Хлорохинът е и опасен - уврежда зрението при по-големи дози

Българите са най-здрави от десетилетия насам, каза д-р Костов
27 май 2020 09:40, Красимир Ангелов
13

Преди няколко седмици у нас започна доставката на хлорохин, който се ползва за лечение на коронавирус. Но СЗО спря тестовете с лекарството, тъй като се смята, че то може да влоши състоянието на болните от COVID-19.

"Лекарството се използва от много години за лупус, малария, ревматоиден артрит. Това не е изненада, той има много странични ефекти, които не са свързани само със сърдечната дейност, която доказано уврежда. Води до тежки аритмии, уврежда зрението при по-дълготрайна употреба и по-големи дози", каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки д-р Николай Костов в ефира на "България сутрин".

Още по темата
Той посочи, че има проучване върху 100 000 пациенти и с доста голяма статистическа вероятност може да се твърди, че хлорохинът увеличава смъртността.

"При бременност може да увреди плода, защото преминава плацентарната бариера. Затова не се препоръчва на жени, които се готвят да забременят или са бременни", допълни д-р Костов.

И отбеляза, че това, което се случва в момента със заболеваемостта у нас, никога не се е случвало.

"Тя е толкова ниска, че можем да кажем, че българите са най-здрави от десетилетия насам. При нас това се усеща при потребленията на лекарства. Например, за респираторни инфекции спадът е до към 80%. Това са лекарства за лечение на висока температура, хрема, противовирусни средства, лекарства за деца", категоричен е председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Д-р Костов подчерта, че кризата се отразява и на техния бизнес.

"Спадовете при нас са много сериозни. Имаме спад на оборотите около 20- 30%, а в някои аптеки и повече, но важното е, че хората са здрави. В нашия бранш комуникацията за намаляване на ДДС-то тече от години. Непрекъснато даваме като примери различната ставка за лекарствата в другите европейски държави", коментира още той пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коронавирусът ни донесе Здраве, Мир, Екология, спря бежанците, евтини горива.Човечеството от столетия мечтаеше за тях.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Покрай сухото гори и мокрото. Защо трябваше да навреждаме и на грипа?Еколозите да го сложат в Червената книга. Може да изчезне като едрата шарка.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъра препоръча хората да се мешат, за да бъдат здрави. Мерките срещу коронавируса ще намалят всички респираторни заболявания.
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Определено има някакво предпазно действие но също така може да допринесе непоправими поражение. Формулата е Хлор! В момента се наблюдава един друг медикамент който от началото на 50те се ползва за психични заболявания и в последните няколко години за облекчение и лечение на Артрит - Lithium. Препарата има много силно вътрешно противовъзпалително действие. Не е безопасен, може да навреди на бъбреците и се налага честа кръвна проба за следене на нивата. Няма болни от С19 които го вземат редовно!
7
0
 
2
 
! Отговори
cvbv преди 3 години
Всички лекарства са опасни при по-големи дози. Само че са доста по-скъпи от хинина и печалбите от тях са по-големи. Затова бялата мафия се убива да ни "доказва" колко са вредни евтините лекарства.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абееее ... по добре жиф ама с учила от колкуту умрял, ама без ...
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите са здрави, но масово са хронично болни.Що за *** е този доктор Костов - аптекар?
4
0
 
6
 
! Отговори
дамн преди 3 години
Че то и аспирина е опасен при по-големи дози
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв доктор е г-н Костов...
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До болен здрав носи!А в Русия колко е продължителността на живота?Или Русия не е в Европа?
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забележете важното в случая - българите са ЗДРАВИ. И от кога са здрави? От както спряха да посещават лекари.Дали и смъртността за тези 2 месеца яростна пандемия не е спаднала?Рано е все още за изводи,нека видим за 2020 смъртността и ако е по-ниска от 2019 извода ще е кристално ясен.