Ох, на мама! 49% от българите на възраст 25-34 г. живеят с родителите си

Най-дълго в родителския дом остават хървати и словаци
12 авг 2020 12:25, Елка Василева
383
Ох, на мама! 49% от българите на възраст 25-34 г. живеят с родителите си
Снимка: архив, БГНЕС

Делът на младите хора на възраст 25-34 г., които живеят с родителите си, през 2019 г. варира в страните членки на ЕС от под 10% в Дания (4%), Финландия (4,8%) и в Швеция (5,7%) до над половината в Словакия (56,4%), Гърция (57,8%) и Хърватия (62%).

В България делът на младежите, живеещи с родителите си, е 48,8 на сто за миналата година, сочат данни на статистическата служба Евростат.

Напускането на родния дом често зависи от това дали младите хора са във връзка, дали учат, както и от нивото на финансовата им (не)зависимост, пазара на труда, цените на наемите, но и от културни особености.

Средно в Евросъюза младите напускат семейната къща на 26,2 години, сочат данните за 2019 г.

Но тази възраст варира значително в отделните държави.

Още по темата
Най-млади напускат дома шведите (17,8 г.), датчаните (21,1 г.) и финландците (21,8 г.).

Докато в южните страни членки младите хора се преместват на около 30-годишна възраст.

Най-дълго при родителите си остават хървати (31,8 г.) и словаци (30,9 г.)

Следват италианци (30,1 г.) и българи, които се изнасят средно на 30-годишна възраст.

Мъжете остават по-дълго в дома на родителите от жените в почти всички страни членки, предаде БНР. Единственото изключение е Люксембург.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


383
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 18Като "продавачка в квартална бакалия" работих 6 години, докато ходих на лекции. И какво стана? 6 месеца работих неплатен стаж, после ми даваха по 800 лева. Демек, тая година изкарах 2400 лева по-малко. Вече 3 години работя, заплатта ми е 960 лева, а работя повече и има много повече стрес. И нищо ... А какво против хората, работещи имаш? Всеки ли трябва да е адвокат, банкер, програмист и бизнесмен? Не. То и не може. Но това означавали, че другите трябва да страдат?
35
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте коментарите! Хората вече не са прости и не подлежат на манипулация. Всички са излизали зад граница или имат познати. Знаем, че в България стандарта на живот умишлено се поддържа нисък за да освободим най- прекрасната земя на света. Следват ваксините, след като отказахме да се мешим и да въдим метиси. Никога няма да успеят гадовете, ще се удават в жлъчта си. Медиите са най- голямото зло!
34
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако заплатите за 2к масово няма да има проблем. Едната част, ще отива за жилище, другата за живота. Ама уви за сега не е така.
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно как голяма част от младите с 1000 лв доход могат да си позволят да отделят само за наем 500 лв примерно? За закупуване на собствено жилище да не говорим. Поредната повърхностна статия, без да има задълбочаване на реалните причини за това. Ама толкова си могат нашите журна.ля...
32
2
 
9
 
! Отговори
Най-важното го няма преди 3 години
Какви са заплатите в северните държави? Какви са у нас? Не бъдете толкова избирателни в цитирането на статистиките.
31
21
 
17
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
Уж заплатите са по 700 - 800 лв. но народа масово е с телефони от 1000 лв. нагоре, в къщи има минимум 2 по телевизора, климатици, хубави, нови мебели. Всяко семейсво е поне с две коли, а много вече имат и по три. Също така, масово се ходи на почивка поне два пъти годишно, вкл. и в чужбина. Заплатите може и да са 700-800 лв. обаче отнякъде успявате да намерите още 1500 лв. И после имате наглостта да говорите за корупция. Ясно се вижда, че корупцияте е точно при народа.
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Таке е защото не всички може да си позволим да работи в поръчкова медия и да преписва готови статии
29
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не просто на запад заплатите са тройни или четворни. Тука с 1,000 лв жилище ли да плащаш, кола ли да облсуждаш, храна ли да вземаш, дрехи ли да си купиш, сметки за живот ли да пазиш... Кое по напред да направиш. А като прибавим и дете... И си чао.
28
2
 
17
 
! Отговори
И ся кво праим? преди 3 години
Голям проблем, голям кахър. Не е задължително да се съобразяваме как живеели по на запад или още по на запад. Където имат възможност да работят за възнаграждение, което осигурява поне минимално човешки живот - стават самостоятелни по-рано. Тук огромното мнозинство от населението затъва в мизерията или е на една-две задържани заплати от нея. Хайда да минем без поредните неолиберални внушения как трябвало да се живее, бива ли? Ами няма условия, толкова по въпроса.
27
1
 
36
 
! Отговори
До брокерчетата преди 3 години
И по 10 статии на ден да пускате, няма да си купя имот сега, на тези цени. Цъкайте минуси, вдигайте кръвно, все ми е тази. Накрая всичкото брокер ще хване мотиката, защото рецесията ще ги удари първи.
26
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Просто на Запад са свикнали да разчитат на себе СИ И А РАБОТЯТ.На Изток социализма ги научи да са мързеливи.
25
2
 
34
 
! Отговори
маларт преди 3 години
Наемите са непропорционално високи спрямо заплатите. Т.е.ниските заплати не позволяват независимост. В Италия също доста "деца" живеят с родителите си и след 30-та си година. Причините подобни. Внушенията, че сме по-различни от другите по света са изсмукани от пръстите.
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 18Чехите ли са фактор? Робите на Европа? Работят като скотове за мижави пари ...
23
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде,айде,в Италия живеят по три поколения заедно,пък никой не говори за това.
22
6
 
10
 
! Отговори
Мда-а-а-а-а... преди 3 години
Още един показател доказващ кризата в България и явяващ се като една от причините за демографската катастрофа. И всичко това е следствие на лошо управление, корупциони практики характерни за банановата република, в която превърнаха България. А ако трябва да сме по-точни - за десет години и няколко десетки милиарда подарък от Европа, липсата на управление и дълбоката неграмотност на премиера, изкристализирали в разходки с джипа и весел живот, доведоха до национална катастрофа.
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А колкото до тоя де си го оставил с мен се чудя що се държи така с мен вече не се чудя благодаря му чее умен че знае всичко и е човек на всички ще просперира е съжалявам че просто не съм знаел с кого съм работил оттука нвтатъка ще проявят вече друго разбиране и друго отношение знаеш ли защо дано имаш деца и видиш как са тръгнали да си изкарват парите и от такива като тия не искаме да работим защото работим като хората но никои не ни приема
20
0
 
14
 
! Отговори
Хаахх преди 3 години
Аз пък познавам хора които са минали 50 и още си живеят при маика си.
19
7
 
14
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Ами до това ни докара 30 години демокрация от които 12 години бойковизъм!Дъното!При бай Тошо всеки до 30 години можеше да си направи къща!
18
12
 
34
 
! Отговори
Симо преди 3 години
Ха аз съм на 48 и още живея с родителите си .Взимам мижавата герберастка заплата от 700 лв .Как да си позволя жилище ??
17
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1дам, много е гадно когато ваште са дърти *** фенове на Боко