Пращаме първите пилоти за обучение на F-16 в САЩ

Подготовката на четиримата военни ще продължи над 3 г.
65
Пращаме първите пилоти за обучение на F-16 в САЩ
Снимка: Президенттство

Първите четирима български пилоти заминават на обучение в САЩ заради самолетите F-16, които ще бъдат въведени на въоръжение в българските ВВС. Това са майор Стоян Петков, капитан Александър Велинов, капитан Тодор Тодоров и старши лейтенант Симеон Георгиев от военното формирование 28 000 Граф Игнатиево.

С първата група пилоти се срещна президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев днес на "Дондуков" 2. В срещата участва и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Българската авиация отдавна се нуждаеше от нов изтребител със съвременни отбранителни способности, заяви президентът и пожела успех на летателния състав. Румен Радев подчерта, че предстоящото обучение е сериозна инвестиция от страна на българската държава, голямо признание, но и голяма отговорност за младите пилоти. От тях ще се очаква не само да усвоят новата техника, но и да вложат своя принос за модерното развитие на Военновъздушните сили на България.

С пилотите се срещнаха също министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Изпращаме едни подготвени млади хора, за да се обучават на нова техника. Това е бъдещето на българската авиация, каза министърът на отбраната, цитиран от МО.

"При цялото ми уважение и с най-добри чувства към самолетите МиГ-29 и останалата ни бойна техника, бъдещето ни е друго и вече залагаме на нов тип боен самолет", допълни още Каракачанов, който подари на четиримата военнослужещи малки икони на Свети Георги, покровителя на българското войнство, с пожелание да ги закриля и да им дава сили и увереност.
 
Най-старшият от групата майор Стоян Петков заяви: "Отговорни сме, знаем, че това, с което сме се заели, е сериозно и ще се справим".

Усвояването на новата авиационна техника ще се извършва чрез специализирана подготовка на българските военнослужещи в различни военновъздушни бази на територията на САЩ, по график и програми, използвани при подготовката на пилотите от американските Военновъздушни сили.

В началото българските пилоти ще преминат 9-седмично обучение по специализиран английски език, което ще се проведе в Центъра за езиково обучение във Военновъздушна база "Лекланд", Сан Антонио, Тексас. След успешното завършване на курса ще започне основната им подготовка по приучване за изпълнението на полети на самолет F-16. Тя ще продължи около 3 години и 4 месеца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия как ще карат по два самолета едновременно? Или пращаме четирима, защото като свалят един самолет, момчето катапултира и сяда в резервния. Ами ако хвата коронавирус и станат негодни за летене. Трябваше да пратим поне 20 човека за обучение. И няма нито една жена. Позор! Добре че от етносите има.
30
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия четиримата ще се учат да карат самолети цели 4 години.След 4 години ще имаме възможност за пилотиране на 4 самолета. Тези 4 самолета са 1/3 от авиескадрила, която е тактически най-малкото формирование в авиацията.4 самолета не правят никаква разлика. Турция дотогава ще имат Ф-35.Тия, които пишат сега си нямат никакво елементарно понятие от военна тактика.Това е някаква лоша шега с българите.След като фалираме ще искаме сами Турция да ни присъедини и да ни плаща борчовете.
29
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малеееее, соросоидчетата ще бият злобарки днес....
28
7
 
11
 
! Отговори
ист преди 3 години
С Ф 16 ще защитаваме страната си от източен агресор.Ако бяхме купили Грипен, президента щеше да го ползва за разходка и още нещо.
27
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
F-35 се наричат така, защото един летателен час струва 35 хиляди долара. Както се казва по шопски, cheap to buy but not to fly.
26
1
 
9
 
! Отговори
Мда преди 3 години
До Анонимен 30Няма такова нещо. Явно не си наясно с нищо около самолетите за които си седнал да говориш. Всъщност прицелната и радарната им системи са на нивото на най-модерните самолети (изключвам шлема на Ф-22 ките), а боевите им качества са просто подходящи за друга концепция на водене на въздушен бой. По една случайност тази концепция е залегнала и доктрината на държавите, които разработват евентуалните "противникови" изтребители, което прави Ф-16 ОСОБЕНО подходящи за нашите цели.
25
7
 
14
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 3 години
Пореден позор за русия."Вагнеровци" бягат панически от фронта в Либия,отново бити и "обезчестени"След погрома в Сирия ,когато американците "изпариха" 600 *** сега и в Либия ги ритат позорно.Смяяяях!,Капитан "Айше" им отстреля безаналоговата тенекия с едно натискане на копчето на "допотопния" F16,та някои другари тук боядисаха гащите в кафяво
24
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 31С тези самолети спираме да наливаме пари в икономиката на потенциалния си враг. Ясно, точно и конкретно.
23
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 31Тези самолети, като част от силите на НАТО са за неутрализиране на евентуална руска агресия. Точно, ясно и конкретно.
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 23"Ние" = българите.Няма да ме разбереш, *** не сте българи, затова задаваш такъв неадекватен въпрос.:)))))
21
2
 
8
 
! Отговори
Луд преди 3 години
Какво общо има с цялата история, тоя в дъното на масата?
20
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 11"След още 4 години самолета Фъ-Шишнайшит ще навърши точно полвин век."Теоретичния модел може би, но не и версията която купихме. А радара е от 21 век. Рушитата колко самолета имат с такъв радар? Май 3.:))))
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Срам за България! Веднага да се даде информация кои са пилотите, какви роднински връзки имат с висши военни или с властта, въобще всичко!
18
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 19 За кое от руските железа искаш да ти напиша ден и година когато е свалено от Ф-16? Избери си едно, че ме мързи да пиша за всичките:)
17
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците много неща даваха и направо се чудя защо всички благословени държави под крилото на СССР се разбягаха и се присъединиха към НАТО и ЕС. Странна работа.
16
9
 
16
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До анонимен 9Не говори глупости другарю. Руснаците никога не са ни давали нещо без пари, напротив, винаги са ни продавали всичко на завишени цени. Дори след като ни освободиха през 1878 година, поискаха пари за освобождението ни!
15
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 12А гадно ли ти е, че ни изпуснаха рашките или МНОГО те е яд.Чакам с нетърпение когато започнем да ги използваме. Жалко, че тогава това с "рисуването" няма да можеш да го използваш. Нищо де, ние ще го изпозлваме за рисуването на прицела на Блок 70 върху нищо неподозиращи Панцири и рушита в Овехтели Тута.
14
9
 
6
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
А американците и на двойна цена ги дават даже
13
6
 
9
 
! Отговори
До 9 преди 3 години
Мерси, не щем вече с руснаците, може да си задържат самолетите.
12
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7Ф-16 е свалял: МиГ -21МиГ-23МиГ-29 Су 25Су 24:)))))