Ох, на мама! 49% от българите на възраст 25-34 г. живеят с родителите си

Най-дълго в родителския дом остават хървати и словаци
12 авг 2020 12:25, Елка Василева
383
Ох, на мама! 49% от българите на възраст 25-34 г. живеят с родителите си
Снимка: архив, БГНЕС

Делът на младите хора на възраст 25-34 г., които живеят с родителите си, през 2019 г. варира в страните членки на ЕС от под 10% в Дания (4%), Финландия (4,8%) и в Швеция (5,7%) до над половината в Словакия (56,4%), Гърция (57,8%) и Хърватия (62%).

В България делът на младежите, живеещи с родителите си, е 48,8 на сто за миналата година, сочат данни на статистическата служба Евростат.

Напускането на родния дом често зависи от това дали младите хора са във връзка, дали учат, както и от нивото на финансовата им (не)зависимост, пазара на труда, цените на наемите, но и от културни особености.

Средно в Евросъюза младите напускат семейната къща на 26,2 години, сочат данните за 2019 г.

Но тази възраст варира значително в отделните държави.

Още по темата
Най-млади напускат дома шведите (17,8 г.), датчаните (21,1 г.) и финландците (21,8 г.).

Докато в южните страни членки младите хора се преместват на около 30-годишна възраст.

Най-дълго при родителите си остават хървати (31,8 г.) и словаци (30,9 г.)

Следват италианци (30,1 г.) и българи, които се изнасят средно на 30-годишна възраст.

Мъжете остават по-дълго в дома на родителите от жените в почти всички страни членки, предаде БНР. Единственото изключение е Люксембург.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


383
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
4
 
! Отговори
Cecka Ca4eva преди 3 години
Аз и Цецо сме дърти но с по неколко апартамента Боко Кюлчето ни уреди в Държавата на Маджо е така ...другите при Жоро Илиев отивайте
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обикновено се изнасят, като създадат семейство и/или решат да имат деца. А понеже за целта обикновено трябват пари, а кариера в България се прави бавно, трудно и не от всички, се изнасят късно. Изнасят се, когато си стъпят на краката или вече няма закъде да се чака и разберат че мечтите за нормален и финансово обезпечен живот са били илюзия. Накрая предпочиташ мизерията пред съжителството с родителите.
54
0
 
10
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
"Най-млади напускат дома шведите (17,8 г.), датчаните (21,1 г.) и финландците (21,8 г.)"Странно защо в тези държави е най-голям процентът на "семействата от 1 човек!".Семейството ти осигурява подкрепа и любов. Хубаво е да нямаш нито подкрепа, нито любов. Така ще си супер зависим от ....
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поне 1.5к заплата си трябва и то ъдлги години. Иначе нямаш шанс за имот.
52
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2500 лв. са необходими за издръжка на 4-членно семейство. Като добавиш и вноска за ипотека 600-800 въпросът е колко млади семейства могат да си го позволят?
51
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А не да живеем, като онзи ужасен сериал за Нощ и Ден: София, или както беше там, нагъчкани с разни псевдо мутри, *** ***, хора непрочели и една книга, при това да даваме 250-300 лева, за да ДЕЛИМ стая и то в най-хубавтие си години, за да гоним нечия чужда идея за престиж .....
50
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако има държава, тя е длъжна да осигури законодателно и икономически, условия за развитие на бизнес - най-вече среден и малък.Такова нещо няма.Стига сте прехвърляли на българските граждани негативите от едно некадърно и дългогодишно античовешко управление.
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не пиех, не пушех и не въртях любов,......докато не тръгнах на училище!
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам, как точно трябяа да им помогне имат финансисти да помислят. Всяка година да отделят пари да дават на определен брой млади женени хора,без имоти. Подобре малко по малко, отколкото нищо.
47
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 46Спрете с тия лъжи, че България е била сред първите икономики преди 10 номеври. България беше една изоставаща държава с режим на тока, хляба, тоалетната хартия и каквото още се сетиш. Няма развита държава с режим на тока през втората половина на миналия век, двете неща тотално си противоречат. Това е причината за фалита на държавата и тоталната мизерия в края на 90-те.
46
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам усещането, че сороските прасета дето пишат такива статии нещо май ги е яд че българите имат собствени жилища
45
5
 
8
 
! Отговори
Robinzon преди 3 години
Това пак е наследство на комунизма.Общоприето беше да се жевее при родителите ,защото нямаш право да имаш повече от един апартамент.Обикновенно като се оженят младите се правеше вноска за жилище и кола и се живееше при момчето с родителите.А жилище много трудно се взимаше щото и гражданство трябваше да имаш.А пълна мизерия и мързел по онова време, па се чудим сега кой да ни даде пари без да работим.Извънземните сигурно.
44
1
 
10
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
"Мъжете остават по-дълго в дома на родителите от жените в почти всички страни членки".Така е, мъжете сме си търтеи:Д Изнесох се на 25 защото баща ми имаше наследствен апартамент за мен. Сега 4 години по-късно пак не се виждам под наем, ще е мизерия без излизания и забавления.
43
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едвали някой иска да живее при техните до 40. Просто повече хора нямат алтернатива с тоя нисък стандарт и високи цени за жилища. Държавата да помогне на младите, За да могат да имат жилище и да правят деца. Иначе ьще продължавате да гледате, как раждат на запад.
42
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заплата,ако я имаш, от 600 - 700 лева,лишава всеки човек от перспектива.Това са средства малко и за минималните нужди на съвременен цивилизован човек. Ако реши да прави семейство... Всичко е планирано да се робува на банките. Да бъдеш под стрес, да си зависим, отчаян и да се примиряваш.Когато има работа, хората работят. Минаха 30 години след социализъм. 30 години след 9-ти септември, България беше между първите икономики. Сега след 30 години сме дъното на дъното на дънатал
41
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Масово хората имат пари за по 3 апартамента, но не искат да им е хубаво. Поради същата причина и не си купуват нови коли.
40
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами то протестите са най важни! Не може две дини под една мишница! Работата не е заек,няма да избяга!
39
4
 
4
 
! Отговори
Чиновник, по-кротко преди 3 години
Сменете ги тези опорки, че с такива приказки будите подозрения за силата на дрогите, които ползвате. Защото това, което си написал, го има само в наркомапнски бълнуване.
38
5
 
11
 
! Отговори
В Италия преди 3 години
и в Гърция живеят по няколко поколения в едно домакинство, защото там е много силна традицията на семейния бизнес. Имат големи ферми и младите работят за старите. Там рядко разчитат на пенсията си. При нас причината понякога е същата, но в повечето случаи е възпитанието на свръх същества обградени от родителско обожание. Когато Родителите са богати - лесно купуват им жилища, коли, бизнеси, но когато са бедни е трагедия. Отрастват едни вечни мърморковци, на които света им е крив и Боко виновен
37
10
 
9
 
! Отговори
stiling преди 3 години
Четейки коментарите тук,стигам до заключението, че материала очаква от държавата и респективно ГЕРБ да му "даде","осигури" или да го посети в къщи и да му"предложи" голяма заплата и хубава работа.Смея да Ви уведомя, че това не е"функция",нито "задължение" на държавата и респективно ГЕРБ.Ако си некадърен, мързелив, не ти се учи, не смееш да поемаш рискове,не искаш да се бориш няма как нито ГЕРБ,НИТО ДЪРЖАВАТА ДА ТИ "ДАДЕ".Държвана може да ти построи пътища да се предвижваш бързо и САМ да изкарваш