Българите масово недоволни от заплащането си

Само IT секторът е изключение
17 авг 2020 23:15, Красимир Ангелов
72

3/4 от служителите у нас сменят работното си място заради ниския размер на възнагражденията. Това показва проучване на трудовия пазар, направено от Българската търговско-промишлена палата и БАН.

Текучеството на работна сила е най-голямо при ниско квалифицирания труд, но често трудно си намират добре платена работа и хора с висше образование, като Траян Ангелов - началник на бригада.

"В една местна охранителна фирма работех, напуснах защото не ме устройваше заплащането. По-малко смени, недостатъчно заплащане, плащане се на надник", обясни той.

Траян е получавал около 600 лева, напуснал е и сега отговаря за работническа бригада в металургичен завод близо до Бургас. Приел е работата заради доброто заплащане, въпреки че не е по специалността му.

"Първото ми образование е БСУ - "Право" и след това записах в Санктпетербургския университет - "Психология" - който завърших тази година. Смятам обаче да се занимавам с тази работа, която в момента работя защото ме устройва и наистина е добра работа", разказа още той пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Често сменят работата си и заетите в преработващата промишленост, хотелиерството и ресторантьорство и в строителството. Работодателите обаче изтъкват и друга причина хората да напускат работа - липсата на коректност от страна на работодателите.

Проучване на Българската търговско-промишлена палата показва, че движението на персонала в нормалните пазарни икономики е в рамките на 5-10%, докато в България по предварителни данни става дума за 18%.

Хората в повечето случаи естествено не са доволни от това, което получават, освен в IT сектора, където заплатите са удовлетворяващи. Според анализаторите освен заплащането друг основен фактор за напускането на работа е стресът.

Ръководителят на проект към БТПП Беата Папазова коментира, че при текучество обикновено работодателите не са склонни да назначат някой нов, работата се разпредяла между останалите служители и стресът е естествена последица от това, което се случва.

Проучването показва още, че младите по-често напускат работа и търсят по-добра реализация и заплащане, а възрастните са по-склонни на компромиси. Другите мотиви за това са лошото отношение на работодателите и здравословни проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
35
 
13
 
! Отговори
Обикновен човек преди 3 години
Реват мързеливите.Ако може да пие кафенце по 3 пъти на ден,биричка по два пъти,цигарка 20-ина и да вземе колкото роба Ханс от Германия.Ще станете роби ще взимате!Гледам протестиращите-ами то работа не хващало от 10 години и сега лежи по палатките политик да става!Като няма работа за вашия велик ценз в България,самолета и за час си на по-добре платена работа.Светът е отворен и никой не те спира!
41
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стартова заплата за ромка с метла по улиците като най-ниско ниво на труд трябва да е 1200лв чисто.От там нагоре държавен служител поне 2000лв чисто за най-ниска длъжност като новопостъпил и да расте.Полицай новопостъпил да започва от 3000лв чисто.В частния сектор под 2500 чисто за най-ниска длъжност да няма.Пенсия най-ниската трябва да е 1200лв социалната,а другата кой колкото стаж има.
40
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората не се деляли на гербави и бедни...Страшен виц! Този, който го пише не е живял тук последните 20 години!Втори виц-в България имало много работа в сравнение с други южни държави...Да, ама ние работа не търсим, ясно ни е, че за роби места има бол!Търсим достойно заплащане, а то е кът.Който е млад да не си губи времето в държавата на мафията!Ще съжалявате едир ден.
39
18
 
