Около 280 хиляди са имали контакт с COVID-19, пресметна Мангъров

Според негови изчисления у нас има 0.04% смъртност
21 май 2020 11:04, Петя Славова
41
Около 280 хиляди са имали контакт с COVID-19, пресметна Мангъров
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

При седем милиона население на България достоверно и доказано има 280 хил. души, които са имали контакт с COVID-19, като огромната част от тях не са разбрали. Това заяви пред bTV началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров.

Той обясни, че заключението може да се направи от резултатите с PCR тестове у нас и от резултатите за изградени антитела срещу COVID-19.

"3.86% от направените PCR тестове са положителни. В друго проучване от 31 хиляди души е установено, че над 1200 души имат антитела - т.е. по-малко от 4%", подчерта инфекционистът.

Той уточни, че смъртността от коронавирус в момента е 0.04%, което значи, че умира 1 на 2500 души. За сравнение даде смъртността при морбили, която е 1 на 1000 души. По думите му, броят на смъртните случаи може да се съпостави с този при сезонния грип.

Още по темата

По думите му ниската смъртност у нас се дължи на факта, че няма много възрастни хора над 80 и 90 години.

"Има единици, но средната продължителност е далеч по-ниска от тази в редица други страни. Средната възраст на хората, които са починали в Италия от коронавирус е 80 години. У нас средната възраст е между 73 и 74 г.", обясни Мангъров.

"Представете си, че имаме две болници - в едната има отделение за недоносени деца, в другата няма. При вътреболнична инфекция в едната болница с неонатологията ще има смъртни случаи, а в другата няма да се случи нищо. Ако заменим недоносените с много възрастни хора, ще видим какво ще се случи". Такъв пример даде Мангъров по-малкото смъртни случаи в страната.

Според него предприетите противоепидемични мерки в България са били взети с най-добрите намерения. "Хубаво беше обаче да се направи малко по-умно и да се избегне тежък икономически удар. Прави чест на премиера Борисов, е чу гласа на науката от мен, а не гласа на страха. Той разбра какво му казах. След срещата ми с него хората не бяха затворени нито на Цветница, нито на Великден", коментира още доцентът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Мангъра екстраполациите стават за категорията с тазгодишни бисери от матурите
36
1
 
5
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Каквото и да е, не беше редно да разгласява личните си отношения с премиера.A gentleman never tells.
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В щатът Ню Йорк, починалите досега заради вируса са 0,15% от цякото население на щата. В Сан Марино са 0,12%, в Белгия са 0,08%. Като процент от заразените са в пъти повече, а Мангъров говори за смъртност от заразените - 0,04% от 300000 заразени.
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България никъде не е правено изследване за коронавируса, което да е представителна извадка. Това, че като са тествани потенциално заразени се откриват около 4-5% заразени, не означава, че това важи за цялото население на България. За грипа - по данните на НСИ смъртността при грипа през 2017 и 2018 е 0,1 човека на 100000, което е 1 човек на 1 милион. През 2005-2018 е била между 0 и 0,4 човека на 100000 души население.
33
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Луд умора няма."
32
18
 
12
 
! Отговори
Аз съм преди 3 години
Много е прав човекът. Възможно е дори и повече да са имали досег с вируса. А на вас какъв ви е проблемът? Ами не е толкова опасен, колкото и да ви се иска. Като грип е... По-добре е да не го хващаш... Супер адекватно и логично говори човека, освен това той е експертът, а не коментиращите тук :D Защото истински лекари и експерти няма да коментират под тези статии :)
31
12
 
19
 
! Отговори
питам се преди 3 години
Мангъров дали е от тези които са носили короната ? Явно вирусът уврежда и мозъчните клетки ,ако изобщо съществуват при него .
30
15
 
