Още 90 г. жените ще догонват мъжете по заплата, COVID-19 задълбочи пропастта

90% от хората все още имат някакво предубеждение спрямо дамите
Обновена: 14 юни 2020 08:58 | 14 юни 2020 07:43, Камелия Цветанова
223
Още 90 г. жените ще догонват мъжете по заплата, COVID-19 задълбочи пропастта
Снимка: Pixabay

51-годишната Самира Ахмед е едно от популярните телевизионни лица в Англия. Насочва се към журналистиката заради своята майка, която е актриса, писателка и водеща на кулинарни предавания за индийска кухня. Веднъж малката Самира я придружава по време на работа и остава възхитена от начина, по който всички останали бели хора в студиото се отнасят към нея. Тогава решава, че макар също да има по-тъмен цвят на кожата, това няма да е никаква пречка да бъде журналистка. И наистина така става.

Докато следва в Оксфорд, започва да пише за студентския вестник. След завършване става стажантка в Би Би Си, където бързо се утвърждава като добра репортерка, разказва „24 часа“.

Изпратена е да бъде кореспондент в САЩ. По-късно работи за “Дойче Веле”, британския Канал 4 и преди няколко години отново се връща в Би Би Си като водеща на новините. Миналата година обаче изненадващо тя завежда съдебен иск срещу британската корпорация. Причината е, че получава хонорар от 400 паунда за предаване, докато колега мъж взема 3000 за същата работа. Самира поиска 700 000 паунда неполучени възнаграждения за години, позовавайки се на законодателството за равенство между половете. И макар да не бе разкрито срещу каква сума бе постигнато извънсъдебно споразумение по казуса, телевизионната водеща стана вдъхновение за много жени по света да си търсят правата. По време на делото адвокатите на Би Би Си изтъкваха, че нейният колега е по-високоплатен, тъй като има “повече блясък в очите и е по-разчупен”, което съдът не прие като състоятелен аргумент и само засили съмненията, че към способностите на дамите все още се гледа с предразсъдъци.

Това всъщност се потвърждава и от нов индекс на ООН, който изследва равенството между половете. Проучването е направено в 75 държави, сред които е и България, и обхваща около 80 на сто от населението на света.

То показва, че въпреки десетилетията усилия да се премахне съществуващото неравенство около 90% от хората все още имат някакво предубеждение спрямо жените. Половината смятат, че мъжете са по-добри политически лидери, а над 40% ги посочват като по-успешни бизнес ръководители.

България е сред лошо представящите се в Европа по този показател. 77 на сто от българите признават, че имат поне по един предразсъдък, а 44% и по два. По-зле от нас са само румънците, при които процентите са съответно 86 и 61. На другия полюс са скандинавските страни, като в Швеция само около 30 на сто смятат, че жените не могат да са равнопоставени по някой показател. Педро Консейсао, ръководител на програмата на ООН, изготвила индекса, определи данните от изследването като шокиращи, тъй като показват, че хората само в шест от общо 75 проучени държави, са се освободили от предразсъдъци спрямо слабия пол.

Прогнозите на организацията са, че ако нещата се развиват по този начин, 67 страни, в които живеят 2,1 млрд. момичета и жени, няма да получат шанс за равенство до 2030 г. И това заключение е направено преди епидемията от коронавирус, която според бизнес анализатори има опустошаващ ефект върху перспективите на жените да имат собствена успешна кариера и да получават колкото колегите си мъже.

Изследване на британската неправителствена организация Fawcett Society е показало, че ако световната икономическа криза заради COVID-19 продължи дълго, на дамите ще са необходими още 90 г. да догонят господата по заплащане. Това е с 30 г. повече от предишната им прогноза. Причината е, че на милиони жени по света в момента се е наложило да не работят, за да гледат деца, по-възрастни родители или пък защото са в сектори, които са блокирани заради болестта. Такива например са туризмът, ресторантьорството, образованието и търговията на дребно.

“Смятаме, че неравенството на работното място ще бъде върнато десетилетия назад от тази криза, освен ако правителствата не се намесят, за да предотвратят това”, казва изпълнителната директорка на Fawcett Society Сам Сметърс пред “Гардиън”.

