50% от българите с имунитет, коронавирус у нас имало и през 2008 г.

CoV-2008/Bulgaria изолиран при прилепи у нас
Обновена: 27 юли 2020 12:55 | 27 юли 2020 08:52, Камелия Цветанова
164
50% от българите с имунитет, коронавирус у нас имало и през 2008 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нова научна публикация твърди, че голяма част от българите са се срещнали с родствен на COVID-19 вирус още през 2008 г. Поради този факт не всички хора са силно изложени и възприемчиви към заразата. Хората минали през този родствен вирус имат изграден имунитет. Според изданието, 2008 г. е имало сходен вирус, изолиран при прилепи в България, обяви пулмологът д-р Александър Симидчиев пред Нова тв.

Още по темата
Той добавя, че наименованието на вируса е „CoV-2008/Bulgaria”. Възможно било това да е причината размерите на пандемията да не са толкова големи у нас.

„Факт е, че този вирус е бил в България и по всички изчисления изглежда, че около 50% от населението имат някакъв имунитет. Вероятно е това да са хора в напреднала възраст”, добавя специалистът.

Той коментира и употребата на витамин C при болни от коронавирус.

„Аскорбиновата киселина винаги е имала ефект върху кръвоносната система в посока да подпомага кръвосъсирването. Ясно е, че COVID-19 причинява ендотелит, който прави така, че в кръвоносните съдове да се образуват тромби. Всяко нещо, което подпомага кръвосъсирването може да има неприятен ефект. Всички протоколи за лечение на коронавирус включват и антикоагуланти”, казва д-р Симидчиев.

Специалистът обясни и големият брой новозаразени и незавидната статистика, в която страната ни попада.

„Когато имаш малко заразени в началото, процентът на увеличаване е голям. Ниското ниво в началото ни поставя в групата на държави с голям ръст. А защо има повече заразени – хората решиха, че този проблем не съществува. В резултат на това поведението им е като преди пандемията”, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
6
 
6
 
! Отговори
Доцент Мангов преди 3 години
Според още по-нови изследвания корона вирус в България има от 681 година. Хан Аспарух си *** е носел в тайно джобче на гащите. Доц. Мангъров и всички доценти ( а те са всеки втори българин), знаят много добре това! Да не говорим за "професорите".
90
6
 
6
 
! Отговори
Даритков преди 3 години
Защо Дариткова прилича на мъж?
89
0
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО е идьОт преди 3 години
Пише се ***. неграмотнико...
88
3
 
6
 
! Отговори
az преди 3 години
Ей специалист кажи го това на американците че ние сме го разпространили да не обвиняват китайците.Направо удари дъното то бива фалшиви новини но това вече е върха
87
6
 
7
 
! Отговори
ЗЛОБА В ОЧИТЕ преди 3 години
ДАРИТКОВА И ДОНЧЕВ СА ЗЛОБНИ.
86
1
 
2
 
! Отговори
Дядо преди 3 години
Да - всички ние помним голямата карантина от 2008-***, която спаси хиляди животи! Сега не се вземат мерки и затова умираме като мухи!
85
1
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Тоя е пълен ***, вирус няма.
84
1
 
3
 
! Отговори
Ветеринар преди 3 години
След като може Ветеринаря Дариткова да се разпорежда за лекарствата в държавата, значи може ветеринар да взима отношение и по други здравни въпроси.Не виждам нищо странно
83
1
 
7
 
! Отговори
ветеринарен лекар преди 3 години
до 88, "Истински лекар". " Колега", доста повече се занимаваме с вируси от вас.Вие и за БЦЖ изписахте много глупости за ниска заболяемост от ковид,но нещата не са такива
82
6
 
4
 
! Отговори
Бели кръвни телца преди 3 години
Организма има ЦЯЛА СИСТЕМА, която се бори с вирусите - това е имунната система. Лимфа, бели кръвни телца и кво ли не...Тва да си мислиш, че здрав човек е застрашен от Ковид, е като да си мислиш, че товарен влак е застрашен от тротинетка, спряна на релсите.Ето ви да гледате за белите кръвни телца и да се образовате: youtu.be/GbptpDSHQEM
81
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната причина за национална гордост, след бактерикус булгарикус друга зараза да бъде кръстена на държавата.
80
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТи недей ни сравнява с индия. Там хвърлят труповете на умрелите в реките където се къпят и от където пият вода. Те сигурно имат имунитети още 1000 неоткрити до момента болести.Освен това са различен животински вид от нас.
79
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Индия има по 50 000 заразени на ден и общо 30 000 загинали! Но на глава от населението България имаме повече заразени от Индия, или ако се сравняваме с Индия в момента трябва да имаме по 5 човека заразени на ден! Толко по въпроса с имунитета ни
78
7
 
2
 
! Отговори
До Посеркото преди 3 години
Ще видиш след 2 седмици какво ще стане!
77
8
 
3
 
! Отговори
Истински лекар преди 3 години
До ветеринарен лекар"Колега", гледай си там гадинките и не се меси, където не ти е работа!Съществуват разни неща като кръстосан имунен отговор, клетъчен имунитет и разни други медицински феномени, за които не си чувал. Не ти е и работа. Хайде всяка жаба да си знае гьола, а?!
76
1
 
4
 
! Отговори
обикновен преди 3 години
Не разбрах от статията, къде е публикувано това изследване и кое е това "издание'?Айде журналята да си пие хапчето преди да пише и претендира за достоверност!Добре че, все пак е спомената Нова ТВ!
75
10
 
10
 
! Отговори
СЕРА МАЗНИ ГОВНА преди 3 години
30 000 протестиращи смесват микро флора и фауна вече 2-3 седмици и няма бум на Кови-19...КАК ЩЕ ОБЯСНИТЕ ТОВА? Мангъров се оказа прав, човека.
74
9
 
15
 
! Отговори
ветеринарен лекар преди 3 години
това твърдение ,че 50 % от българите имат т.нар. кръстосан имунитет от сходен вирус,е леко казано смешно. Вирусът на ковид-19 е нов и различен по много характеристики. Изчисленията са едно,медицинските факти са други.
73
5
 
5
 
! Отговори
Хм! преди 3 години
Ами ако през 2008 бяхме носили маска и не се бяхме заразили с тоя родствен на ковида вирус, сега щяхме да сме като в Италия през април.
72
7
 
14
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Тоя новият Мангъров ли е?За това затварят граници за българи!