Новият проблем наесен – кой болен от грип и кой от COVID-19

Доц. Любомир Киров очаква коронавирусът да поддържа постоянни нива
19 юли 2020 09:40, Красимир Ангелов
79
Новият проблем наесен – кой болен от грип и кой от COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Проблемът наесен ще е как да различим хората с коронавирус и тези с грип, заяви за предаването "Събуди се" по Нова телевизия председателят на Националното сдружение на личните лекари доц. д-р Любомир Киров.

"Безспорно колкото повече се тестват хората, толкова повече положителни за коронавируса ще се откриват сред тях, но това не е основен показател, защото главно се тестват хора с оплаквания или контактни на вече доказани случаи или такива със симптоми. Би било интересно да се отделят данните, колко са заразените сред тези, които сега си правят тест заради запазена в Гърция почивка", смята още Киров.

Още по темата
Според него случващото се у нас в момента е нормалният ход на епидемията. Д-р Киров е категоричен, че термини като пик, спад  и други подобни не бива да се използват, както и не бива да се сравняват ситуациите в отделните държави.

"В САЩ например заразените са вече над 3 млн., като това е една от най-засегнатите държави. Но в последните дни те още спорят дали да въведат задължителното носене на маски", аргументира се той.

Според медика политиката, която се провежда у нас в борбата с COVID-19, е правилна.

"В началото всичко беше затворено за 3 месеца, но това не може да продължи вечно. Да, има покачване на случаите сега, но това не е бум или пик и не трябва да се крием, защото този вирус ще поддържа едни постоянни нива наесен и проблемът тогава ще бъде как да разграничим хората с кой вирус са", допълни доц. Киров.

На въпрос дали се притеснява за пациентите си, след като нощните заведения останаха отворени, а рискът от заразяване там е голям, доц. Киров каза: "Бих посъветвал да пазим останалите около нас и ако някой има оплаквания, там, където има по-голямо струпване на хора, нека да се носят маски, за които се доказа, че помагат".

"Мисля, че в момента режимът е почти свободен, но нямаме нито бум, нито пик. Имаме покачване и спадане. Мисля, че не трябва да се крием. Смяташе се, че през лятото вирусът ще намалее, но това не се случи, което го прави по-различен от останалите. Това може да ни доведе до извода, че тази инфекция ще поддържа някакви нива. Проблемът наесен ще е как да различим хората с коронавирус и тези с грип. Вероятно ще има случаи на инфектиран и с двата", смята още специалистът.

Според него в е логично по определени критерии личните лекари да могат да назначават изследване за коронавирус. Той смята, че това ще скъси пътя на пациента до установяване на диагнозата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
24
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Тия дни,в Брюксел,ще се разпредели баницата!!!Едва ли на есен,някой вече ще пилее средства,за тестове по отношение на COVID-19!Поне в България...
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РеалистНикоя държава(за съжаление)не може да спре своите граждани да се приберат.Мерките,които се взеха,предполагаха хората да са подготвени да продължат сами да се пазят,но уви....
43
7
 
11
 
! Отговори
Tъпанар преди 3 години
Ковид 19 има, но откакто се появи, развърза ръцете на тези, които могат да точат здравните каси. Очакваме увеличение на здравните осигуровки. На есен ще е супер - всеки с температура, ще бъде болен от Коронавирус и ще подлежи на болнично лечение (клинична пътека за 2 седмици). Ще се окаже, че е мутирал и вече децата могат да се заразяват от него...
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко се е разбрал с Мустафа да спре тръбата на турски поток през България, а Мустафа ще го остави на власт, освен това Мустафа нареди на Брюксел ледерите на ЕС да го подкрепят и прегръщат Бойко да праща селфита на протестиращите как се прегръща с меркели и урсули.
41
1
 
13
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
В Мозамбик не правят тестове за ковид и затова не са засегнати от вируса.
40
2
 
2
 
! Отговори
Анти-Сорос преди 3 години
"В САЩ например заразените са вече над 3 млн., като това е една от най-засегнатите държави. Но в последните дни те още спорят дали да въведат задължителното носене на маски"============Не "една", а НАЙ-ЗАСЕГНАТАТА държава в света. Да го ду-ха-т КРАВАРИТЕ!
39
12
 