16
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Медиите продължават да му искат "мнението" ... Нямам думи ... Той говори различно от професори, вирусолози и прочие от ЦЕЛИЯТ свят ... Всичко това, за да си прави реклама на него и клиниката му. *** обаче му вярва ...
29
11
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Анонимен 25 ЯВНО ВЯРВАШ САМО НА МЕДИИТЕ А В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ ДЕЙСТВИТЕЛНОСТА Е ДРУГА. ТОВА ГО ПУБЛИКУВА ИТАЛИАНСКИ ЛЕКАР КОЙТО КАЗА, ЧЕ ЦИФРИТЕ КОИТО СЕ СЪОБЩАВАТ СА ДОСТА ИЗОПАЧЕНИ И НЕВЯРНИ. ПЛАЩА ЛИ НА БОЛНИ ОТ ДГУГИ БОЛЕСТИ ДА ГИ ВПИСВАТ КАТО БОЛНИ ОТ КОРОНА С ЦЕЛ ДА ИЗМЪКНАТ КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ПАРИ ОТ ЕС.
28
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и опитните мишки докат не ги инжектират с вируса за изследвания не знаят,не разбрали че са срещнали вируса под формата на контакт,след което инжектиране им правят тест за телестната температура има ли изменения + -,тест за наличност на вируса,но в концентрация ще е нещо допълнително спрямо кат за тест за антитела чиято възможност как природна в имунногенната им система за защита е в зависимост от наситеноста на вируса в областите на организма,как и за преливане на плазма от здрави,що ваксини.
27
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много повече са,тогава уж върлуваше грип тип Б,а е била короната.
26
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Черешката на тортата, която от Днес незнайно защо са пропуснали, е че според Мангъров Борисов толкова бил запленен от знанията и красноречието му, че накрая му казал:"Мангъров, ако бях жена щях да ти пусна!"
25
15
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И 300 000 да са имали контакт с вируса остават още 6 милиона поне.Вируса поразява повече възрастни хора и такива със сложни хронични заболявания, но те не са никак малко в България.Така, че неговата теория изобщо не е издържана и смислена в случая. Само се излага.
24
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Той уточни, че смъртността от коронавирус в момента е 0.04%, което значи, че умира 1 на 2500 души" ??????!?!?!?!?!Ако това беше вярно значи в Италия при 33'000 умрели трябва да има население90 милиона (реално Ит има население 60 милиона) и НИТО ЕДИН НОВО ЗАРАЗЕН ???Тоя е ТОТАЛЕН *** !!
23
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
22, взех, че прочетох статията и още веднъж разбрах, че на глупави съвети не трябва да се вярва.коронката на Мангъров беше, че "трябвало всичко да се направи по-умно"Демек както той казва.Тоя се натиска за нещо, я за министър, я за нещо друго. Дотегнал е страхотно на всички.Да не говорим, че прилича на изсушен чироз.
22
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 22"Май никой не е прочел статията ама си чешете езиците..."Ти четеш ли брътвежите на един луд??Ако да значи и ти си луд!!
21
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чета коментарите и или си пишете така да си вземете надника или просто да се чувставате горди че сте коментирали и вие. Май никой не е прочел статията ама си чешете езиците... А честно казано някой заключения на коментиращите пък направо ме смайват че разумно същество ще ги направи.
20
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 16Селски, това ми е РАБОТАТА!ТАКА ги изчислих.От изчислени печля пари.Статистическите данни от всички държави за вируса са достъпни и изчислениятаса ЕЛЕМЕНТАРНИ ако разбираш от статистика и стат. анализи.Това което виждам като обща картина го потвърждават всички топ-банкери в светаи позицията им е коренно различна от тази на МандрърУФ.Сега по-ясно ли е?Ако ти вземаш решения на принципа онче-бонче в което съм убеден то знай че има и мислещи за разлика от теб и 99% от българи
19
2
 
8
 
! Отговори
Статистика преди 3 години
не е толкова едноцветна картинката в Италия, както я описва. Едва ли не млади хора изобщо не са били засегнати:https://statista/statistics/1103023/coronavirus-cases-distribution-by-age-group-italy/
18
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров пак изпълзя.Дан се кани за министър на здравеопазването?80те % много си го харесват.