Д-р Симидчиев: Вирусът не се е променил, поведението ни се промени

Малко хора са видели заболели и особено тежко болни
23 юни 2020 10:12, Елка Василева
111
Д-р Симидчиев: Вирусът не се е променил, поведението ни се промени
Д-р Александър Симидчиев. Снимка: архив, БГНЕС

„Вирусът още е сред нас, все още е активен. Нищо не се е променило с вируса, само нашето поведение се промени“. Това подчерта пулмологът д-р Александър Симидчиев, член на медицинския съвет, който беше сформиран към правителството, пред БНР.

Според него масовото неспазване на препоръчителните мерки се дължи на това, че малко хора са видели заболели и особено тежко болни, „затова масата от населението чува само статистиката и не вижда реалната заплаха и се получава дисонанс“.

Още по темата

„Целта на вируса е да заразява повече хора. Единственото нещо, което можем да правим, е да се самоограничаваме и да предпазим себе си и обществото“, каза пулмологът.

„В научната литература никъде не се говори за отслабване на вируса. Ако той се адаптира към имунитета на популацията, ще изглежда, че по-леко боледуваме, но ще заразява повече хора. Общото количество хора, които карат боледуването тежко или загиват, няма да се промени. Просто повече хора ще боледуват и от тях по-малко ще влизат в болница, но броят на хората в болница няма да намалее“, каза д-р Симидчиев.

По думите на пулмолога неизвестно е защо при някои хора вирусът изчезва и след време се реактивира и какъв е имунният отговор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
11
 
! Отговори
Медийна Несвобода преди 3 години
Какво стана със случая на "Професионалните насоки 2020" в Нова Телевизия? Защо всички медии млъкнаха и все едно нищо не се е случило?
23
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"По-усукано изказване скоро не бях срещал."Надвишаващо интелектуалният Ви капацитет?
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен трябва много разследващи журналисти да разследват дали са точно данните които ни ги казват всекидневно. Може да отидат в лабораториите, в болниците и тн. Трябва да се разследва на място. Да се вземат интервюта от доктори и тн. При едно засилено разслезавне ще излезе истината.
21
2
 
15
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Отговорът на КОВИД 19 ще намерите във въпросът -ЗАЩО МВФ ИСКА ДА ИМА РЕСТРИКТИВНИ МЕРКИ В БЕЛАРУС (комендатски час затворени бизнеси и т.н.) ЗА ДА ОДОБРИ ЗАЕМЪТ КОЙТО БЕЛАРУС ИСКА!! ОТГОВОРЪТ Е ТАМ НЯКЪДЕ -СКРИТ В "НОЩНОТО ШКАФЧЕ" ,,,,,
20
3
 
18
 
! Отговори
трайчо преди 3 години
моето поведение си е нормално за ситуацията, но вече ми писна да виждам психясали хора около мен благодарение на пътпите заглавия в пресата, който само раздухват ситуацията.Апропо защо няма нито една статия за Борисов? Нещо се загуби нашия вожд, май е отишъл на почивка с някоя пачка от чекмеджето.
19
4
 
13
 
! Отговори
Вирус няма преди 3 години
Къде са болните? Къде са "оздравелите"? Къде? Показаха ли някой "тежко болен" от този т.нар. вирус? Къде са рентгеновите снимки на "тежко болните" от този т.нар. вирус?
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много разбирачи обясняват вайкайки се: Ваксина ще има най-рано след година.Плашат...Същите разбирачи, 2 минути по-късно обясняват отновов вайкайки се: Не се изгражда имунитет или ако се изгради е краткотраен.Та каква ваксина всищност сънувате, след като не се изгражда имунитет или е краткотраен?Смешки на прибешки и народа в уж ас...
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Живейте нормално и не ходете на мачове, че там има вирус на простотията и като нищо някой ще ви пребие.
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-усукано изказване скоро не бях срещал. Така се получава, когато доктор прави изказване с медицински термини и политическо съдържание - хем вирусчето си е същото (демек чувалите с трупове още може да се вкарат в употреба, или пък да не се вкарат), хем няма прочина за паника, не че "отслабва" (това го не пише в дебелите книги), но пък много повече ще боледуват? със същия брой "жертви" и същият брой в болница?! Във всеки случай хората ще са си виновни, щото поведението им се е променило. Ай с...
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Лъжат ниНе ти ли омръзна да си толкова ***?!
14
3
 
6
 
! Отговори
до Мен преди 3 години
А в Чернобил няма ли да поканиш някой?Опитваш се да всяваш страх сред населението мас, а?
13
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 9Още един път, ако кажеш, че вирус няма и това е световна манипулация! Ще дойда пред позитано 20, ще те намеря и ще те пребия
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В 7/8 тв няма нито един болен от вируса.
11
2
 
12
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Кликата която е готова на всичко за да е във Властта- сега иска пак да вкара страхова невроза на хората и да замаже Невероятните Скандали с Премиера и политиците!! Цяла Европа ни се смее на политиците и на народът- с примирението овчедушието мизерията беднотията -липсата на Бъдеще и жалко Настояще- Държавата на Абсурдите и на Кражбите- Лотариини Измамници и Министри седнали на една маса с тях за да папат-Премиер с пистолети кюлчета злато и няколко милиона в нощното шкафче-а под леглото 2 шишета
10
9
 
13
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До Лъжат ниЗаповядай в COVID отделението на разходка без предпазни средства да докажеш, че си прав.
9
15
 
11
 
! Отговори
Лъжат ни преди 3 години
Всичко е една лъжа-измама за да прибират милиардите от Европа.Вирус няма! Това което има е една световна манипулация.
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Късно е вече за адекватни мерки, от сега нататък всеки сам да се спасява! Ваксина ще има в България най- рано след година! А иначе за неуспешното справяне с вируса е виновен само и единствено РазБойко Борисов!
7
3
 
3
 
! Отговори
Никой преди 3 години
не носи 20 000 лева в джоба си. 50 лв обаче имат почти всички. Вади ги и плаща на място.Аз още оплаквам тия 20 марки, дето ми взеха около Франкфурт за неправилно пресичане на жп линия.
6
4
 
9
 
! Отговори
Трите А преди 3 години
Адекватните мерки изискват адекватни хора и адекватни финанси.
5
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самодисциплина няма трябват силови решения, ходене без маска 20 хиляди лева, при повторно 100 хиляди лева

Спонсорирани публикации