Ген. Мутафчийски: Носителите на лоши вести ги убиват, извиняваме се

Щабът настоявал да се промени начинът на изнасяне на данните за коронавирус
29 апр 2020 09:19, Александър Попов
376
Ген. Мутафчийски: Носителите на лоши вести ги убиват, извиняваме се
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
Шефът на Националния оперативен щаб Ген. Мутафчийски призна, че от три седмици е настоявал да се промени начинът за оповестяванията на заболелите от коронавирус на сутрешните бррифинги.
 
От една страна хората били информиранио, но имало и немалко гласове, че изнасянето на данните носи допълнителен стрес.
 
"Това и за нас е емоционално изчерпваща задача. Цял живот сме поднасяли много неприятни вести на нашите пациенти. Това е част от стреса в нашата професия. Преносителите на лоши вести ги убиват, напът сме да ни убият. Но докато важи тази заповед на премиера, ние трябва да си изпълняваме нашите функции. Извинявам се на нашите сънародници, че невинаги вестите са оптимистични", каза още ген. Мутафчийски.
Още по темата
Той сподели своите наблюдения, че все по-малко се чуват гласове, че ниската заболевамоест у нас се дължи на много хора, включително и щаба.
 
"Разпространяват, че ние не можем да го прихващаме лесно. Само че има производствени колективи с масово заразяване. В България се наблюдава ниска смъртност. В НСИ има закъсняваща информация по отношение на общата смъртност. До първата седмица на март смъртността тази година беше средно с 10% по-ниска в сравнение с миналата. Тази тенденция се запази и с по-активното развитие на епидемията в България. Това е абсолютно неоспорим факт", обясни началникът на Оперативния щаб на редовния сутрешен брифинг в МС.
 
Той потвърди още един път факта, че починалите от коронавирус у нас са с тежки придружаващи заболявания, но тези хора е нямало да починат утре или вдругиден.
 
Мутафчийски допълни, че се обсъждат мерки с хоризонт септември, октомври, ноември във всички сфери, които сега не функционират.
 
Според него няма основания за предприемане на други мерки във връзка с предстоящите празници на 1 и 6 май.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
250
18
 
7
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Баш социалиста Георги Гергов изговори много верни неща днес:):):):)Корнела си отива,БСП си отива,Велик Бойко Борисов беееее:):):):)
249
4
 
28
 
! Отговори
Striker преди 4 години
Точно така, някоя си! Ваксина няма, няма и да има. Вирусите мутират, това се учи в 7-ми клад по биология. Той ще премине през цялото население по света, за да започнем да добиваме някакъв вид имунитет и резистентност, но не по-голяма от тази срещу респирторен сезонен грип. Затова хората плюят НОЩ, защото нямат стратегия и не знаят какво да правят, освен да фалират държавата. Не се вика коремен хирург, да оглави щаб за борба срещу епидемия... Все едно да викнеш машинописка да ти сложи паркет.
248
7
 
21
 
! Отговори
Бай Х преди 4 години
Бихте ли ми казали как може да се заразиш с вирус, който не съществува???
247
9
 
18
 
! Отговори
Ss преди 4 години
Защо ни лъжете г- н Мутафчийски? Имайте малко достойнство ако тази дума ви говори нещо и ни кагете истината.
246
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко е пародийно, че една Гърция има план по стъпки за връщане към нормалност. Тук в нито един момент не беше обявен такъв. Сигурно го има, но какво, под нивото им е да го споделят?
245
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За мен не са проблем лошите вести, а това, че без никаква стратегия се правят нещата. От петък за понеделник - излизайте в изолация - докога? Точно като се вдигнаха бройките на болните разхлабват мерките. Уж има математически модели от бан как ще се развива пандемията, а един път не дадоха данни от тях - в крайна сметка според очакванията ли се движим, или не? Абсолптно неорганизирано, непоследователно и хаотично се подхожда към този процес, както впрочем и към всичко останало
244
14
 
13
 
! Отговори
За Генерала респект преди 4 години
От всичко тук написано разбирам, че някои са огорчени, че няма чували с трупове и висока смъртност и негодуват от това, та нали именно благодарение на щаба се спасихме от това, на който не му харесва да излиза, и хубаво да се мешат с хората по заръка на мънгъра ама без маска, щото тя е ненужна и без да влиза в болница, щото ще му мине от само себе си
243
24
 
9
 
! Отговори
Да преди 4 години
Аз подкрепям Генерала, благодарение на него сме добре, цял свят е в извънредно положение, не сме го измислили ние, трябва да имаш топки да се захванеш да се опиташ да се намали смъртността и да се налагат непопулярни решения и той го направи, а неблагодарници винаги ще има, успех Генерале!
242
7
 
19
 
! Отговори
Striker преди 4 години
Яяа, ама значи лека полееека се привлачваме към тезата на вирусолозите и имунолозите, вкл. Мангъров, а? А, добре дошли!
241
0
 
2
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
До идетрибунала"Пияниста"свири пиян на пиано:):):)Тебе те разпознавам и със 100 ника да напишеш пост:):):):)
240
8
 
22
 
! Отговори
идетрибунала преди 4 години
Ех ,маршале,маршале,има една приказка не убивайте пияниста той толкова може!Страхливецо,не се прави на герой!С Баце ви тресе страх от идващия народен трибунал!Като ви свалят мундирите и бесплатно ще покучите по един раиран костюм модел СЦЗ-2020!Ама какви убавци ще ми бъдете от един отряд....
239
0
 
3
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До 262! В ония региони е метафорично и директно казано владение на Шишеджам! Не бива да се рискува с някакъв вирус да срине бизнеса! Освен, ако наистина стане пандемия.
238
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Времето на удвояване на инфектираните в България(инфо от 27.04.)е 12,5 дни,в Румъния 22 дни, само в Русия,Беларус и Украйна стойността е по-ниска.Така че в България развитието на болестта е още експониенциално.А колко е числото на репродукция не се знае, преди около седмица беше още 3,5 , т.е. още изключително високо(целта е да падне под 1)Но тази информация не я чуваме от ген. Му. да излизат 2 пъти в седмицата а не всеки ден и да спрат да обвиняват хората.
237
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евала Бойко,евала Гергов:):):):)Съвсем скоро закриваме БСП:):):)Наивник. С кой ще се оправдава тогава за провалите си тогава Барбата? С ДПС ли? :D
236
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо спряхте фонтаните е парка Заимов?
235
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лекар който плаши пациентите си до смърт не го убиват той сам се самоубива, в преносния смисъл. Нищо лично, само констатация. 50% процента от успешното лечение е добра дума и успокоение.
234
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 4 години
До Тонкатахахаха
233
4
 
28
 
! Отговори
Е? преди 4 години
Бах тоз "вирус" аз, в Разград два месеца няма ни един заболял? Да не би там случайно да има един завод за лекарства на един гелосан приятел на боко?
232
10
 
31
 
! Отговори
anonimen преди 4 години
по голяма част от бьлгарите вече са намразили Мутафчийски за надменното му дьржане и неверните данни които изнася !!!
231
3
 
18
 
! Отговори
да,да ама не преди 4 години
Преди време писах, че да ядеш с мечка дренки не е добра идея, ама той генерала сигурно е пропуснал! Вижте Искра, Цецка, Лилето и даже Цецо Цветанов! Къде са те сега?