Новият проблем наесен – кой болен от грип и кой от COVID-19

Доц. Любомир Киров очаква коронавирусът да поддържа постоянни нива
19 юли 2020 09:40, Красимир Ангелов
79
Новият проблем наесен – кой болен от грип и кой от COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Проблемът наесен ще е как да различим хората с коронавирус и тези с грип, заяви за предаването "Събуди се" по Нова телевизия председателят на Националното сдружение на личните лекари доц. д-р Любомир Киров.

"Безспорно колкото повече се тестват хората, толкова повече положителни за коронавируса ще се откриват сред тях, но това не е основен показател, защото главно се тестват хора с оплаквания или контактни на вече доказани случаи или такива със симптоми. Би било интересно да се отделят данните, колко са заразените сред тези, които сега си правят тест заради запазена в Гърция почивка", смята още Киров.

Още по темата
Според него случващото се у нас в момента е нормалният ход на епидемията. Д-р Киров е категоричен, че термини като пик, спад  и други подобни не бива да се използват, както и не бива да се сравняват ситуациите в отделните държави.

"В САЩ например заразените са вече над 3 млн., като това е една от най-засегнатите държави. Но в последните дни те още спорят дали да въведат задължителното носене на маски", аргументира се той.

Според медика политиката, която се провежда у нас в борбата с COVID-19, е правилна.

"В началото всичко беше затворено за 3 месеца, но това не може да продължи вечно. Да, има покачване на случаите сега, но това не е бум или пик и не трябва да се крием, защото този вирус ще поддържа едни постоянни нива наесен и проблемът тогава ще бъде как да разграничим хората с кой вирус са", допълни доц. Киров.

На въпрос дали се притеснява за пациентите си, след като нощните заведения останаха отворени, а рискът от заразяване там е голям, доц. Киров каза: "Бих посъветвал да пазим останалите около нас и ако някой има оплаквания, там, където има по-голямо струпване на хора, нека да се носят маски, за които се доказа, че помагат".

"Мисля, че в момента режимът е почти свободен, но нямаме нито бум, нито пик. Имаме покачване и спадане. Мисля, че не трябва да се крием. Смяташе се, че през лятото вирусът ще намалее, но това не се случи, което го прави по-различен от останалите. Това може да ни доведе до извода, че тази инфекция ще поддържа някакви нива. Проблемът наесен ще е как да различим хората с коронавирус и тези с грип. Вероятно ще има случаи на инфектиран и с двата", смята още специалистът.

Според него в е логично по определени критерии личните лекари да могат да назначават изследване за коронавирус. Той смята, че това ще скъси пътя на пациента до установяване на диагнозата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
6
 
! Отговори
Bergen преди 3 години
ДжиПитата ни и без това са вземи единия, блъсни другия. Само това оставаше.
24
0
 
3
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Еми аз тоя проблем го предвидих още в началото на карантината - моята глава е обръсната, за да ми се сгъсти косата, а на комшията - щото има въшки.
23
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да ни слагат в черни списъци, но важното е че ще вземем милярдите
22
0
 
7
 
! Отговори
до Василев преди 3 години
А е чуек нали в 8.00 часа си изпи розовите хапчета, защо пак...?
21
16
 
12
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Ако хората се пазеха (и тези около тях) нямаше да има заразени и от грип. Просто трябва да се потърпи докато излезе ваксината. Предполагам няма особено голям смисъл да до казвам. Тези, които трябва да слушат - не слушат.
20
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствената държава в света, която ограничава разпространението от Ковид-19 с платени тестове. България!Някой учудва ли се, че имаме повишение и сума ти държави ни слагат наред в черни списъци за пътувания.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той проблема е от тази пролет още
18
3
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
В началото на епидемията маските и КПП-тата не само че не бяха полезни, а бяха вредни. Логичното развитие прибтези неправилно мерки на правителството е сегашния втори етап - освен внос на заразата от чужбина, има и разпространение на заразата в България, а за това мерки няма. Сега е времето за задължително носене на маски и ограничаване на контактите, а това не се прави, а и вируса продължава да идва безконтролно от чужбина.
17
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъра да си хвърли дипломата, вече втори месец го призовавам! Да я хвърли на земята и да скача отгоре и!
16
2
 
27
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Мерките очевидно не бяха правилните, сега също не са правилни. В началото на епидемията единствената смислена мярка не я приложиха - спиране на вноса на вируса от чужбина. През март и април от чужбина в България влязоха над 600 хиляди поттенциални вирусозаразители идващи от държави, в които епидемията се вихреше, като Италия, Испания, Белгия, Холандия, Франция и други.
15
4
 
16
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Доцента се е Убъркал - От Март месец в България НЯМА нито един Регистриран Слуай на ГРИП - Зимата и Есента ще е така . Не купувайте Лекарства от Български Фирми - фалшиви са и предизвикват Алергия . Ако имате възможност си доставете лекарства от Гърция и Северна Македония .
14
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз мисля че още нищо не знаят за заразяването, противоречат си днес едно утре друго! Вече ще се търколи година а те абсолютно нищо не знаят, баси учените, за кво ин плащат!
13
9
 
9
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
Ми, то едно и също, ба....
12
14
 
15
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Никак, едно и също е грип и корона, затова не се различава.
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май още не са наясно с точния механизъм на заразяване.
10
7
 
15
 
! Отговори
Сержант преди 3 години
По здравна каса, по която пътека плащат повече, там ще са болните.
9
3
 
18
 
! Отговори
Гларус преди 3 години
Кой с грип,кой с ко_19,кой с трипер от Слънчака..
8
4
 
26
 
! Отговори
до 4 преди 3 години
И да го минеш все тая, антитела не се изграждат и дори да има е за месец и толкова!Вируса е изкуствен, няма нищо общо с природните!
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе тоя Любомир Киров по колко интервюта дава на ден. От сутринта го цитирате в 3-та статия. Поредната говореща глава!
6
1
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Гадателю,научи правописа първо,и второ подреди си мислите! Нещо си искал да кажеш но....не ти се е получило нещо с манипОлацията!