4
 
! Отговори
И аз така преди 3 години
До Аз пък получавамЗаплатата ви реално е средноевропейска, но сега ще ви опюят, че видиш ли това е супер висока за България! Усещането за благополучие зависи от целите и стремежите на човека които подтикват предприемчивия към нови хоризонти! Желая успех!
38
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кирил Домусчиев.............или т.нар. Киро Гела още ли продава дрога и прекурсори на терористите от ИДИЛ (ДАЕШ)...............Ислямска държава????
37
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е , докато има работодатели като Кирил Домусчиев (Киро Гела) ......................те искат да им бачкаш без пари!!!
36
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да обобщимВ Мутроландия работа бол , пара йок .Ако искаш да работиш и да ти се плаща заслужено -само терминал 2 .
35
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заплатата зависи от това какво правиш.От правителството зависят само заплатите в държавните предприятия и държавните служители.Ако правиш нещо което изнасяш в цял свят ще взимаш хубава заплата.Ако е само за вътрешния ни пазар зависи какво е и колко се купува,цена,надценка и т.н.В сектора на услугите заплатите са спрямо колко работа имаш и пак ако е вътрешен пазар за България няма как да взимаш по-високо от другите колкото и да работиш.В БГ капитализъм няма.Има уравновиловка от соца останала.
34
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Шменти капели 36За пишещите тук едно уточнение. Заплатите зависят в голяма степен от правителството и управляващата партия...............Депутатските заплати със сигурност но не и тези на редовия български работник. Те зависят от българските "родолюбиви" бизнесмени, повечето с потомствен ген и корен от БКП! (Герб, БСП, ДПС, ПАтриоти, Воля)
33
8
 
29
 
! Отговори
Шменти капели преди 3 години
За пишещите тук едно уточнение. Заплатите зависят в голяма степен от правителството и управляващата партия. Управляващата партия е мнозинство в парламента и може да промени законите по подходящ начин. От правителството зависят обществените поръчки. При много корумпираното правителство, голяма част от парите изчезват от България. Затова е трудно да се повишат пенсии и заплати. А ако имаше повече пари в обръщение, заплатите при частниците също щяха да бъдат по добри.
32
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само IT секторът е изключение.....То пък един ай-ти сектор, отрупан с българска "работа" - ХУБАВА! :)))))))))))))))))))))
31
2
 
31
 
! Отговори
Да бе преди 3 години
До Bgто,Ти 1000лв. за добра заплата ли ги имаш? В Гърция милималната работна заплата е еквивалентна на 1500лв. Има безработица в Гърция, ама има и много българи, работещи там, а гърци, работещи в България не съм видял. Друго- в Пловдив трябва да си голям късметлия да намериш читава работа, без да си тесен специалист, за повече от 1000-1200лв.
30
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заплащането е дар и функция от много неща. Всеки, който е Недоволен може да напусне и да направи собствен бизнес, чрез който да дава 3пъто по големи заплати. Имам един приятел който цял живот плюе шефовете си и още не е постигнал това. Стандарта е такъв,а шефа си е частник. Това се нарича договор между две страни.
29
20
 
8
 
! Отговори
Аз пък получавам преди 3 години
4900 лева заплата след данъци и по никакъв начин не се чувствам добре платен.
28
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Олигарсите държат заплатите ниски пък плащат тука на *** да обвиняват за това управляващите.Аз стачка за по-високи заплати срещу работодателя в България не съм виждал от 20 години. Всички тичат да се оплакват на Бойко сякаш той им плаща заплатите. А после бил диктатор.
27
5
 
26
 
! Отговори
До 27 преди 3 години
Ти май не знаеш в Швеция, че под 30% имат собствени автомобили. Само гл.уп.ак може да влага пари в кола, която се обезценява от първия и ден.
26
6
 
11
 
! Отговори
Нане преди 3 години
Защо герберастките, Вие кажете кви...Не задължи олигархията да подписва задължителни всяка година колективни трудови договори по браншове, и минимална заплата по браншове... Никой не може да задължи работодател да подпише КТД... Това е проблема на България... Не може да се увеличават заплатите само на даскальете и милицията в България... Оставка айдуци!
25
13
 
14
 
! Отговори
Bgто преди 3 години
В България работа има и то доста сравнено с някои доста по развити и южни държави като Гърция и Италия. Нямам наблюдения за цяла Бг, но София, Пловдив, Бургас и още доста други градове работа между 1000 и 2000 лв бол. Това са пари за нормален живот на човек, който има свое собствено жилище а тук този процент е от най високите в Европа. Средно ниво административен служител във Франция, Германия и т. н взима около 2000 Евро заплата. Само, че там масово нямат жилища и плащат наем около 700-1000 Е
24
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колата отдавна не е признак за богатство, но в България по-малко от половината домакинства имат кола. На това отгоре имаме най-старият автопарк в ЕС и то значително по-стар.
23
15
 
6
 
! Отговори
Герб бележи преди 3 години
Платена статия от болшевиките и фигуранта , бьлгария просперира с наи високите доходи в европа смеСтроим пьтища , магистрали , хьбове , пьбове , бирарии