Ох, на мама! 49% от българите на възраст 25-34 г. живеят с родителите си

Най-дълго в родителския дом остават хървати и словаци
12 авг 2020 12:25, Елка Василева
383
Ох, на мама! 49% от българите на възраст 25-34 г. живеят с родителите си
Снимка: архив, БГНЕС

Делът на младите хора на възраст 25-34 г., които живеят с родителите си, през 2019 г. варира в страните членки на ЕС от под 10% в Дания (4%), Финландия (4,8%) и в Швеция (5,7%) до над половината в Словакия (56,4%), Гърция (57,8%) и Хърватия (62%).

В България делът на младежите, живеещи с родителите си, е 48,8 на сто за миналата година, сочат данни на статистическата служба Евростат.

Напускането на родния дом често зависи от това дали младите хора са във връзка, дали учат, както и от нивото на финансовата им (не)зависимост, пазара на труда, цените на наемите, но и от културни особености.

Средно в Евросъюза младите напускат семейната къща на 26,2 години, сочат данните за 2019 г.

Но тази възраст варира значително в отделните държави.

Още по темата
Най-млади напускат дома шведите (17,8 г.), датчаните (21,1 г.) и финландците (21,8 г.).

Докато в южните страни членки младите хора се преместват на около 30-годишна възраст.

Най-дълго при родителите си остават хървати (31,8 г.) и словаци (30,9 г.)

Следват италианци (30,1 г.) и българи, които се изнасят средно на 30-годишна възраст.

Мъжете остават по-дълго в дома на родителите от жените в почти всички страни членки, предаде БНР. Единственото изключение е Люксембург.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


383
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаете ли защо живеем с родителите си аз съм на 40 неженен съм и живея с тях те са ме хранили те са ме отгледали и те са ме направили човек а не като ида на чуждо място някои ще ме обича видях колко ме обичат подобни жалки същества ще си живея с нашите дори и гаже да си намеря не ми пука направил съм си удобство а не да мизерувам на таван имам си стая обзавел съм я с което ми трябва имам си свобода и прав а тях си ги спазвам докато мога ще изкарвам пари но дома си не сменям
215
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 237Ооо, ама ти ЕТ ли го раздаваш. АХХАХАХА!50% такси, което момче палщат много високо платените работници. Иначе, корпоративният данък е 22%. НЕ знам, защо считаш з аненужно да получаваш пенсия, според плащанията си, но не мисля, че 200 лева социална пенсия е нещо, с което да се хвалим. А кой получава 1200 лева? Миньори и военни. В момента, мен ме соигуряват на 3000 лева... Пенсията ми се очертава да е 920 лева... СМЯХ! По-добре да си кътам осигуровките и да купувам злато с тях.
214
2
 
3
 
! Отговори
хах преди 3 години
Да добавя, че излизам по ресторанти и заведения максимум 3,4 пъти месечно среден клас, еднолитрова бира пред входа не пия
213
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Три години с по 90лв.на месец съм живял в София. 2009-2012."И как по точно? Под моста? Яде от кофата ли. Браво на теб. Аз не вярвам, че човек трябва да премине през това в 21 век, за да има добър живот. Не, не ти искаме парите, но не ти искаме и мнението вече. Токсично е просто. Живял си като клошар, озлобил си се, ама ти е потръгнало и сега всички са смотани, а ти си велик. Рабзрахме. Не искаш ли, да направиш така, че други да не страдат като теб? Или и за това не ти пука?
212
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 213Данъка ми е 15%.Пътищата не са пипани 30-40години. От 9г. започнаха да ги оправят. И тези дето ги рушат най-много сега не искат да плащат. В Германия искат да затворят 800 болници!Тук на всяка керемида болница.Осигурявал се,не се осигурявал получаваш пенсия. Тези, дето нямат деца или децатата им са в чужбина и не внасят осигуровки за пенсия в България също получават пенсия. Работил по 6м. в годината, каква пенсия да получава? Има и хора с по над 1200 лв.пенсия на месец.
211
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 232Значи, не са ти плащали заплата, въпреки че си бачкал, зъзнал си, гладен си бил, но не си посмял, да се оплачеш където трябва ... Не пич. Ти САМ си си виновен за всичко. Това, че някой от нас просот искаме РАБОТА, както е било стотици години преди това - имаш работа, полагаш труд и живееш, не е престъпление. Престъпление е, когато някой с ръчно шит костюм ти каже, че трябва да се скапеш от бачкане и учене, за да не умреш от глад.
210
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А аз, като "IT специалист" по вашите разбирания, деот съм с образованието и кариерата в чужбина, искам да кажа, че беше ИСТИНСКИ АД, за да мина през всичко, но за да стигна до тук си беше ист късмет и възможности на родителите ми. Ако на 19 не бях останал гладен, без работа, а имах нещо сигурно в местните рудници, още щях да съм там. Не съдя хората, които не са хукнали да гонят дивото. Нито съдя тези, които не са били с късмета, да имат заложби з анякаква професия, па камо ли връзки. Жалко е ...
209
1
 