12
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Аз на тия безобидни вируси не робувам и маска не турям. Да треперят хипохондриците! Аман от истерици! А дано си стоят вкъщи, да не ми се пречкат!
38
3
 
13
 
! Отговори
СЗО преди 3 години
Решен е проблема пишем ги умрели всички от COVID-20
37
3
 
17
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Какво значение има кой е с грип и кой с коронавирус, ако сте добре?
36
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 30 години демокрация и американско партньорство България намаля с 2 милиона и стана първа по смъртност в света. Какви мерки се взиамат срещи САЩ и евроатлантизма? Има ли маски?
35
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
вчера се разходих по главната улица във Варна.топло по обяд и хора нямаше пред църквата Св.Никола.един млад човек се приближи на педя от мен и се изкашля в лицето ми...сега броя дните за симптоматика ..а имам заболявания .които може да са фатални за мен..що за поведение .празна улица.място много..как е възможно.подобно поведение към непознат човек.
34
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подготвят ни полека за второ извънредно положение, пак затворени училища, пак затворени цехове и фирми, бизнес на ръба, безработни и така докато ни унищожат икономически. Накрая държавата ще се моли за пари и помощи, които видно и днес са с неясен произход и така зависим народ за векове напред. Аз отдавна предложих някой да ни купи и да му станем колония и да се свърши! То е ясно, че тече обезличаване и затриване на всичко национално и родно.
33
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблем няма. Всичко ще е Корона вирус. Други болести няма вече. Пара трябва.
32
7
 
16
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер22 (БАУ)Да търпим докато излезе ваксината викаш?Добре. То щото ваксините против грипните вируси са много ефикасни?Затова не са задължителни, защото от тях голяма полза няма.А ваксина против вируса на СПИН още няма.Та колко години викаш трябва да търпим още и да носим маски?Разбрах, че вече произвеждали маски с коледни мотиви...
31
14
 
11
 
! Отговори
ДО 16 НЕ ЗНАМ КОЙ преди 3 години
НЕ ЗНАМ КОЙ ТЕ ЛЪЖЕ ЧЕ В ЕВРОПА ИМАШЕ ВИРУС ,НО В ИСПАНИЯ СПЕЦИАЛНО НЯМАШЕ НИЩО ВСИЧКО СИ БЕШЕ ЛЪЖА КАТО В БЪГАРИЯ НИКОЙ НЕ НОСЕШЕ НИКАКЪВ ВИРУС ИМА ХИЛЯДИ ВИДЕА ОТ БЪЛНИЦИ КАК ИЗЦЕНИРАТ СНИМКИ НА БОЛНИ КАК ДОКТОРЧЕТА ТАНЦУВАТ В ПРАЗНИ ОТДЕЛЕНИЯ ПЪЛЕН ПОГРОМ НАД МИСЪЛТА ВЕЧЕ СТЕ СЕ ПРЕВЪРНАЛИ В ЕДНИ СЕКТАНТИ ЧАКАЩИ ВАКСИНАТА КАТО ПАНАЦЕЯ КОЯТО НЯМА ДА ВИ СПАСИ А ЩЕ ВИ ЗАТРИЕ ГЛУПЦИИИ
30
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност проблем няма да има. Всички ще са болни от грип, разбра се, че болни от Ковид фактически няма.
29
7
 
9
 
! Отговори
ДО 22 ГЕРБЕРЧЕТО БАУ преди 3 години
ВАКСИНКАТА СИ Я НАБИЙ ТИ !ЗА ДА БЪДЕ БЕЗОПАСНА ЕДНА ВАКСИНА ГЕРБЕР ТРЯБВА ДА МИНАТ МИНИМУМ 10-15 ГОДИНИ ....ЖЕЛАЯ ТИ КЪСМЕТ С ВАКСИНКАТА, ТИ КОЙТО СЕ ОПИТВАШ ДА МАНИПУЛИРАШ ТИК !
28
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксина...На вас ясно ли ви е, че, ако една ваксина не се изследва поне една година за страничните ефекти, това може да има много по-страшни последствия от всеки вирус...?
27
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 4Като не се изграждат антиела за вируса и ваксина не би помогнала,друг е проблемът,че да се изработи качествена безвредна ваксина са небходими много години.
26
3
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 години
"Проблемът" ще е същият като всяка друга есен.Само медийната истерия ще е различна !