Според нея преминаването към гъвкави модели на работа, които заради пандемията в момента се въвеждат в някои фирми, е добра възможност да се помисли и как да се постигне равнопоставеност между работещите родители, а не нещата отново да се върнат към стария модел, когато майката е до печката, а бащата през повечето време отсъства, защото трябва да изкарва пари. А перспективата това да се случи е реална.

Проучване на Юнивърсити колидж в Лондон е установило, че 47% от майките вероятно ще изгубят своята работа или ще се наложи да я напуснат, ако и следващата учебна година обучението на децата ще се случва онлайн. “Жените влязоха в тази криза от икономически неизгодна позиция и се притесняваме, че въздействието върху техните доходи ще е най-сериозно, а перспективите за заетост ще са най-малки”, обяснява доктор Сара Рейс, ръководителка на изследователския екип. И до момента около 70 процента от хората с ниски заплати са от слабия пол.

“По време на криза работодателите са склонни да се връщат към конвенционалните начини на работа.
Бременността се счита за тежест, докато майките се разглеждат като разсеяни и по-малко ангажирани”, посочва Джоули Бърлей от неправителствена организация, защитаваща бременните жени. Тя допълва, че по време на епидемията вече се е видяла ерозия на техните права. Някои са били принуждавани да продължат да работят въпреки по-голямата опасност за тях, ако се заразят с коронавирус, докато са бременни.

Eкспертите смятат, че ще бъде жалко, ако промените, предизвикани от пандемията, бъдат в най-голям ущърб за жените. Според тях трябва да се използват поуките, които семействата са си взели, прекарвайки за първи път толкова дълго заедно вкъщи. Ако бащите са осъзнали, че животът им може да има друг вкус, работейки дистанционно и прекарвайки повече време с децата си, такава възможност да им бъде осигурена, а не да се робува на стари разбирания, че те са по-добри работници и затова естествената им среда е служебната обстановка, а не домашната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
3
 
1
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Жените все за пари приказват.Видяхме какво направиха комунистите с еманципацията.Изземаха от мъжете за да раздават на жените и създадоха поколение от жени вещоманки и силиконки. Като не раждате кой ще ви плаща пенсиите ве другарки?
145
0
 
0
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 3 години
Ето ви доказателство: youtube/watch?v=aMcjxSThD54
144
3
 
1
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 3 години
"Медиите" вече не сте фактор за общественото мнение, свиквайте, на всички ни писна от лъжливите ви провокативни "новини" като тази.
143
1
 
0
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 3 години
До АНОНИМЕН 007Така де, сигурно си прав. За себе си естествено. Ами ако всички работодатели кажат така? Как това допринася за демографската картина на БГ? Ще кажеш "Бе кво ме интересува, аз си гледам келепира!" Затова НЕ ВСЕКИ СТАВА ЗА РАБОТОДАТЕЛ. И там са нужни стратегическо мислене, морал, прозорливост и патриотизъм... Знам, че си хабя думите, ама си казвам мнението. Както се пее в една песен на "Ъпсурт - "Извинявай, ако такова..."
142
1
 
2
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 3 години
Бил съм в бизнеса, плащал съм заплати, но през ум не ми е минавало да деля хората на мъже и жени при заплащане за 1на и съща работа. "Жените ще догонват мъжете по заплата..." - не знам за какво говорят и защо в държавите, в които това е възможно, няма външен мониторинг на съдебната система, санкции, блокади, "ууу" и т.н., както щеше да стане, ако това беше в БГ.
141
7
 
6
 
! Отговори
АНОНИМЕН 007 преди 3 години
Аз като работодател не искам жени. Вечно в цикъл, мигрени, болнични, майчинства. Сори!
140
6
 
8
 
! Отговори
преди 3 години
В много случаи жени се назначават на работа защото са жени а не защото са непременно по - добри специалисти. В IT сектора жените се третират като полу-божества. За тях има много повече привилегии отколкото за мъжете и т.н. Това някак си не се отбелязва защото не е изгодно на неомарксистите, феминистите и постмодернистите. За тях светът е черен и само те могат да го подобрят като подредят хората според собсвените си критерии. Да ама не.
139
5
 
10
 
! Отговори
то си е казано преди 3 години
"защото са в сектори, които са блокирани заради болестта"жените си избират професии ,които не изискват квалификация ,не са трудни и съответно не особено ценни.кризата набързо 'окастри' сектори които не са жизнено необходими и пак се оказа ,че света зависи от черната работа която мъжете вършат.от сегашното статукво всъщност облагодетелствани са жените.
138
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости.Мъже и жени, работещи едно и също нещо в една и съща фирма получават същото възнаграждение...
137
3
 
