50% от българите с имунитет, коронавирус у нас имало и през 2008 г.

CoV-2008/Bulgaria изолиран при прилепи у нас
Обновена: 27 юли 2020 12:55 | 27 юли 2020 08:52, Камелия Цветанова
164
50% от българите с имунитет, коронавирус у нас имало и през 2008 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нова научна публикация твърди, че голяма част от българите са се срещнали с родствен на COVID-19 вирус още през 2008 г. Поради този факт не всички хора са силно изложени и възприемчиви към заразата. Хората минали през този родствен вирус имат изграден имунитет. Според изданието, 2008 г. е имало сходен вирус, изолиран при прилепи в България, обяви пулмологът д-р Александър Симидчиев пред Нова тв.

Още по темата
Той добавя, че наименованието на вируса е „CoV-2008/Bulgaria”. Възможно било това да е причината размерите на пандемията да не са толкова големи у нас.

„Факт е, че този вирус е бил в България и по всички изчисления изглежда, че около 50% от населението имат някакъв имунитет. Вероятно е това да са хора в напреднала възраст”, добавя специалистът.

Той коментира и употребата на витамин C при болни от коронавирус.

„Аскорбиновата киселина винаги е имала ефект върху кръвоносната система в посока да подпомага кръвосъсирването. Ясно е, че COVID-19 причинява ендотелит, който прави така, че в кръвоносните съдове да се образуват тромби. Всяко нещо, което подпомага кръвосъсирването може да има неприятен ефект. Всички протоколи за лечение на коронавирус включват и антикоагуланти”, казва д-р Симидчиев.

Специалистът обясни и големият брой новозаразени и незавидната статистика, в която страната ни попада.

„Когато имаш малко заразени в началото, процентът на увеличаване е голям. Ниското ниво в началото ни поставя в групата на държави с голям ръст. А защо има повече заразени – хората решиха, че този проблем не съществува. В резултат на това поведението им е като преди пандемията”, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
7
 
4
 
! Отговори
Сера по 2-3 часа преди 3 години
Няма пандемия от Кови-19.
70
15
 
13
 
! Отговори
Ами... преди 3 години
Три седмици протести и нулеви мерки. Заразените не само не се увеличават, но дори и намаляват, въпреки двойната бройка направени тестове. Явно дяволът не е толкова черен, а от маските няма голяма полза.Излиза, че все пак Мангъра ще излезе прав, че през лятото нещата ще се успокоят, а при нас лятото е дълго.
69
3
 
5
 
! Отговори
от_CиднейAaвстралия преди 3 години
За вирусите не знам но за ръсене на глупости няма други първенци
68
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правят се на интересни, според мен. Ако от тогава има коронавирус, който е способен да зарази 50% от населението, та и траен имунитет да се формира, отдавна да е плъзнал като минимум в цяла Европа. А там нямаше да чакат над 10 години, за да го "открият".
67
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе Шментьо Капелов в сряда ли ще мята оставката?Нали голям протест нещо?
66
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имунитет срещу грип не се изгражда. Още по-малко стаден, както обичат да говорят.Грипа даже и да си го преболедувал може следващата година пак да те повтори.Съмнявам ме ковида да е по-различно.Виж друга работа е хората със силна имунна система шанса да ги изкарат по-леко е голям.
65
2
 
6
 
! Отговори
Имам кови преди 3 години
Имам ли ковид - от 2 дена кашлям, боли ме гърлото.Много хора ще кажат "Имаш Ковид", само че много също не знаят, че симптомите на КОВИ са подобни на Грип и Настинка.Имам Хрема, кихам, усещам напрежение в синусите - но не и главоболие или постоянна температура.Това не е Кови. Образовайте се, преди да търчите като хипохондрици в лекарския кабинет и да се набутате по 100 и кусур лева за тест, който НЕДАЙ СИ БОЖЕ пък даде грешен положителен резултат. Чак тогава ще се наиграете.
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фак NWO
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички търсят ваксина срещу корона вирусите,пък ние отдавна сме я открилиНарича се Греена ракия с горена захарЕдин виц- ковида преминал българската граница в една китайска раница.И както си мо е редът попаднал в тялото на българин.Ама ха тук ,ха там,навсякъде ракия.Позастоял се,ама за обяд,люта чушка и чесън.Почакал до вечерта червено домашно вино с луканка.Почесъл се и рекъл,тук живот за мене няма,метнал се в друга раница и отпрашил към Западна ЕвропаА там уиски с лед.Рекъл си ех живот здравей
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде, почнаха се глупостите.
61
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко се прави за подготовка.Топят се ледовете ама наистина яко и на северният и на южният полюс.Кой знае какви вируси ще се разплуват в океаните,замръзнали от хиляди години.От този вирус в момента ще починат не повече от 6% от заболелите.Ами ако се появи вирус от който всеки заразен мре?!К'во павим?!!!Та свиквайте....
60
3
 
4
 
! Отговори
изнервен преди 3 години
Глу.пости. Пак ние сме най-големите "разбирачи" в света.
59
2
 
5
 
! Отговори
Лафка преди 3 години
Абе, къде е Захари Бахари и брат му наркомана?Божката им секна надника и ги затриха от телевизора.
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 64Вероятно не е сбъркал. Но не разбирам, как от факта, че 2008 са намерили коронавируси при прилепите, следва, че 50% от населението е преболедувало. Прилепите си живеят с тези коронавируси. Намерили са тогава, защото тогава са търсили. Ако бяха търсили 2000, щяха и тогава да ги намерят.
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-вероятно този вид вирус върлува от много години в света но никои не е обръщал внимание.Да не би през 2020 за първи път китаец да е ял прилеп. Сигурно са яли и преди 2020 прилепи.
56
5
 
8
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Отде ги вадите тия фейк нюз бе братчеди. Видиш ли точно тука се появил ковид от прилепи. Що не идете да се гръмнете!
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 63 Лошо Ме иКовид няма хрема и без тест ще минеш.
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вероятно писача е сбъркал и годината е 2018
53
7
 
2
 
! Отговори
Лошо Ме и преди 3 години
От 2 дена имам грип - настинка. Кихане, тежка хрема, синузи, кашляне (2-3 пъти на час). Нямам температура, главоболие или отпадналост, тежест в гърдите и т.н.Не е ковид - има нов грип, който дойде от някъде - доста хора го изкараха, но нищо не се казва за него... щото нали трябва да идете да си направите тест - добре са им дошли едни 150 лева - то кокаина е по-евтин
52
3
 
13
 
! Отговори
Мутафчийски преди 3 години
Сега ще видите колко много хора ще фалират!Ама яко ше фалират!!!!