Българите спестяват повече пари, теглят по-малко заеми

Кризата заради COVID-19 забави икономическата активност
7 авг 2020 17:15, Елка Василева
74
Българите спестяват повече пари, теглят по-малко заеми
Снимка: Dnes.bg

Депозитите в банковата система ще продължат да се увеличават заради епидемията, докато кредитната активност ще се забави, прогнозират в тримесечния си бюлетин от Асоциацията на търговските банки.

Тази тенденция е вследствие на забавената икономическа активност заради кризата от COVID-19, пише „Монитор“.

Средните лихвени проценти по новодоговорените кредити и срочни депозити задържат достигнатите ниски стойности, отчитат от асоциацията.

Средният лихвен процент по потребителските кредити в левове към края на юни се понижава до 7,6%, спрямо 7,66% в края на първото тримесечие на 2020 г. По потребителските кредити в евро лихвените проценти към края на юни спадат до 3,36% в сравнение с 4,43% три месеца по-рано.

В края на второто тримесечие на 2020 г. средният лихвен процент по жилищните кредити в левове остава без промяна при 2,91% в сравнение с края на първото тримесечие на годината. За същия период средният лихвен процент по жилищните кредити в евро се повишава минимално до 3,53% от 3,48%

Към края на юни 2020 г. при новите депозити в левове за домакинства има спад на лихвените проценти на тримесечна база до 0,10% от 0,12% към края на март т.г. По новодоговорените депозити в евро има понижение до 0,09% от 0,10% спрямо края на първото тримесечие на 2020 г. В края на второто тримесечие средният лихвен процент по депозити за фирмите в левове намалява до -0,05% от 0,02%, колкото беше към 31 март 2020 г. По депозитите в евро за компаниите БНБ отчита средна стойност от 0,01% в края на юни 2020 г. спрямо -0,03% в края на март 2020 г.

За второто тримесечие на 2020 г. банковият сектор отчита нетна печалба в размер на 219 млн. лв., което представлява спад от 26% на тримесечна база. От асоциацията отчитат, че приходите им от лихви от кредити намаляват, докато разходите им за лихви по депозити се увеличават.

Приходите на банките от такси и комисиони също намаляват спрямо първото тримесечие и спрямо миналата година. Нетният доход от такси и комисиони формира 23% от общия оперативен нетен доход при 32% средно за Европа.

Банките у нас правят повече провизии спрямо голяма част от тези в други държави. Общата капиталова адекватност и базовият собствен капитал са много над изискуемите регулаторни равнища и над средната стойност на тези показатели в Европейския съюз.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
17
 
! Отговори
картоф компиров преди 3 години
До Анонименв самоков гладните старци отдавна се споминаха и вече не са бреме за държавата,но за сметка на това роми с 0 дни стаж облечени в дрехи последен писък на модата бяха опсадили банкоматите и не оставиха и стотинка за бедния пенсионер...няма значение все пак и утре ще има пари в банкоматите,ако са живи пенсионерите.
41
7
 
2
 
! Отговори
В. Узунов преди 3 години
Каквото и да става пак ще съм добре. На старата пенсията кат взимам,няква нива ще продам и кравата. Па ако хептен зле на съседите музите ги знам къде са. Един крак и съм вътре
40
0
 
13
 
! Отговори
картофка преди 3 години
До картоф компировтова е точно така...но тук възниква въпросът откъде са тези пари като се има предвид,че в град самоков няма никаква икономика!никаква!само 4-5 игрални зали,където роми с дългове киснат по цял ден и цяла нощ и разбира се 4-5 кафенета с 2-3 пенсионери на по кафенце...
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес са превели пенсиите, и в София гладни старци окупират банкоматите и супермаркетите. Поне три пъти ще заредят хладилниците до края на месеца.Българския пенсионер може учебник да напише за харчене и спестяване.
38
3
 
10
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
Един съвет . изтеглете си спестяванията от банките и ги обърнете в някаква валута! Имате време до средата на октомври!
37
5
 
7
 
! Отговори
Бедняк преди 3 години
към 2. Няма да се мотивирам защо. но считам твойто изхвърляне за непасващо към сегашното материално състояние на обществото. Какво да каже един бивш машинен инженер с 43 годишен стаж и 250 лева пенсия? Най-добре е да мълчиш по тази тема, а ако искаш да се профилираш, прави го пред децата, жената, любовницата.
36
1
 
11
 
! Отговори
картоф компиров преди 3 години
абе хора какво беше това чудо днес в центъра на самоков,половината ромска махала се беше изсипала в центъра на града и буквално за 40-50 минути пресушиха банкоматите в самоков и след това хукнаха да ги харчат. те банкерите не смогваха да ги напълнят...да не са дошли милирадите на баце от европа?
35
0
 
6
 
! Отговори
Хахахахаха преди 3 години
Ххахахахаахахахахахахахахаххаахах
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До fFКога пак ви пуснаха интернета в лудницата?
33
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не смеят да теглят, защото не знаят дали ще ги върнат. Банките са хиени, а утрешния ден не е сигурен. И живеят кофти. Особено в малките градове, където няма работа, или са малки заплатите.
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗапознатаХахахаМного благодаря за това мнение, много ме разсмя :DDDD
31
23
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Всеки нормален човек има спестявания. Само най-простите и дръти *** стоят гладни. Чакат Радев да им вдигне заплатата и пенсията :)))))))))))))Сънуват народния съд, червената армия, Сталин, Путин :))))))))))))))))))))))))))))))))Само глад и лабуть ги оправя!!!
30
27
 
28
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Кадърният човек може да е добре и в България. Стига да не е мързелив и да не се отказва да си гони целите. Ще спестява, ще инвестира, ще ходи по почивки, ще си гледа нормално децата. Но истината е, че повечето хора са с манталитет на лузъри, които чакат на друг да ги оправя. Все едно някой им е длъжен. В България това си е нормално мислене, макар че изобщо не е характерно само за нас, разбира се.
29
0
 
9
 
! Отговори
Легендата преди 3 години
Значи поумняват.
28
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Младите не знаят ама до преди Жан Виденовата зима, бяхме много по-напред от Румънците. Хиперинфлацията тогава ни върна с 20 години назад. А сега що сме били най-бедни? Ами как да е иначе то чудеса стават само в приказките и в речите на Радев. За да сме добре е нужна стабилност, и докато сме политизирани и разделяни от разни политици това няма да се случи.
27
12
 
14
 
! Отговори
развивайте се преди 3 години
До 18Щом имате много опит и образование, направете бизнес, след като 1000 лева заплата в малкия град са Ви малко.
26
6
 
16
 
! Отговори
ББ преди 3 години
аз поне съм спокоен за Борисов, човека и заредил едно чекмеджето за черни дни.
25
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не знам за кои българи говорите,че пестят ама днес в центъра на самоков само за половин час ромите от махалата изпразниха всички банкомати в града и след това хукнаха да ги харчат до последната стотинка.много интересно нито един от тези роми не влезе да си плати тока и водата!
24
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бла , бла , бла . Ей сега отивам да сложа едни 100лв на депозит и те ще се увеличат с още един, това означава ли , че съм цъфнал и вързал. Дайте справка за размера на депозитите и тяхното процентно изражение , така ще се види най-добре, как една малка част от обществото, наистина живее добре на гърба на честните и почтенни работещи бедни хора.
23
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако слушате пРецедента, Мая и Корнелка, българите масово обедняват, не живеят добре и пр. Не знам за какви спестявания става дума.

Спонсорирани публикации