Тръмп пие хидроксихлорохин, но това е опасно за здравето

Лекарството има много странични ефекти
19 май 2020 18:35, Нели Христова
95
Тръмп пие хидроксихлорохин, но това е опасно за здравето
Снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп за пореден път хвърли екипа си от медици в смут, след като обяви, че на своя глава приема хидроксихлорохин от 10 дни, без лекарите му да са го препоръчали. По думите му, той започнал да го приема, защото бил "чувал много добри неща за него".

Още по темата

Но учените все още правят проучвания, за да разберат има ли ефект от хидроксихлорохина. За сега обаче това, което се знае за медикамента е, че има странични ефекти от него. 

Какво казват експертите?

СЗО първа изрази притесненията си от това, че хората сами са започнали да приемат хидроксихлорохин. Те предупредиха, че лекарството им нанася повече вреди, отколкото ползи. На същото мнение са и здравните експерти в САЩ.

Доктор Рик Брайт, който ръководеше разработването на ваксина в Америка, но бе свален от поста си през април, казва, че "твърденията на Тръмп са изключително разсейващи за десетките федерални учени". Американската агенция по храните и лекарствата, която одобри използването на хидроксихлорохи само в крайни случаи, също предупреди за възможни странични ефекти от употребата му.

Има ли доказателство, че хидроксихлорохинът лекува COVID-19?

Още през април Тръмп споменава използването на хидроксихлорохин по време на брифинг в Белия дом. "Няма какво да губим. Взимайте го", заяви той.

Бразилският му колега, Жаир Болсонару също публично заяви, че  "хидроксихлорохинът работи при всички случаи". Заради тези твърдения, лекарството започна да се изкува глобално.

Когато Тръмп отново споменава медикамента през март, търсенето на хидроксихлорохин и хлорикин скача двойно. По подобен начин, когато президентът заяви, че трябва да се намери начин да се инжектира дезинфектант в хората, броят на гражданите, които са пили белина, за да се предпазят от COVID-19, се увеличи рязко.

Лекарствата, съдържащи хлорикин, се използват при лечението на малария, за да се спре силната треска и възпалението. Учените се надяват, че медикаментът ще има добро въздействие и върху коронавируса. Изследванията не са напълно готови, но засега изглежда, че хлорикинът наистина въздейства върху COVID-19. Но води и до сериозни увреждания на бъбреците и черния дроб.

Проведени са повече от 20 изследвания във Великобритания, Италия, Испания и Китай. Провеждат се и в САЩ, където лекарите предпочитат да използват хидроксихлорохина в комбинация с други лекарства. 

В кои държави е позволено използването на лекарствата?

Американската агенция по храните и лекарствата позволи използването на медикамента само в крайни случаи и за определен брой пациенти от COVID-19. Това обаче не означава, че тя признава, че лекарството има ефект върху болните, а само, че то може да се използва при специфични обстоятелства. На 24 април агенцията предупреждава, че хидроксихлорохинът може да накара сърцето на пациентите да излезе от ритъм.

Франция също позволи използването на лекарството, но от министерството на здравеопазването не пропуснаха да отбележат, че има много странични ефекти. В Индия хидроксихлорохинът се взима от медиците и семействата, които са били в контакт с болен, "за да се предотврати тяхното разболяване". По-късно обаче здравните власти предупредиха, че лекарството е експериментално и трябва да се използва само в специални случаи. 

Бахрейн, Тунис и Мароко също използват хидроксихлорохина за лечение на COVID-19. В много държави продажбата му в аптеките е забранена, за да имат болниците достатъчно запаси от лекарството. Други, като България, забраниха износа му. 

Но за сега СЗО не одобрява използването на хидроксихлорохин за превенция на коронавируса. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До ЗащоБез джин е много опсано!
77
5
 
10
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Въобще най-опасно е да пиеш вода - учените са установили, че абсолютно всеки, който поне веднъж в живота си е пил вода, е или умрял, или неминуемо ще умре.А иначе CNN и СЗО са известни с правдивата си информация.
76
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грешка, първо да се допита до Беър Грилс какво да пие. Второто самият той го спомена да се инжектира, но може и да се пие стига да не е от метиловия.
75
6
 
8
 
! Отговори
Златка преди 3 години
Швеция, Германия и Русия!Не дей чети както дявола евангелието, хващайки се като удавник за сламка във всеки нератив, а кажи дали същнота не е вярна?Народите които пият основно ТВЪРД алкохол масово нямат смъртни случаи.За щастие България е от тях!
74
0
 