4
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До лилиДрага Лили, помои наблюдения, жените обичат мужете с комплекси, особено ако комплексите са пет-звездни :)Как пък все мъжете сме комплексирани, а Ви е жените сте светици, вода света ненапита, богини , никога виновни , винаги сте жертви и т.н.Как да Ви повярвам, като в живота често виждам обратното !!!???И да, и това , коеоттвърдите, също е вярно, но рядко си признавате вината и грешките !!!Моля, говорете честно, без страх
136
2
 
1
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До анонимнаЕ, драга, да не би да твърдите, че жените не сте по-стока от мъжете?!Абе браво на Вас, за всичко си имате обяснение, когато Ви отърва :):):)К'во повече да кажа, айде, лек ден и повече усмивки въпреки трудностите !!!
135
3
 
3
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Този текст е под заглавието - какго тълкувате:"90% от хората все още имат някакво предубеждение спрямо дамите"Кои са хората и кои са 90% от хората :):):)
134
1
 
1
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До заблеяло ми агънце..Най-верният коментар !!!"Разделяй и владей' !!!
133
2
 
2
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До анонимнаАко коментарът Ви е до мен - амо според мен сте си достапрости, като гледам за какви мъже се женят някои жени, явно са мислили с доната си глава !!!Относно качествата на мъжете и жените - недейте и Вие да спорите кой е по-по-най !!!Творецът е създал и двата пола с ясно предназначение !!! И едният пол не може без другия, караниците са излишни, правата и на двата пола, трябва да се спазват и задълженията !!!Къщната работа повъзможност да се извършва от всички в семейството !!!
132
1
 
4
 
! Отговори
заблеяло ми агънце.. преди 3 години
... та разблеяло цяло стадо !Пуснаха ви класическа въдичка от рода :Левски-ЦСКА;червени-пембени;мъже-жени - и стадото се разблея !Какви коментари се вихрят, леле-мале , - не е истина !С такъв хъс да питахте шайката защо сте на това дередже - цена нямаше са имате ...Бе-е-е-е-е !
131
2
 
1
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До ДДРОнегСложно е да се определи кой колко да взема въз основа на полово разделение !!!Не омаловажавам женския труд след работа - домакинстване, деца и др., но и аз също помагах наравно, когато бях женен, така съм научен !!!Относно феминизацията - не видях женски протести за нераванствтоо в минната индустрия - там повечето работници са мъже, защо !!!Няма протести и е шахматният спорт - той също е разделен на мъже и жени, а не вярвам шахматните фигури да са много тежки ???!!!
130
3
 
1
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Наложеното изкуствено равенство не води до добро !!!Така ни беше наложео равенството през развития соц и видяхме докъде стигнахме !!!Някъде жените получават повече за същата работа, която вършат и мъжете или поне не по-малко, зависи от работата и кой колко допринася за извършването ѝ !!!И вярно, жената не получава пари за гледането на децата си след работа ... или пък получава ...детски... Новместо пари обикновено жената получава и повече от детската любов, това също да се вземе предвид !!!
129
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***, вие мъжете се жените за дебелички и грознички - факт. Феминистките са красиви и умни, а това не допада на комплексарите, каквито са 99% от мъжете. Красива и умна=самотна и самодостатъчна. Умирали за жените и децата си?! Бракът за жените е хазарт. Залагат всичко и губят всичко. Кой и колко печели, ако играе хазарт? Има такива, които печелят и те са рекламните лица на хазарта, наречен брак и семейство. Да изоставяте жените и децата си за вас е правило, а не изключение.
128
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, не знам дали има "мъжки" и "женски" професии, но имам приятелка, която кара ТИР, друга е радио инженер, а когато работеше Кремиковци, в заводите беше пълно с жени. И не става дума за соца, а за 2007 или 2008 г. Така, че твърдете ми вие, че нямало жени с такива професии.
127
4
 
2
 
! Отговори
Продължение преди 3 години
Това е и причината мъжете да заемат както най - ниските, така и най - високите позиции. Обикновено ниските позиции са свързани и с тежък физически труд, където мъжете също по физиологични, а не културни причини, са по - добре.