41 са новите заразени с коронавирус, излекуваните са повече – 42

Петима души са починали през денонощието
Обновена: 22 май 2020 12:43 | 22 май 2020 08:10, Елка Василева
158
41 са новите заразени с коронавирус, излекуваните са повече – 42
Снимка: архив, Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

41 са новите случаи на заразени с коронавирус в страната за последното денонощие. Това съобщи Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб на редовния брифинг. От тях в болница са 11 души.

Така общият брой заразени е 2372, което е увеличение с 1,8%.

Активните случаи са 1478.

Направени са 1450 изследвания на проби.

Постоянното увеличаване на броя на изследванията не води до увеличаване на броя на новооткритите случаи, подчерта проф. Кантарджиев по повод критики, че не се правят изследвания и заради това няма толкова нови случаи на коронавирус.

Той допълни, че лабораторният капацитет за тестове се е увеличил два до три пъти.

Още по темата

8 от новите случаи са в София. Двама са в "Александровска", в ИСУЛ "Царица Йоана" - 1, в "Пирогов" също 1, а на домашно лечение са 4-ма.

В Пазарджик има 17 нови случая. „Става дума за клъстера, който е в завода за авточасти. Слава богу, там по сведения, които имаме в щаба, мерките са взети много преди откриването на новите случаи, една част от работниците са в отпуска, а тези, които са работили, ще бъдат пуснати, за да се направи крайна дезинфекция, а тези, които са били в отпуска, ще ги заменят. По този начин не се прекъсва работният процес и се запазва максимално здравето на хората“, обясни Кантарджиев.

Професорът припомни, че е много важно по време на епидемия рано да се взимат мерките, защото след това дори да са по-строги, ефектът е много по-нисък.

Нов случай на заразен има и сред медицинския персонал – това е медицинска сестра в Кнежа.

Излекувани са 42 души. За пореден ден излекуваните са повече от новозаболели. Общо излекуваните в страната са 769.

Петима души са починали през денонощието. Това са мъж на 78 години в "Пирогов" с диабет, мъж и жена в Пазарджик, в Стара Загора 51-годишна жена с онкологично заболяване и мъж на 88 години в Ямбол с инсулт.

Проф. Кантарджиев коментира твърдения, че ниската смъртност в България се дължала на липсата на много възрастни хора. „До голяма степен тежестта на тази инфекция зависи от две причини – броя на вирусите, с които си се заразил – ползват ли се предпазни средства, дистанция, и да се заразиш, боледуваш по-леко. Второ, броят на рецепторите в органи, за които ще се залови вирусът. Оказва се, че при децата тези рецептори са много по-малко от възрастните в дихателната система. Поради това децата, включително боледуващите у нас, почти нямаха клинична проява на заболяването“, каза Кантарджиев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва пълна карантина. Всички да си седят вкъщи и да се научат да ядат бетон и мазилка.
23
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И със стаден имунитет не става, само ваксината спасява, всеки го потвърждава!Мангъров не го слушайте, тоя има психически проблеми!
22
12
 
15
 
! Отговори
До сценарий и режису преди 4 години
Оптимист!:) Продължавай да мечтаеш, че ще има сезон тази година, дори да има нещо такова незнам дали ще ти е приятно с мерките в хотела и извън него! Стойте си у дома и чакайте ваксина, тази година морето го пишете бегало!
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко са трябва 70 процента да се заразят и да изградят имунитет.
20
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доскоро що има карантина , сега олабиха положението ама станахме курбан на Бойко...еййй тролациии
19
10
 
16
 
! Отговори
до 9 от славянин преди 4 години
''Вирусът ескалира.Вчера в света имаме абсолютен рекорд по брой нови заразени.В България също се наблюдава нарастване на заразените.''Нараства броят на новооткритите, не на заразените, но естествено в цял свят властите спекулативно новооткритите ги наричата новозаразени, за да зомбират на макс биомасата понеже и готвят масова ваксинация, която да се проведе по възможност без никаква съпротива! Но са с грешка - съпротивата в световен мащаб ще бъде много остра, ще се стигне до граждански войни!
18
10
 
7
 
! Отговори
до 12 преди 4 години
Според теб от 1500+ заразени в София дали няма представители от всички части на града? София е пламнала,най-вероятно и останалите градове,където тестване се прави веднъж месечно по 5-***.
17
5
 
27
 
! Отговори
Паника преди 4 години
В началота имаше голяма паника в населението, но в последствие повечето хора четат и мислят и стигат до звода, че има вирус, но че и има голямо преекспониране на кизата. Вледствие на това хорота напълно се зомбираха и не мислят. В същото време цифрите, които ни се предлагат поне около 50-60% е лъжовнаы не коректна, с една цел плучаване на пари, защото здравуопазването ни се превйрна в търговска дейност, а не в стремеж за опазвне здрвето на хората. Да кажат общия броя на лицата, които са тестван
16
9
 
8
 
! Отговори
Сценарий и режисура преди 4 години
До Ганчомногоумник!Счупен грамофон!По този повод, откриват туристическия сезон от 1 юни. Знаеш ли защо?За да имат занимавка шубетата и паникьорите - такива като теб.Няма пандемия, има пЛандемия!
15
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гацо стой си у вас щот аз маска навънка няма да сложа
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нараства броят на починалите, но спада броят на заразените спрямо тестваните. Това обаче не е съвсем оптимистично предвид факта, че се тества доста избирателно. Дано следващите дни да няма нови починали.
13
24
 
15
 
! Отговори
Гацо преди 4 години
Маските трябва да са задължителни особено по улиците защото там се разминаваме и тогава едно пускане може да ти коства заразяване! Маски до май 2021 навсякъде и на открито и на закрито!
12
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак вървим нагоре, до август може и да сме под ключ
11
36
 
17
 
! Отговори
Ганчо преди 4 години
Агнешкото, ракията и лакомията на бай *** излизат! Разходкаджиите и те излизат, не спряха да ходят бай ***, хипермаркетите пълни с селянджъри, които са напълнили до горе количките с ядене, пукане и пиене, до там му стига пилето на бай ***, само ядене и тоалетна!
10
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София продължават да не съобщават от кой квартал са заразените.Интересно ако някой от заразените е продавачка, сервитьорка, готвачка как установяват контактните и лица.
9
14
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига сте се паникосвайте ве *** , от глад и рак измряха повече. Толкови овчо *** племе
8
14
 
5
 
! Отговори
селянин преди 4 години
абре от три дена кашлям кат магаре и имам 39.5 градуса температурадали не съм фанал некой трипер
7
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Личи им как лъжат вече тез мошенници
6
14
 
30
 
! Отговори
Лошо преди 4 години
Прави ли ви впечатление как нараства броя на починалите - по един през няколко дни,по двама.трима,4-*** и вече по 5-***. Бавно,бавно,почти незабележимо.Лошото е все още зад ъгъла,бъдете внимателни и спазвайте дистанция.
5
7
 
7
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 4 години
Добро заглавие! От 41 заразени, 42 излекувани!