8
 
! Отговори
хах преди 3 години
Гледам, че на доста *** им се е сторил интересен месечния ми бюджет и разчетите ми. Някъв шизофреник с 4500к заплата пазарувал 2 пъти в месеца за 110 лв и родителите му харчели 100 лв на месец. Друг пък тръгнал да критикува как си харча парите. Та, родителите ми са квалифицирани и изкарват горе долу добри заплати за стандартът на БГ, взимам на заем и ги връщам естествено. Не са ме изгонили от семейното жилище и мога да се върна когато поискам.
208
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм почти на 40 и на документи живея все още при родителите си, но дефактно не. И трябва да призная, че и на мен и за тях е приятно да сме заедно, прекарваме си прекрасно времето, в което сме заедно!
207
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 226Значи съседката ти, защото не "мрънкала" (то с тебе кой ли ще говори), е МНОГО ДОБРЕ, че е на смотана работа, със смотана българска заплата.Кой норален издържа на три работи? Аз също съм учил и работил. Някой като ми каже 3 работи, направо ... какво? Ставаш в 6 сутринта, отиваш в 7, бачкаш до 16, после от 5 бачакш до 02 и повтаряш, а събота и неделя си на половин ден? И как ще се изучиш, ако не е тайна?
206
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой хора въобще не знаят как функционират нещата в България.Проблема не е в квалификацията, а в това ,че няма адекватно заплащане в повечето сфери! Няма как всички да бъдат програмисти,юристи и медици.Но така е докато Бизнес е еталон за далавера и човек наел хора за да му свършат работата за минималното възможно заплащане.И докато отговора на въпроса с какво се занимаваш е БИЗНЕС (Нещо което носи доходи но не мога да отговоря от къде..)
205
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 216Нито знам кой е Боко, нито знам кой е Моко. Ако не можеш да помагаш, поне си мълчи.
204
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами къде да живеят, когато имотната мафия иска за една панелна дупка 1000 Е на квадрат минимум ?!
203
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 212Мекеренца? Браво! Съседката, със сама майка инвалид без крака и дете нито мрънка, нито е умряла от глад. Работи нископлатена, неквалифицирана работа. Как се издържат нашенчатата на Запад, дето не са на татко паричко деца. По три работи работят. Плащат си семестри и жилища. И са отличници. Оправдание има за всичко. Герберите крадяли. Лоши хора! А вие добри. Искате ние да ви издържаме? Три години с по 90лв.на месец съм живял в София. 2009-2012.
202
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 221Еми като си имал възможността, да си намериш хубава работа, като е имало кой да ти гледа ***, докато се образова, ще си си намерил. Някой от нас нямаха твоите възможности. Сигурно си от онези, дето казват, че минималната трябвало да остане 480 лева, че ставали скъпи нещата ... Нормално. Таквиа като теб знаят само АЗ, АЗ и пак АЗ, ама най-обиат, да се изкарат велики пред някой, който не е... "на тяното ниво".
201
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе то по адресна регистрация половината ми познати живеят в България, а на практика от години живеят в чужбина. Тази статистика е фалш.
200
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 216Аз тебе, ако те видя няма да ти се карам, а ще ти извия връта, че ме нервиш. Ти идваш и ми каваш, какъв съм ***, че видиш ли нямам работа за 5000 лева.Айде! Прав ти път на тебе! Дано се шибнеш в някое дърво и да умреш, *** самозабравил се....
199
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само да ви светна, че ***/ромите/ са на помощи/социала, както му викат те/ в българия, германия, финландия, норвегия, холандия и къде ли още не и само летят като мухи от град на град , за да се разпишат и да си вземат парите. Мислите ли че им е тежко... НЕ, защото са намерили как да заобикалят системата. Взимат пари в германия, защото родителите им взимат малка пенсия в България, взимат пари в друга държава, защото летят да родят там, взимат социални жилища в България и ги дават под наем..
198
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 210Спри да ми вадиш думите от контекста. Става въпрос за отделянето от дома. Да, никой не е длъжен да ти помага, но никой не те задължава да критикуваш хората, който живея с родителите си, защото са от Павликени, а там работа за над 800 лева няма. Алтернативата е мизерстване в София, дори и да учиш, пак ще мизерстваш 10 години, преди да "сполучиш". Е да, ако си гений, да се хванеш и да станеш следващия Бил Гейтс, ще стане, ама колко са така?
197
0
 
18
 
! Отговори
тру стори бро преди 3 години
Е какво като си на 30 и живееш с родителите си??? Това те прави по-малко човек ли? По-калпав ли си? Или пречи само на златотърсачките, за които е проблем ако живееш с родителите си, но ако живееш с жена си не е проблем...