Борисов: САЩ са наш съюзник и стратегически партньор!

Премиерът разговаря по телефона със секретаря по търговията Уилбър Рос
154
Борисов: САЩ са наш съюзник и стратегически партньор!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

САЩ са сред водещите външнотърговски партньори на България, заяви премиерът Бойко Борисов, който разговаря по телефона със секретаря по търговията на САЩ Уилбър Рос.

Премиерът изтъкна осезателното задълбочаване на ползотворното сътрудничество между България и САЩ, особено след срещата му с американския президент Доналд Тръмп през ноември 2019 г. и провелия се в София в началото на настоящата година Стратегически диалог България-САЩ.

Министър-председателят изрази увереност, че като съюзници и стратегически партньори, България и САЩ ще продължат и занапред да надграждат взаимодействието си, както на широка двустранна основа, така и в рамките на НАТО и сътрудничеството ЕС-САЩ.

Премиерът Борисов обърна внимание на търговско-икономическите връзки и значението на американските инвеститори за България. Министър-председателят приветства нарастващата инициативност на американската страна за задълбочаването на бизнес контактите с българските компании.

Министър-председателят акцентира също върху сътрудничеството в енергийната сфера. Борисов беше категоричен, че водещ приоритет за българското правителство е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Министър-председателят напомни, че през 2019 г. Българя реализира за първи път доставки на втечнен природен газ за българския пазар - общо 500 млн. куб. метра, в това число и от САЩ на конкурентни цени.

Премиерът Борисов отбеляза напредъка по изграждането на интерконектора Гърция-България, който ще осигури възможност целият регион да получава алтернативни доставки на природен газ от различни източници, в това число от Каспийския регион. Борисов изтъкна, че в момента строителството върви с усилени темпове, като разчистеното трасе на българска територия е над 50 км., а на гръцка - над 15 км. Очаква се до две седмици гръцката компания АВАКС да докара в България и машина за автоматични заварки, с което значително ще се увеличи скоростта по изграждането на интерконектора. Производството и доставката на тръби също се извършва ритмично и над 70 км. от тръбите са доставени и се складират в три бази в България.

Министър-председателят Бойко Борисов обърна внимание, че в пълна синергия с интерконектора е проектът за изграждане на терминала за втечнен газ до Александруполис. Премиерът напомни, че в началото на настоящата година „Булгартрансгаз“ ЕАД сключи предварителен договор за закупуване на 20% дял от проектната компания, която ще изгражда терминала. Борисов изтъкна, че така страната ни има реално участие в реализирането на проекта и принос за възможността втечнен природен газ да бъде доставян от различни източници, включително от САЩ, Катар, Израел и др. Според премиера за важността на проекта е показателно и това, че Булгаргаз вече е резервирал количества природен газ за период от десет години.

В рамките на разговора премиерът Бойко Борисов отбеляза предизвикателствата, пред които светът е изправен заради кризата, породената от COVID-19. Министър-председателят акцентира върху навременните мерки, които страната ни предприе в борбата срещу заразата. Борисов благодари и за цялостната американска подкрепа в полза на усилията на България да се противопостави на разпространението на COVID-19. Изрази също така увереност, че тясното сътрудничество за справяне с пандемията и за възстановяването на икономиките след това ще генерира и нов импулс за стратегическия диалог между България и САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
8
 
! Отговори
Daa преди 3 години
Фаш са съюзници с далавераджиите.
103
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 102Ти какво си представяш, някакви масови вакханалии ли?Нашите момчета ще пресрещат вражески самолети близо до българска територия и ще ги "съпровождат". Просто на рушките кошничари ще им е доста кофти да гледат през плексигласа българския трибагреник на модерни западни самолети. А не дай боже някой от тях да реши да се прави на герой.:)))))
102
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно заплатите закъсняват-няма го" Тонката"с голямата баданарка .Или визитацията още не е минала .
101
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приказки от Шехерезада!
100
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига си лазил Боко ,по-удобен няма да станеш,глей само дЗ ме се обърне палачинката наесен.
99
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ти и компания сте наши противници и стратегически врагове.Като стане напечено-бля бля,вирус,сащ ,комунисти....изтъркахте се и ви лъснаха някои части.
98
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДо 98Интересно ми е да видя как мачкаш с 8 самолета, пък било и руските кошници.Накратко, не ставай смешен.
97
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДрОгаре свиквате ли с новите реалности ?
96
2
 
4
 
! Отговори
Божидар Петков преди 3 години
А защо да не са ОАЕ, например? Там има един твой приятел, който всеки път ти праща "честитки" по Фб или Туитър!
95
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Твой партньор трябва да е бай ставри от западно крило на Централния
94
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До HeinrichHimmlerГорките рушита, още не можете да преживеете, че взехме самолети с които да мачкаме рушките кошници.Между другото, като недоволствате, че трябва да получим самолетите след 3 години, я кажете, колко време ремонтирахме миговете, че не си спомням? Май някъде между 5 и 10 години. Това е РЕМОНТ, не да ти ги произведат наново.
93
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя още ли е премиер не го ли е сменил Божков
92
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички сме за сащ...)
91
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е хитър! Знае че,някои от евродържавите ни спъват - Франция, Нидерландия,Белгия,или поне не ни подкрепят и затова си подсигурява гръб от САЩ.Не затваря евентуални вратички,почти винаги успява да намира подкрепа във външен план! Личи че е научил от Тато тънкостите.
90
9
 
3
 
! Отговори
ПАРТНЬОР преди 3 години
България е партньор на САЩ и ЕС но ти си оставаш партньор на Русия ! ха ха ха ха
89
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ФАЩ СА НАШ СТРАТЕГИЧЕСКИ ГОСПОДАР И РОБОВЛАДЕЛЕЦ!Яжте им на фаЩшагите прескъпите тенекии,които може и да ви изпратят след 10 години!*** си бяхте и такива си останахте,фашагопоклонници!
88
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приятел със САЩ докъто си на Кайшка :))) Секне ли им Интереса , пускат Самолета :)))))).
87
2
 
21
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 3 години
Титан си другарю Борисов!!! Титан на глупостта...
86
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДА ЖИВЕЕ ЕВРОАТЛАНТИЗМА! КОЙТО Е ЕВРОАТЛАНТИК Е БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТ!
85
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЛЕДВАНЕТО НА РУСКАТА ПОЛИТИКА ДОВЕДЕ БОЙКО ДО ЗАГУБА