Пращаме първите пилоти за обучение на F-16 в САЩ

Подготовката на четиримата военни ще продължи над 3 г.
65
Пращаме първите пилоти за обучение на F-16 в САЩ
Снимка: Президенттство

Първите четирима български пилоти заминават на обучение в САЩ заради самолетите F-16, които ще бъдат въведени на въоръжение в българските ВВС. Това са майор Стоян Петков, капитан Александър Велинов, капитан Тодор Тодоров и старши лейтенант Симеон Георгиев от военното формирование 28 000 Граф Игнатиево.

С първата група пилоти се срещна президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев днес на "Дондуков" 2. В срещата участва и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Българската авиация отдавна се нуждаеше от нов изтребител със съвременни отбранителни способности, заяви президентът и пожела успех на летателния състав. Румен Радев подчерта, че предстоящото обучение е сериозна инвестиция от страна на българската държава, голямо признание, но и голяма отговорност за младите пилоти. От тях ще се очаква не само да усвоят новата техника, но и да вложат своя принос за модерното развитие на Военновъздушните сили на България.

С пилотите се срещнаха също министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Изпращаме едни подготвени млади хора, за да се обучават на нова техника. Това е бъдещето на българската авиация, каза министърът на отбраната, цитиран от МО.

"При цялото ми уважение и с най-добри чувства към самолетите МиГ-29 и останалата ни бойна техника, бъдещето ни е друго и вече залагаме на нов тип боен самолет", допълни още Каракачанов, който подари на четиримата военнослужещи малки икони на Свети Георги, покровителя на българското войнство, с пожелание да ги закриля и да им дава сили и увереност.
 
Най-старшият от групата майор Стоян Петков заяви: "Отговорни сме, знаем, че това, с което сме се заели, е сериозно и ще се справим".

Усвояването на новата авиационна техника ще се извършва чрез специализирана подготовка на българските военнослужещи в различни военновъздушни бази на територията на САЩ, по график и програми, използвани при подготовката на пилотите от американските Военновъздушни сили.

В началото българските пилоти ще преминат 9-седмично обучение по специализиран английски език, което ще се проведе в Центъра за езиково обучение във Военновъздушна база "Лекланд", Сан Антонио, Тексас. След успешното завършване на курса ще започне основната им подготовка по приучване за изпълнението на полети на самолет F-16. Тя ще продължи около 3 години и 4 месеца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
9
 
19
 
! Отговори
Хаахх преди 3 години
До АнонименРуснак никога не дава нищо без пари.
10
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не пропуснем да кажем, че обучението на тези хора също е включено в парите, които платихме. Щото нали любимата мантра на ревльовците е колко е струвал целия масраф. Ами, толкова, щото се прави както трябва.
9
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама всички ли ще се учат да рисуват Ф16
8
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС, НАТО, ГЕРБ, Ф16, нещо неясно другари?
7
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време руснаците ни даваха самолети без пари и праща ха хора тук да обучават нашите
6
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев дали се е разплакал като ги е изпращал :))))
5
12
 
11
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 3 години
Еми време беше. Това не е някой съветски самовар за да няма нужда от обучение в чужбина, а боен самолет, доказал се в редица боеве. Сигурен съм, че Льотчика им е говорил през зъби, защото ще трябва да връща комисионните взети за Грипен!И да виете като линейки другари, това е положението. Свиквайте!
4
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха горките позитанци, пак нервна криза
3
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно Радев да изпраща бъдещите пилоти на Ф-16 е гавра.
2
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каракачан ще ходи ли?Дано успее да влезне в самолета,че кактосе е о.винил.
1
16
 
11
 
! Отговори
zeus преди 3 години
Може и да ги пратят да носят тухли на строежа на завода, където ще ни сглобяват хвърчилата :)