3
 
! Отговори
нищо чудно преди 3 години
Конгреса трябва да раследва.Давност за престъпления срещу човечеството няма.Да се чудиш нашите депутати гласували за задължителни ваксинация дали няма да ги завърти шайбата?
73
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Запитайте се какво е общото между Швеция Скандинавия и Германия. И трите държави са северни народи"Златка, Вие ли сте? То тя Германия е на Скандинавия столицата.
72
4
 
2
 
! Отговори
Въпрос към учените преди 3 години
Запитайте се какво е общото между Швеция Скандинавия и Германия.И трите държави са северни народи, и пият! За някой ще е изненада но немците също пият. Ако не сте чували е защото немците са културни хора и не правят много зулуми, но в Германия както в Русия, Скандинавия и като цяло в северното-европейските народи се пие.Може би има връзка със низкия брой умрели?
71
2
 
7
 
! Отговори
Корона без лекарства преди 3 години
При мен Алкохолът помогна. По 1 чашка силен концентриран алкохол по обяд и по 1 чашка вечер.Повече не защото тогава се разтупва много сърцето.Мисля че това имаше в предвид Тръмп като каза да пием дезинфектант - чашка уиски. Не както някой хора го разбраха - буквално!
70
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗащоНе е опасно, напротив.Аз приемах хлорохин по лекарско предписание, благодарна съм.
69
3
 
6
 
! Отговори
Защо преди 3 години
Тоникът съдържа хинин. Не е ли опасно?
68
3
 
6
 
! Отговори
Е? преди 3 години
Аз пия мастика! Короната бяга надалеч а и жената доволна кат си легнем...
67
2
 
4
 
! Отговори
БПФ преди 3 години
До ДоналдРазкажи де, разкажи. Кой го спаси от фалит?Ти като не си клоун, но си Ентелегент и непризнат гений, що се гърчиш в някаква мухлясала панелка - вместо с твоите фантастически интелектуални заложби да спасиш света?
66
8
 
3
 
! Отговори
Доналд преди 3 години
Тук някакви овце му пляскат на този клоун - чудя се дали знаят кой е баща му и кой го спаси от фалит когато дължеше милиарди на целият свят? Елементарни душици ми говорят за някаква ос Тръмп - Путин. Две мутри, които са били мутри от раждане, имащи милиарди чрез корупция, членове на едни и същи задкулисни клубчета.
65
2
 
12
 
! Отговори
Аз преди 3 години
До АнонименРадвай се , че е Данчо, а не Килъри, че сега щеше да е страшно.
64
3
 
7
 
! Отговори
БПФ преди 3 години
Това съединение бе активната съставка в аналгин-хихинът, помните зелените хапчета, които ядяхме навремето без рецепта - при всеки грип или настинка. Бяхме ДЕЦА... и никой не умря. СЗО изобщо НЕ се интересуват от здравето на хората - а само от ПАРИТЕ. СЗО продължават яростно да отричат, че пушачите много по-рядко се разболяват от К19, въпреки че първо китайските специалисти, а после и тези от "Луи Пастьор" го заявиха категорично и нищо чудно, това което понякога е отрова, друг път е лекарство.
63
2
 
7
 
! Отговори
Оverkill преди 3 години
Оставете го Тръмп....щом СЗО не са го одобрили,значи работи....ще опитат да си пробутат ваксините и някой да направи милиончета вместо да кажат че нещо ефтино е ефикасно....
62
2
 
6
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Имам чувството че следващите стъпки на Тръмп саЗакон за мира (с Р......я)Закон за Земята да оземли разорените селяни от ОклахомаЗакон за защита на държавата да уволни цялата потомствена проституираща партокрация на Държавна издръжкаЗакон за парите да върне златния стандарт.
61
5
 
5
 
! Отговори
решетников преди 3 години
бе тои белина пи та некъв илач няма да пие
60
3
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Един дух духал на друг дух, който имал дух на дух.
59
1
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Пичове,Най-вероятно пие онези хапчета ММS, за които гонеха бургазлията. Явно на човека му е писнало битието на доволен милионер и иска да бъде ЕКСПЕРИМЕНТАТОР. Всеки сериозен експеримент е първо върху себе си. Така Шуми прие духа на Сена на фаталния завой. Духът е нещо непреходно. Той се предава и прелива от един на друг. Като искра, която никога не гасне.