Ген. Мутафчийски: Носителите на лоши вести ги убиват, извиняваме се

Щабът настоявал да се промени начинът на изнасяне на данните за коронавирус
29 апр 2020 09:19, Александър Попов
376
Ген. Мутафчийски: Носителите на лоши вести ги убиват, извиняваме се
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
Шефът на Националния оперативен щаб Ген. Мутафчийски призна, че от три седмици е настоявал да се промени начинът за оповестяванията на заболелите от коронавирус на сутрешните бррифинги.
 
От една страна хората били информиранио, но имало и немалко гласове, че изнасянето на данните носи допълнителен стрес.
 
"Това и за нас е емоционално изчерпваща задача. Цял живот сме поднасяли много неприятни вести на нашите пациенти. Това е част от стреса в нашата професия. Преносителите на лоши вести ги убиват, напът сме да ни убият. Но докато важи тази заповед на премиера, ние трябва да си изпълняваме нашите функции. Извинявам се на нашите сънародници, че невинаги вестите са оптимистични", каза още ген. Мутафчийски.
Още по темата
Той сподели своите наблюдения, че все по-малко се чуват гласове, че ниската заболевамоест у нас се дължи на много хора, включително и щаба.
 
"Разпространяват, че ние не можем да го прихващаме лесно. Само че има производствени колективи с масово заразяване. В България се наблюдава ниска смъртност. В НСИ има закъсняваща информация по отношение на общата смъртност. До първата седмица на март смъртността тази година беше средно с 10% по-ниска в сравнение с миналата. Тази тенденция се запази и с по-активното развитие на епидемията в България. Това е абсолютно неоспорим факт", обясни началникът на Оперативния щаб на редовния сутрешен брифинг в МС.
 
Той потвърди още един път факта, че починалите от коронавирус у нас са с тежки придружаващи заболявания, но тези хора е нямало да починат утре или вдругиден.
 
Мутафчийски допълни, че се обсъждат мерки с хоризонт септември, октомври, ноември във всички сфери, които сега не функционират.
 
Според него няма основания за предприемане на други мерки във връзка с предстоящите празници на 1 и 6 май.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
270
12
 
9
 
! Отговори
Илиев преди 4 години
71% от българите подкрепят генерал Мутафчийски, за това което върши във връзка с епидемията.Тези проценти съсипват психиката на Борисов,който след време, далеч преди изборите догодина, ще се разграничи от професора,защото голямото доверие което той има от страна на народа,може да се оползотвори и да настъпи промяна по върховете в навечерието на изборите.Тичането с джипката из държавата да прикотква гласове за запазване на премиерския си пост,може да отиде на вятъра.
269
6
 
12
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Ако забелязвате все едни благоприятни снимки, едри планове дават на Мутафчийски. Като на Актриса. Така ви подработват
268
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изпуснах последните серии на Брифинга. Сега на тема "Многострадална Геновева" ли е, "Али Баба и четирийсетте разбойника" или вече е "Селска чест"?
267
3
 
6
 
! Отговори
6 преди 4 години
На данните ви никой не вярва , защото няма масово тестване и никой не знае колко са болните !Сегашната извадка е една манипулация по поръчка на господин "Аз давам !" Репресивни и глупави мерки за еднопосочно движение , маски лигавници и какви ли не измишльотии !МЗ трябва да информира и отговаря !Това трябва да е отговорната и ръководна институция !
266
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пети брифинг за личната кореспонденция и страховете на този. Хайде по-професионално, моля!
265
2
 
1
 
! Отговори
Скептик до некояси преди 4 години
То най-много си го нахакват тарикатите. Щото мислят че парите спестяват риска.
264
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
този човек в крайна сметка генерал ли е, или драма куийн?
263
4
 
7
 
! Отговори
ПРЕДАТЕЛИТЕ преди 4 години
които чрез фалшива карантина унищожават диржавата ГИ УБИВАТ !!!тази карантина е глобалистко активно мероприятие спуснато ни от САЩ и Брюкселцелта е да се загроби окончателно Българияи ти си един от предателите които се заеха с мръсната работатака че - всекиму заслиженото - както пишеше на вратата на един концентрационен лагер !!!
262
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До някоя_синикой не е против това ти и съпруга ти да се криете до края на живота ви вкъщи. обещаваме да не ви идваме на гости никога. вие се крийте и оставете хората да живеят нормално.
261
10
 
7
 
! Отговори
Татул преди 4 години
Ей, нямате уважение към хората. Не му е лесно на генерала с *** като нас. А истината е, че точно заради щъкането наляво надясно няма да се успокои положението още дълго време. После пак правителството ще ни е виновно, генерала, ще ни е виновен. И Путин ще е виновен... Как ми се иска да се наложи една проста мярка само в тая държавица, като в Индия, Бой с пръчки дорде мърдаш. Само тогава ще има мир и спокойствие...Но пуста демокрация...
260
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Муфтачийски браво ти се оказа скритата в ръкава на бат Бойко маша...Очаквахме човек безпристрастен да не се дразни от различините от бокоизбраните *** ,но той скача като Борисов като не му хареса въпроса !
259
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен295 За терора на Герб над 80 % от народа ли говориш или ? Герб не са ли партийци те какви са ? Мирно население ли ? те са най-крадливата пасмина съсипала България ! Те по-различни ли са от другарите си от БСП ?
258
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да така е .аз те харесвам.много умело ги режеш мисирките.направо ме правиш щастлива като ги затапваш.
257
11
 
10
 
! Отговори
Тролове преди 4 години
Колко и да се напъвате, както и да се напъвате, както беше тук и при опита си да направите оная Куха Кюстендилска слива за кмет на София, Бойко пак ще ви пердаши на резИлтат!Но няма лошо! Спамете си тук 24/7!Така няма да разнасяте коронавируса! Дерзайте!
256
1
 
10
 
! Отговори
Рита Тунберг преди 4 години
АвстрияАвстрийските министри на здравеопазването, вътрешните работи, на икономиката и на туризма съобщиха, че започват постепенно премахване на ограничителните мерки от 1 март, съобщава БТА. Според тях продължаващата тенденция на намаляване на заболяванията дава основание за новите стъпки. Австрия до момента е регистрирала над 15 000 случая на COVID-19 и по-малко от 600 починали.От 1 май са разрешени срещите на роднини и приятели, организирането на тържества, но групите не бива да надвишават
255
9
 
15
 
! Отговори
ха-ха преди 4 години
Егати генерала ,напълни крачолите от един СМС.Че се и прави на смелчага.Да се смееш ли, да плачеш ли?Май не е редно някакъв посредствен коремен хирург да се мъкне с генералски лампази , а?
254
10
 
17
 
! Отговори
Генерал Ревльо преди 4 години
К`ъв генерал си ти бе... от един SMS се уплаши..`сичките ни генерали такива..
253
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мутафчийски Браво, свърши си работата! В БГ имах хора-животни които ако не ядат пердах не разбират от дума.
252
5
 
24
 
! Отговори
Striker преди 4 години
Както казах, наякоя си, ваксина няма, няма и да има. Ако смяташ, че можеш да стоиш вкъщи до края на живота си, само за да го избегнеш, ок. Всеки има право на избор. Вирусът така или иначе ще премине през всички. Но това, което правят НОЩ показва плачевна безпомощност и липса на стратегия. Хаос във всяко решение.
251
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До някоя_сития от НОЩ тотално са ти промили мозъка, спри да ги гледаш, накрая ще получиш сърцеТУП, което е далеч по опасно от ковид-19