България на девето място сред страните с най-добри пенсионни системи

Най-добро пенсионно осигуряване имат в Швеция, Белгия и Дания
29 май 2020 05:30, Красимир Ангелов
84
България на девето място сред страните с най-добри пенсионни системи

България се нарежда на девето място сред страните с най-добри пенсионни системи в света, става ясно от проучване на Allianz Global Pension Report 2020, направено сред 70 държави.

Най-добро пенсионно осигуряване имат в Швеция, Белгия и Дания, следвани от Нова Зеландия, САЩ и Австралия, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

На седмо място е Холандия, на осмо - Норвегия, на девето - България, а десетата позиция заема Канада. Авторите поставят германската пенсионна система на 26-то място в рамките на проучването си, цитирано от германското издание Der Spiegel.

За сравнение съседната на България Румъния заема 50-то място в класацията на Allianz, Турция - 42, а Гърция -58.

Като цяло съществува ясна пропаст между богатия Запад и развиващите се страни. Има и някои изключения. В челната десетка попадат западни развити страни, следвани от Китай на 11-та позиция. По-крайните позиции са отредени най-вече за по-бедните страни като Лаос, Кения и Ливан, заемащи дъното на класацията.

Но четири от шестте най-лоши пенсионни системи за всеобщо учудване имат богатите петролни държави  - Саудитска Арабия, Бахрейн, Катар и Обединените арабски емирства. Франция се нарежда на 51-о място, доста след Египет и Колумбия.

В Дания и Холандия се разчита на стандартен пенсионен модел, който е един и същ за всички. А в Швеция, която заема първото място в проучването с най-добра пенсионна система, осигурените са длъжни да управляват част от пенсионното си осигуряване на капиталовия пазар. Но това най-вече се случва в държавен фонд с изключително ниски разходи. В Швеция, в зависимост от възрастта на осигурените, вноските се инвестират или преразпределят в по-рискови акции, а преди пенсионирането - в по-сигурните облигации.

"През последните години демографската и пенсионната политика бяха засенчени от други политики, предимно от изменението на климата, а в момента борбата срещу пандемията на коронавирус", коментира главният икономист на Allianz Людовик Субран. Според него обаче не трябва да се пренебрегват данните, които сочат, че промените в демографската картина скоро ще се превърнат в горещ проблем.

Още по темата прочетете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама така съм са смялл, ам тк съ смяхх, че сълзи излезоха на учите
54
1
 
11
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Така значикогато имаш найниските пенсии в гейропата си с една от найдобрите пенсионни системи,така ли?Бравос,евала и дерзайте в същия дух.....
53
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рядко има статии по които има единно мнение!
52
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, че са магистрати, полицаи и военни - пенсионират се млади, взимят десетки заплати на куп и високи пенсии. Ако се извадят от уравнението и ще паднем със стотина места в класацията.
51
0
 
18
 
! Отговори
Пенсия преди 3 години
Всяка година наште пенсионери ходят на море в чужди държави, греманските пенсионери им завиждат неистово...хахахах
50
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви са тези хапчета дето се пият преди да пишеш статия? И аз искам?Такива има много в психиатрията, ама не съм виждала свободни!Ле лей страшни сте *** или толупи беше? Метафорка де!
49
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВЯРВАМ... ИСТИНА Е!!!
48
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както всичко друго в България на хартия изглежда страхотно .... хахаха
47
0
 
13
 
! Отговори
ПенЦия преди 3 години
Денят ми започва отлично.Казаха ми, че съм добре и се скапах от смях. Смехът е здраве. Да благодарим на политиците, че се грижат на нашето здраве, като ни разказват вицове.
46
0
 
13
 
! Отговори
Бойко Борисов Бог преди 3 години
Не,бе!Първи сме!Българския пенсйонер има достойна пенсия,която реализира по достойнство в хипермаркетите!Ходи по морета и океани,и континенти и острови!За пример сме!
45
0
 
15
 
! Отговори
game1 преди 3 години
Нито сме първи, нито сме април! Автора е объркал датата за пускане на статия. Иначе е вярно - системата е ок. Младите след време може и да взимат добре, но не е сигурно!
44
0
 
14
 
! Отговори
Статист преди 3 години
Случват се статистически грешки.
43
1
 
11
 
! Отговори
6 преди 3 години
Пък ний дъ ни знаймъ туй нящу !Глей , глей !Преди десети имаше подобен виц " Ние сме били добре !"" Е, е ...откъде знаеш ?"Първият " Абе , ти не четеш ли вестници ?"Та и сега нещо подобно .От други научаваме , че сме добре пак !
42
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много обичам вицове от рано сутринта :)
41
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес да не е 1 април? Вярно че е студено като за април
40
0
 
25
 
! Отговори
Odpo преди 3 години
Най-голямата гл уп ост, която съм чел НЯКОГА НЯКЪДЕ!!! Нямате срам, ей!
39
0
 
1
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 33Може!
38
0
 
15
 
! Отговори
Ммм преди 3 години
Красимирчо, ти дето си писал тая статия, да те питам аз добре ли си ?Струва ми се че имаш спешна нужда от една пенсия към 300лв(даже ти е много) и да те оставят да живееш с нея,ама само с нея цял месец.
37
0
 
10
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
"България се нарежда на девето място сред страните с най-добри пенсионни системи в света"Сигурно системата е добра!До 09.09.1944 Емануил Гешев е управител на на пенсионното осигуряване /брат на Никола Гешев известния полицай/!В управлението на системата е проблема!Пенсионното осигуряване е фалирано няколко пъти! То и България е фалирана няколко пъти!Може някой знаещ повече да пише повече подробности!
36
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предизборни лакардии. Много смешна статия.

Спонсорирани публикации