Ох, на мама! 49% от българите на възраст 25-34 г. живеят с родителите си

Най-дълго в родителския дом остават хървати и словаци
12 авг 2020 12:25, Елка Василева
383
Ох, на мама! 49% от българите на възраст 25-34 г. живеят с родителите си
Снимка: архив, БГНЕС

Делът на младите хора на възраст 25-34 г., които живеят с родителите си, през 2019 г. варира в страните членки на ЕС от под 10% в Дания (4%), Финландия (4,8%) и в Швеция (5,7%) до над половината в Словакия (56,4%), Гърция (57,8%) и Хърватия (62%).

В България делът на младежите, живеещи с родителите си, е 48,8 на сто за миналата година, сочат данни на статистическата служба Евростат.

Напускането на родния дом често зависи от това дали младите хора са във връзка, дали учат, както и от нивото на финансовата им (не)зависимост, пазара на труда, цените на наемите, но и от културни особености.

Средно в Евросъюза младите напускат семейната къща на 26,2 години, сочат данните за 2019 г.

Но тази възраст варира значително в отделните държави.

Още по темата
Най-млади напускат дома шведите (17,8 г.), датчаните (21,1 г.) и финландците (21,8 г.).

Докато в южните страни членки младите хора се преместват на около 30-годишна възраст.

Най-дълго при родителите си остават хървати (31,8 г.) и словаци (30,9 г.)

Следват италианци (30,1 г.) и българи, които се изнасят средно на 30-годишна възраст.

Мъжете остават по-дълго в дома на родителите от жените в почти всички страни членки, предаде БНР. Единственото изключение е Люксембург.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


383
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работа бол, при това за добри пари. Просто младите ги мързи да учат, а предпочитат живота и после държавата им виновна. Не на мен тия.
195
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 210Да! Така е! Работодателят не е длъжен, да не ме глобява с 200 лева, защото според него някой откраднал енда кола от халдилника. Не е длъжен, да не ми забавя със МЕСЕЦИ заплатата. Не е длъжен, да ме вика в неделя, след СЕДЕМДЕСЕТ ЧАСА бакане и да ми казва, че имало оплакване в ИТ и ако съм знаел кой е, да му кажа, че щял да ми даде 100 лева бонус. Не е и длъжен, да ме заплашва, че ще каже на всички други, да не ме взимат на работа, ако откажа, да работя по 15 часа на ден ...
194
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уменията на поколенията да се разбират е от най-важните човешки умения. Човек, когато е млад и е обграден почти само от млади хора, има погрешна представа за време, за здраве, за стойностите в живота, за обществото като цяло.Поколенията е добре да имат самостоятелно жизнено пространство, но не и възрастите да прекарват старините си в старчески дом.
193
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 209А данъка ти сга, като е 23% какво? Узилищата са пред разпадане, болниците масово се затварят, администрация няма, пътищата са в окаяно състояние, ако останеш без работа, си САМ и никаква помощ, пенсията ти ще е 800-900 лева. Евала! И знаеш ли, каква запалта трябва да имаш, че да удариш прага с 50%? Над 19 000 лева. А тези 19 000 лева преди това се облага с по-малки проценти. Когато изнасиленият ти *** стигне 19 000 лева от заплата, да си ми жив и здрав!
192
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименККАВО ПАЛАТКУВАНЕ БЕЕЕЕ! КАЖИ БЕЕЕЕ КАЖИ КАЖИ КАЖИ КАЖИИ БЕЕ! ЕЙЙЙ!Много ме нервите мекеренца смотани, каот тебе. Не всеки може да отиде да учи . Някои от нас бачкат от 15 годинишни и им чупят гръбнака от бачкане. Ако си със сама майка с 700 лева заплата, дето едвам и стига, ходи уи. Дай 1500 лева за семестри, дай 5000 за картири и общежитие тая година. Да бачкаш тогава? Как? Кога? Лекции от 9 до 5 следобяд, все едно си на работа, пари няма, а трябват за лекарства. АРЕ БЕ! ***!
191
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как е правено това проучване? Питани са хора или се гледа по адресна регистрация? Защото по адрес и аз живея с нашите, ама на практика-не. Пък и около мен нямам познати, които да живеят с родителите си.
190
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 189Ти какво искаш? Данъка върху дохода ми да е 50% ли? Да си пушиш цигарите, пиеш пиенето, ставаш в 11 и пилиш гуми? Завърших 91-ва университета, хванах се на работа, плащах квартира. Съвсем нормално си живеех. Заведения, дрешки. Не се лишавах от нищо. Че и спестих. Нищо трудно, тежко и непоносимо. Сега жена ми изгони. Всичко й оставих. Ново жилище, чисто нова кола. Сина ми и той се изнесе. През бюрото по труда си намери работа. Само ревете.
189
1
 
