи здравето и свободата на хората.
100
17
 
1
 
! Отговори
Чикатин преди 4 години
Комунистите не разбират от дума, комунела едно си знае, едно си бае, все някой му е крив...маските...мерките...само комунели и ..... не одобряват мерките, простолюдието и махленските ''тарикати''