България се топи, до 2070 г. ще станем едва 5 млн. души

Двама ще работят за пенсията на един възрастен
Обновена: 14 юли 2020 08:27 | 14 юли 2020 07:40, Камелия Цветанова
123
България се топи, до 2070 г. ще станем едва 5 млн. души
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България ще е сред първите 15 страни в ЕС по най-висок коефициент на възрастова зависимост в Европейския съюз (ЕС) към 2100 г., изчислява Евростат. Това означава, че ще намалява съотношението между хората в трудоспособна и пенсионна възраст, т.е. ще има по-малко работещи, които да издържат един пенсионер, показват данни на статистическата служба на ЕС, цитирани от Bulgaria ON AIR.

В България коефициентът на възрастова зависимост се очаква да е около 58% през 2100 г., т.е. по-малко от две лица в трудоспособна възраст ще издържат един възрастен над 65 години.

Най-висок се очаква да бъде коефициентът на възрастова зависимост в Полша – 63%, Италия, Малта и Финландия (всички с по 62%), както и Хърватия (61%).

Най-нисък се очаква да е коефициентът в Кипър (52%), Швеция и Чехия (по 53%), Германия, Дания и Белгия (по 54%).

Средно за ЕС коефициентът ще се увеличи до 57%, което е почти двойно по-високо от 2019 г. (31%). Това означава, че ще има по-малко от две лица в трудоспособна възраст за всеки човек на възраст 65 и повече години.

Населението на България ще продължи да намалява като до 2070 г. ще станем 5 млн. души при 6,9 млн. в момента. А до 2100 г. ще се стопим до 4,7 млн. души. Като цяло населението на ЕС също ще намалява и от 447,7 млн. души сега ще достигне 416,1 млн. през 2100 г. Но за разлика от нас населението в развитите страни като Германия, Франция, Австрия, Дания и Ирландия ще се увеличава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
7
 
8
 
! Отговори
Шаблон преди 3 години
Държавите са политически образувания, не генетични. Всички сме забърсали гени по 20% от съседни държави и от къде ли не ***. Нямате право да създавате хора и да ги държите на определена територия като роби. От мен деца тая планета няма да види. Не искам никой да минава през старост и болест болка и множество операции включително инвалидна количка и деменция и накрая да се разпадне на атоми само и само да мога да се самоизживявам като негов родител и да се жалвам после че не станал човек.
44
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пенсиите,че са ниски-ниски са.А детските набавки да не би да са по-високи(за този,който ги получава,защото аз имам 3 деца и държавата не ми е дала и стотинка,понеже съм имал пари).Пенсиите са ниски защото данъците ни са ниски+демографията. Нали искаме като в белите държави-ами вдигнете данъка на 40+%,готови ли сме да плащаме или предпочитаме да плащаме 10-15% и останалите 25-30% под дюшека за черни дни?Аз лично избирам втория вариант,като разчитам на държ.пенсия точно колкото на детски набавки.
43
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мизерно заплати и пенсии и насърчаване да раждат само на тези, които и без насърчаване раждат много деца . Това са най-важните причини за демографската катастрофа. От 7 милиона население на България, над 3 милиона са в чужбина и то завинаги, избягали от мизерните доходи в България след 1989 година.
42
0
 
12
 
! Отговори
2070 година преди 3 години
В момента са по-малко от пет милиона, 7 милиона са само по избирателни списъци и ЕГН.
41
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много просто,елементарно и зло племе са българите.Затова и нищо добро не ги чака.През това време Гърцияси увеличи населението с 2 млн.Май по глупавите и прости народи изчезват а други по- организирани им вземат територията щото на първите управниците им я продават или подаряват .
40
1
 
10
 
! Отговори
Иван Иванов преди 3 години
Още преди много години писаха във вестниците, че: по прогнози и на български, и на чуждестранни институти населението на България към 2040 г. ще бъде около 4 700 000 души. Каква 2070 г.? То в момента населението е около 5 000 000 души.
39
4
 
16
 
! Отговори
ья преди 3 години
Всичко си заслужаваме, след като онзи ден един бакшиш ми обяснява , че е време С.Трифонов да започне да управлява, а не е и едиствен с таз гениална идея.
38
3
 