16
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 3 години
Има и родители които живеят при децата си.
188
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До реалнафантазияКолко избягаха от България и то кадърни хора, и то само за последните 10 години, а?В интерес на истината 90% избягаха преди 2008-*** година.
187
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"То понеже Гърция и Турция сияят по света с великите си програмисти. Със сигурност не са центровете за разработване там."Да. Индия, Китай и Пакистан са великите програмисти.
186
0
 
7
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
До Анонимен 201Прав си само,че западняците като цяло са си студени, нашата култура е такава да си помагаме , а и при тия наеми и цени на имоти няма смисъл само и само за да каже ,че живе сам , а и като е сам човек няма с кой да си каже две приказки.
185
0
 
4
 
! Отговори
Тъп на 179 градуса преди 3 години
По точно: - Ох, на маммка му!
184
2
 
6
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
В Норвегия пенсионните фондове има трилиони спестени пари, и не знаят за какво да дават и увеличават вече. А в България , тези които трябваше да получават втора пенсия, парите ги няма.И колко са заплатите и пенсиите в скандинавските страни, и съответно на Балканите. Просто несъпоставими неща...Колко избягаха от България и то кадърни хора, и то само за последните 10 години, а? :)
183
0
 
7
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Не се изнасяме щото си помагаме едни на други тия западняците като се изнесат и после цял живот са студени и намръщени въпреки лесния им живот, а ние въпреки трудния живот не сме намръщени
182
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ние българите си имаме ценностите не сме като тия дето бързат да се изнесат студени ние сме топли хора"Ние нямам и избор, да видим какви хора сме...А и не си мисли, че като се изнесеш, прекъсваш връзки с всички.
181
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 197Нещо не ти се разбира. Разбрах, че някой живеел със 100 лева на месец. Да е ив и здрав, но не искам да го срещам, защото такива са пълна скръб, особено ако е по избор. Лек ден!
180
1
 
7
 
! Отговори
От 191 до хах преди 3 години
Видя ли! Казах ти! Сега ще ти говори, как трябва да ядеш само хляб, картофи и ориз, а ако излизаш някъде, да е на скамейката пред блока и да чоплиш семки.
179
3
 
7
 
! Отговори
189 преди 3 години
И дургото е, че за тоя в Дания, има много работа, има социални помощи, има каса за безработица. Да сте видели някой да взима обезщетения за безработица у нас? То едни невъзможни условия станаха и все намират начин, да ти порбутат по 7 лева на ден.А там ония му е лесно. Ако я закъса, все може да намери от позанти, да му помогнат за наема ... ако не го е срам - мама и тате, даже и продавачи да са, пак ще имат пари да помогнат. А у нас? Ако закъсам с намеа, бащата дали има 500 лева да помогне?
178
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До хахПо 50 лева на ден? Сигурно и цигари пушиш. И до късно през ноща седиш с еднолитрова бира и тормозиш спящите. Седмично два пъти в супера по 30лв.и 80лв.почивните дни при 4500лв. доход на месец. Родителите ми със 710лв. пенсии на месец. Я похарчили 100лв.,от тях месечно. Има високоплатени длъжности за млади, но няма с подходяща квалификация и мотивация за работа. Седят и чакат помощ от държавата. Вместо да търсят и квалифицират. В бюрата по труда елементарен формуляр не могат да попълнят.
177
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е мъррзеливото бъдеще на България ;)А вие се сърдите на политиците :)))))