12
 
! Отговори
Факт преди 3 години
До АнонименТочно за това става дума-не може да стимулираш раждаемостта на съвършено безполезни индивиди,да потискаш тая на полезните и после да искаш добър резултат!Орбан показа как се прави-осигуряване на безлихвен кредит за жилище,който се опрощава на стъпки след раждане на всяко дете!При трето дете цялата сума се опрощава!Цве*тните са изключени от схемата по елегантен и законен начин,като имат вратичка-да се образоват и работят!Естествено,това никак не се понрави на сороссовите организации.
37
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демографската катастрофа в България започна в края на 1990 година, когато българките спряха да раждат. Причината беше спадналите в пъти заплати и пенсии, т.е. мизерията започнала тогава. Това продължава и сега. Причината да няма деца и да бягат от България са мизерните заплати и пенсии. За какво да работи един човек в България, когато вижда, че като пенсионер е обречен на мизерия?
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То ние и сега нямаме икономика за 5 млн души. Няма производство, само хотелиери, ресторантьори, чалга и мутри. Откъде да се вземат парите, че да се обърне тенденцията? Децата трябва да се хранят, да се образоват, да се лекуват, да се облекат и т.н. А после трябва и жилище да имат, където да могат да отгледат пък своите деца. Всичко това е пари. Колко хора могат да си го позволят в България сега и колко можеха да си го позволят 80-те години?
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Младите като видят какви са пенсиите на пенсионерите в България и веднага бягат от България. Излиза, че първо трябва да има нормални пенсии на пенсионерите.
34
1
 
10
 
! Отговори
Вучков преди 3 години
Дори и един българин да остане жив, важното е Борисов да е на власт за да погребе държавата. пп. Може би заради тези думи и получи инфаркт...въпреки,че твърдеше по телевизията, че не може да получи инфаркт,сърцето му е здраво и цитираше професорът при който ходи на преглед всеки месец, т.е. ако получи значи е убит.
33
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименобично необразованият човек създава работни места образованият все търси държавна работа на топличко да е нищо да не прави заплатата да му отива
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е при демокрацията и пазарната икономика. След 1989 година подрипвахте и ревяхте като мaгapeта за банани и тоалетна хартия, а не за да я има България и българите.
31
3
 
6
 
! Отговори
До един преди 3 години
Съгласен съм,потока от напускащи трябва да се намали.Не може държавата да ти плаща близо 2 десетилетия обучение и като вземеш дипломата и дим да те няма без да си върнал нито лев чрез данъци обратно в хазната и без да си добавил какъвто и да е позитив за някого в държавата.Смятам,че трябва да има закон - висшето образование да задължава завършващия го да работи в България известно време.Живота бил по-хубав навън,много ясно,като останаха само цветнoкожи,пенсионери и некaдърници в държавата ни.
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се знае, Борисов може и да преизпълни плана на западните си господари и много по-рано да станем 5 млн. Все пак това е основна цел на управлението му, това иска запада.
29
2
 
16
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Станахме свидетели на Убийството на Една Нация без война!!! Когато бях дете бяхме почти 9 милиона Млада Нация -сега сме една жалка Нация с възрастни хорица и индианци незнаещи Български --тъжна гледка ....Не съм вярвал че за 32 г може да се унищожи един народ безвъзратно
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сбъркана е демографската политика насърчаваща необразованите и неквалифицираните да създават много деца и спираща образованите и квалифицираните да имат деца.
27
2
 
9
 
! Отговори
гост преди 3 години
Ха ха ха тия дабре ли са ? Докога с опашатите лъжи ? С България е свършено и то започна още от престъпното СДС който съсипа цялата икономика . Интересно откъде изкопават седем милиона след като цели села са обезлюдени и пустеещи . Явно броят и тия с двойни гражданства и то по няколко пъти . Истината е простичка Няма икономика няма държава ,а след като няма държава няма да има и хора , и накрая най хубавото след като ги няма тия първите то ще изчезнат и мошенниците и крадците и мутрите .
26
0
 
13
 
! Отговори
Петров преди 3 години
На Америка не и трябва България освен като военна база за атака срешу Русия. За тазицел стигат и милион българи, повече не им трябват.

Спонсорирани публикации